Štěpán Urban přichází s debutovým albem "Potopa"

02.10.2024 10:38 - Milan Menčík | foto: Táňa Lvovská

Štěpán Urban navnadil domácí příznivce indie popu červnovou novinkou "High". Na ní však teprve naznačil, co je čeká na nové řadové desce "Potopa". Tu prezentuje jako první konzistentní a komplexní nahrávku, které navíc nechybí český název.

Debutové EP se totiž jmenovalo "Les Fleurs" a uplynuly od něj tři roky. Během nich Urban nasbíral dostatek inspirace pro tvorbu osmiskladbové nahrávky "Potopa", na které nechybí spousta nálad, zvuků a příběhů.

Nové album vytvářel pod taktovkou producenta Matěje Soukupa, tvořícího pod jménem UMP (Under My Pillow). Sluší se také doplnit, že v případě názvu desky se nejedná o žádný chladný kalkul, související se současnou přírodní katastrofou. Zpěvák nahrávku takto pojmenoval již před časem a datum vydání je pouhou souhrou náhod. Finální zvuk alba opečovával také Kenny Rough a nahrávka vychází pod hlavičkou labelu Tranzistor za podpory OSA.

"Najít správné rozpoložení, lidi a zvuk bylo vždy mým hlavním záměrem. Chtěl jsem, aby album znělo přesně tak, jak budu chtít já, a dělat to s někým, s kým budu moci všechno otevřeně sdílet. Takřka všechny písně mají za sebou jistý příběh, jelikož se rodily poslední roky. Ale v důsledku jsem si jistý, že tohle tiché, občas zasněné album časem dozrálo a já sám jsem se díky práci na něm posunul i lidsky. Všechny písně jsou přesně tak, jak mají být. Přes praskání hořícího dřeva ve stopách zpěvu, po neuvěřitelně nápadité samplování právě od Matěje Soukupa. Řídili jsme se trochu i našim oblíbeným dokonalost v nedokonalosti, a chtěli jsme tak v první řadě posluchači předat zcela upřímnou zpověď jak textově, tak i zvukově," popisuje vznik své desky Štěpán Urban.

Hudebník v listopadu vyrazí i na miniturné, na němž ho doprovodí kapela muzikantů od Paulieho Garanda. Termíny jsou následující:

5.11.2024 - Brno / Kafara
6.11.2024 - Olomouc / kofe brak
7.11.2024 - Uherské Hradiště / Cafe Portal
13.11.2024 - Praha / Klub Varšava



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY