shop.musicserver.cz
Ben Cristovao - Spektrum

Ben Cristovao na desce "Spektrum" začíná jako puberťák a končí jako přemýšlivý muž

Vydáno: 04.10.2024 15:00 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Ben Cristovao se necelý rok od minulého alba "Zvíře" vrací s další položkou do své diskografie, kterou pojmenoval "Spektrum". Chce na ní ukázat, že nemusí nahrávat pouze taneční bangery pro teenagery, ale že jeho hudební záběr může být mnohem širší. A docela se mu to daří.

7/10

Ben Cristovao - Spektrum

Vydáno: 20.9.2024
Celkový čas: 32:46

Skladby: Vedle tvý mamky (MotherF*cker), Krásnej den (Intro), Krásnej den feat. Paulie Garand, Lajf feat. Annabelle, Kartáček, Heartbreaker feat. Mirai, David Koller, Múza, Opravdový, Dokonalý pár feat. David Koller, fiedlerski, Až tu nebudu já, Člověk feat. Anna Vaverková, Nekonečno feat. Richard Müller

Vydavatel: Championship Music

Do dosud největšího koncertu, který Ben Cristovao naplánoval na 7. června 2025 do Fortuna Areny (neboli slávistického Edenu), zbývá ještě hodně času, zpěvák ale na své nové desce cílí místy i na trochu jiné publikum, než jaké se mu příští rok pod pódiem převážně sejde. Anebo možná naopak - teenagery má díky spoustě svých hitů a spoluprací už dávno podchycené, a tak doufá, že s nimi po poslechu několika nových skladeb na stadion dorazí i jejich rodiče či alternativněji zaměření kamarádi. Alespoň tak vyznívá hudební složka "Spektra" a hosté, které si na nahrávku pozval.

Nenechte se mýlit, Ben se sice na novince snaží ukázat více svých muzikantských tváří, pro neznalého se ale zase tak moc nezměnilo. Všemu totiž vládne jeho snad ještě více než kdy dříve ležérní projev s češtinou ohebnou jako gymnastky na olympiádě a ne úplně doladěné texty. Cristovao ale naprosto přesně ví, kdo tvoří jeho publikum, kterému jsou tyhle podružnosti jedno, a měnit se nebude ani kvůli několika hudebním úkrokům jinam.

Na desce se prolínají tanečnější kousky s těmi kytarovějšími a v obou hlavních polohách působí interpret přirozeně. Nahrávka vypadá, jako by cíleně tvořila dramatický oblouk od pubertálních pecek přes mladické životní vystřízlivění po hlubší zamyšlení.

"Spektrum" tak odpálí ujetá kytarovka "Vedle tvý mamky (MotherF*cker)", v níž se sedmatřicetiletý zpěvák na plnou hubu ("jsem z její mámy úplně v píči") svěřuje, že někdy radši ojede fanynčinu matku než ji samotnou. Na pozitivní vlně zůstane i ve vyletněné hitovce "Krásnej den" s Pauliem Garandem a v následujícím, více než rok starém singlu "Lajf" s Annabelle.

Pak se ale něco zlomí a v "Kartáčku" i "Heartbreakeru" už se snaží i něco sdělit. Pocity toho, že ho holky i kamarádi někdy, či spíše často, jen využívají, asi Bena trápí natolik, že je odráží hned několik písniček. Na chvíli krustu smutku a deziluze sice prorazí elektronická láskyplná "Múza", zjištění, že všechno není vždy jen růžové, však rezonuje i zbytkem kolekce.

Těm, kdo od novinky očekávají něco opravdu jiného a skvělého, jsou určeny poslední čtyři skladby. Ondrou Fiedlerem produkovaná a účastí Davida Kollera zpestřená "Dokonalý pár" se povedla snad nejvíc na celém albu. "Až tu nebudu já" nás zavede do temného klubu s dystopickým nádechem do doby, kdy bychom se museli obejít bez Bena. Po tomhle depresivním tracku následuje odlehčená bossa nova "Člověk" s Annou Vaverkovou, čímž Cristovao dokázal, že se orientuje i zcela mimo své běžné žánrové hranice.

Desku uzavírá velkolepá píseň "Nekonečno", kterou produkoval Jan P. Muchow, míchal Dušan Neuwerth, spolupracoval na ní i Ondřej Brzobohatý a samozřejmě pěvecky v ní zahostoval Richard Müller. Seznam spolupracovníků z ní sice vytvořil spíše skladbu slovenského barda s Benem jako hostem, nebereme mu však snahu pustit se do muziky pro zcela jiné publikum. I v této pro něj zcela nové disciplíně totiž obstál se ctí. Patnáctileté fanynky možná nepochopí, která bije, jejich tátové ale možná zamáčknou slzu a řeknou si, že na tom žvatlajícím černochovi fakt možná něco je.

"Spektrum" nepatří mezi přelomové nahrávky, které zaujmou všechny posluchače napříč žánry. Ben Cristovao na ní ale ukázal, že se stále chce vyvíjet a nestačí mu dělat jen hudbu, která se líbí jeho fanouškům. Chce se někam posouvat a udělat si radost i něčím, co na první pohled nedává smysl. Díky za to. Snad ukáže cestu i mnoha svým dalším kolegům, kteří sice stále sbírají největší počty streamů, ale hudebně se zacyklili a nepřekvapují už ničím.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Skyline - Hledáme naději v bažinách reality
Rozhovory: Skyline - Hledáme naději v bažinách reality Devátá řadovka elektronické party Skyline dostala název "Superpowers". Jaké jsou superschopnosti kapely, jak se etablovala nová zpěvačka Natálie a jakou roli sehrály na výsledku umělá inteligence či účast Jacoba v "Survivoru"? Nejen... čtěte zde
Vydáno: 04.10.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Poletíme? - Hendmejdmjůzik
Video: PREMIÉRA: Poletíme? v klipu "Hendmejdmjůzik" popustili uzdu umělé inteligenci Po červnovém vydání nového alba "Hvězdy těžký to maj" a festivaly nabitém parném létě Poletíme? žhaví motory na nadcházející "Hvězdy těžký tour maj", jehož součástí bude i dosud největší samostatný koncert kapely,... čtěte zde
Vydáno: 03.10.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Pět nejzásadnějších kapel Duffa McKagana
Nejvíc nej: Pět nejzásadnějších kapel Duffa McKagana V roce 2012 byl Duff McKagan společně se svými spoluhráči z Guns N' Roses uveden do Rock'n'rollové síně slávy, kde svým podpisem stvrdil zásadní vliv na hudební scénu. Než slavný rodák ze Seattlu zavítá 11. října do Brna, pojďme... čtěte zde
Vydáno: 03.10.2024 13:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Pohled do českých hitparád - 39. týden 2024
Českému éteru kralují Coldplay, Nik Tendo vede v albech Těsně před vydáním své nové studiovky "Moon Music" se Coldplay mohou těšit z vydatné propagace v tuzemských rádiích - singl "feelslikeimfallinginlove" totiž stanul na vrcholu zdejšího žebříčku. Albovému pořadí kraluje Nik Tendo... čtěte zde
Vydáno: 03.10.2024 09:00 v sekci Novinky | České hitparády
Rammstein Tribute Symphonic Show, Starez Aréna Vodova, Brno, 1.10.2024
Naživo: Rammstein tribute s orchestrem: Český Till, ohně i bizarní zážitky Tuzemská tribute kapela RCZ - Rammstein Tribute Show s živým orchestrem předvedla i v Brně naprosto věrnou show legendárních Rammstein. Intenzivní výkon, bizarní momenty a emoce přenesly fanoušky na dvě hodiny na koncert originálu,... čtěte zde
Vydáno: 02.10.2024 20:15 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Paulie Garand & Kenny Rough se po deseti letech vracejí na molo. Právě vyšlo jejich společné album "MOLO II" (04.10.2024 17:22)
- Českému éteru kralují Coldplay, Nik Tendo vede v albech (03.10.2024 09:00)
- Video: David Koller vydá sólovou bestofku. Provází ji nová verze "Chci zas v tobě spát" (21.09.2024 08:00)
- Na nové desce Bena Cristovao "Spektrum" zpívají David Koller, Richard Müller i Anna Vaverková (20.09.2024 11:57)
- Mirai Navrátil je po operaci v nemocnici (30.07.2024 17:20)
- Video: David Koller ukazuje, že není "Stejný". V novém klipu vystupují i manželka se synem (01.07.2024 11:14)
- Fotogalerie: IMT Smile v Ledárnách podpořilo fantastické publikum a Ben Cristovao (28.06.2024 09:45)
- Paulie Garand vydává EP "Nahoru na dno". Společně s ním pouští do světa i nový videoklip (26.05.2024 10:52)
- Koncerty Eda Sheerana slibují pestrý doprovodný program s Benem Cristovao, Pokáčem nebo Thomem Artwayem (11.05.2024 18:12)
- Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu (03.05.2024 08:00)

ALBUM TÝDNE 40/2024

Nightwish
Yesterwynde

Už potřetí se finští Nightwish prezentují deskou s vokálem Floor Jansen, nástupkyně Tarji Turunen a Anette Olzon. Od třetí studiovky "Wishmaster" se ale poprvé museli obejít bez výrazného člena Marka Hietaly, který odešel po předchozí "Human. :II: Nature.". Jak se novinka povedla?

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 04.10.
Maceo Plex (US) (Roxy, Praha)
Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
St 09.10.
Lenka Dusilová Band (CZ) (Lucerna Music Bar, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)
Po 14.10.
Oska (A) (Cross, Praha)
Po 14.10.
Fink (UK) (Palác Akropolis, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Tommy Mottola Katy Perry Lucie Vondráčková Taylor Swift Linkin Park Madonna Dua Lipa Coldplay Ed Sheeran Queen Viktor Sheen Billie Eilish Marek Ztracený The Beatles Lady Gaga Biffy Clyro
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe