shop.musicserver.cz
Drom - Pustina

Emocionálně intenzivní "Pustina" přivádí Drom do dosud pouze naznačených vod

Vydáno: 14.10.2024 17:30 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Kabinet Records

Výhružná pomalost. U libereckých Drom lze tento přívlastek použít coby poměrně výstižný popis - a to nejen hudby samotné, ale i přístupu kapely. Ta nespěchá, nový materiál nechává uzrát. I proto jsme na další desku ceněné formace čekali šest let. Nyní je "Pustina" na světě a kvalitativní pokles se nekoná.

8/10

Drom - Pustina

Vydáno: 6.9.2024
Celkový čas: 40 minut

Skladby: Pustina, Zahrada, Stoly, Ticho, Domovy, Zlomit

Vydavatel: Kabinet Records

Nedá se říct, že by u Drom šest let panovalo úplné ticho. Na uznávanou nahrávku "Tady Bůh není", která sugestivně dokázala zpracovat tematiku romského holocaustu, navázaly dva splity: ten s Blues For The Redsun nazvaný "Fullmoon Alchemy Narcotic Session" přesvědčivě vtáhl do světa drogové závislosti, ne tolik koncepční "Ur", jehož druhou stranu obsadili postrockoví Tengri, zase v ledasčem dokázal aktuální album předznamenat.

Minimálně totiž naznačil směr, kterým chtějí Drom pokračovat, co se týče formálního uchopení skladeb. Posthardcoreová parta totiž začala se svou hudbou pracovat na delších plochách s pomalejším vývojem, důsledněji si pohrávat s atmosférou a textové sdělení ohlodávat na možné minimum. Přitom bez ztráty sdělnosti a působivosti.

Jednoslovné názvy skladeb seřazené v tracklistu desky "Pustina" působí jako stručná moderní poezie. Však se taky ta jednoslovná substantiva otiskla do textu úvodní titulní písně. Drom začínají na vrcholu intenzity. Mocná hradba kytar, bolestný řev, vlny hluku, které posluchače přibíjí do sedačky - letmé zklidnění znamená jen nádech k další vlně. Liberečtí tu tvoří most k předchozí dlouhohrající řadovce, jež byla těmito emocemi, hrůzou, hněvem, bolestí, cíleně nasycená.

Aktuální album přináší větší škálu nálad - už proto, že se kapela mnohem více noří do postrockově vyklidněného výrazu. V tomto ohledu nabízí "Pustina" asi nejpřístupnější materiál formace. Muzikanti budují svoji novinku na kontrastním sváru pomyslného ohně a vody, mocných živlů, které ve vlnách porážejí jeden druhého.

Hned druhá položka "Zahrada" se nese na vlnách proplétajících se kytar a pozvolného stupňování napětí, které vyvrcholí s příchodem bolestného vokálu. Nejpůsobivější propojení obou tváří Drom, té hněvem kypící i meditativně klidné, zachycuje centrální kus díla - "Stoly".

Plocha téměř desíti minut dává dost prostoru na hru s intenzitou a změny nálad - kytarový bzukot na přelomu první a druhé třetiny má v sobě až postblackové barvy, vystřídají ho bahnité táhlé riffy, jež se zase překlenou do postrockového kytarového mlžení - a tak dále Výsledný tvar odráží mnoho tváří, jedno z druhého ale vyplývá přirozeně, logicky a slouží celku. Do tohoto opusu vložili Drom nejvíce své energie, dokázali v něm koncentrovaně představit svou hudební vizi.

Škoda jen, že se ji podobně přesvědčivě nepodařilo otisknout i do zbývajících minut nahrávky. Silné momenty najdeme i v následné trojici skladeb - "Ticho" například výborně pracuje s až depresivní tíží a omotává se kolem mantrického verše "Provází mě tichem", závěrečné "Zlomit" zase velmi sluší úvodní zasněnost. Celkově trpí závěr alba na přílišnou rozkecanost. Na kost ohlodaná úspornost první části funguje mnohem lépe než čistý vokál v songu "Domovy", jenž sice albu přidává jiný aspekt, textově ale neoslní.

Přes drobné výhrady je "Pustina" album, na něž se vyplatilo počkat. Z výsledku lze jasně vycítit, že skupina nechce zastydnout a i na čtvrté dlouhohrající položce své diskografie dovede nacházet způsoby, jak svou hudbu obohacovat a posouvat. Novinka oproti předchozímu počinu ubírá na dravosti, ničivou sílu vyvažují jemnější prvky, nijak ale nepřišla o emocionální intenzitu. Ostatně, stojí-li emoce v protikladu, násobí se. A to Drom moc dobře vědí.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 41/2024 - od The Offspring přes Vladimíra Mišíka po Becky G
Nové desky 41/2024 - od The Offspring přes Vladimíra Mišíka po Becky G Druhý říjnový týden přinesl zvýšené množství domácích titulů, když vedle Vladimíra Mišíka vydali novinky Martina Trchová, MikAel a Eva Burešová. Přespolní tentokrát reprezentují The Offspring, nová hvězda country rapu Jelly... čtěte zde
Vydáno: 16.10.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
O5 & Radeček - HoraLove 7/10
Recenze: O5 & Radeček na albu "HoraLove" oslavují lásku a naději a sázejí hit za hitem Svou v pořadí již sedmou studiovku "HoraLove" považuje šumperská kapela O5 & Radeček za životní. Přinesla jí sedmička štěstí? Podařilo se jí svoje představy přetavit ve vytoužený výsledek? Desce natočené v Hansa Studios Berlin... čtěte zde
Vydáno: 16.10.2024 08:00 v sekci Recenze
Debbi feat. Boris Carloff - You Wanted All 7/10
Video: Debbi přesedlala na soul. Singlem "You Wanted All" zahajuje éru s producentem Borisem Carloffem Sedm let staré (a Andělem oceněné) album "Break" rusovlásky Debbi se v zimě konečně dočká svého nástupce. Zpěvaččina čtvrtá studiovka "Deep Emotions" vyjde začátkem roku 2025 - a první singlová ochutnávka "You Wanted All" zní... čtěte zde
Vydáno: 15.10.2024 15:15 v sekci Audio / Video | Video
Dva - Chceme, aby si z naší desky lidi odnesli odvahu se radovat, i když jim není zrovna do zpěvu
Rozhovory: Dva - Chceme, aby si z naší desky lidi odnesli odvahu se radovat, i když jim není zrovna do zpěvu Bez diskuze unikátní Dva vydali po letech nekoncertování a tvorby herních soundtracků v polovině září svou čtvrtou studiovku "Piri Piri". Jaké to bylo se po letech vracet na pódia a do studia, co by si měl posluchač z nového alba... čtěte zde
Vydáno: 15.10.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Kult jménem Jonas Brothers aneb Proč je dobré vidět tyhle kluky naživo
Nejvíc nej: Kult jménem Jonas Brothers aneb Proč je dobré vidět tyhle kluky naživo Jonas Brothers se poprvé chystají do Česka: už 15. října obsadí O2 arenu. Jejich aktuální turné zatím slaví velký úspěch nejen u fanoušků, ale i u odborné kritiky. Pro fanoušky i pro ty, kteří kultu JB prozatím nepodlehli, jsme... čtěte zde
Vydáno: 14.10.2024 12:30 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Posthardcoreoví Drom se v singlu "Pustina" noří do hluboké a drásavé temnoty (24.08.2024 12:26)
- Recenze: Post-rockoví Tengri putují na "Kontinuum" od temnoty ke světlu (02.10.2022 14:00)
- Audio: Skladba "Bez minulosti" láká na album "Kontinuum" postrockových Tengri (06.06.2022 17:21)
- Rockové ceny Břitva oznamují nominace za rok 2020 (24.05.2021 13:28)
- Video: Drom působivým klipem "Ostny v dlani" připomínají romský holokaust (08.04.2020 17:03)
- Recenze: "Deadspace/Desomorphine Trance" formace Blues For The Redsun, to je očistný rituál pro uši (05.04.2020 11:15)
- Recenze: Temné tripy: Split Blues for the Redsun a Drom varuje před drogovou závislosti (01.12.2019 09:00)
- Břitva oznamuje třetí a poslední část nominací za rok 2018 (26.05.2019 19:02)
- Břitva oznamuje první část nominací za rok 2018 (23.05.2019 14:59)
- Recenze: Když Led Zeppelin potkají stoner rock: Greynbownes (23.05.2018 11:00)

ALBUM TÝDNE 42/2024

Vladimír Mišík
Vteřiny, měsíce a roky

Do třetice všeho dobrého i zlého, řekli si asi Vladimír Mišík a Petr Ostrouchov a znovu se rozhodli spojit své síly. O nahrávce "Vteřiny, měsíce a roky" se už se značným předstihem hovořilo jako o jednom z adeptů na desku roku. Aby ne, když vlastně každé nové Mišíkovo album představuje malý zázrak. Jak dopadlo?

10/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 16.10.
Melanie Martinez (US) (O2 arena, Praha)
St 16.10.
Take That (UK) (O2 Universum, Praha)
Čt 17.10.
Nick Cave & The Bad Seeds (AU) (O2 arena, Praha)
Čt 17.10.
Jann (POL) (Roxy, Praha)
Pá 18.10.
Einstürzende Neubaten (DE) (Forum Karlín, Praha)
Pá 18.10.
Kamelot (US) (Masters of Rock Café, Zlín)
So 19.10.
Kavinsky (FR) (SaSaZu, Praha)
So 19.10.
Okay Kaya (NOR/US) (Café V Lese, Praha)
Ne 20.10.
The Driver Era (US) (SaSaZu, Praha)
Čt 24.10.
Crystal Fighters (UK/ESP) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Coldplay The Hu Lucie Vondráčková Queen Linkin Park Lady Gaga Madonna Taylor Swift Katy Perry Kabát Richard Müller Marek Ztracený Dua Lipa Billie Eilish Viktor Sheen Ed Sheeran
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe