shop.musicserver.cz
Xindl X - Fén X

Xindl X na albu "Fén X" rozhodně nevyhořel, dál baví rýmovačkami a nebojí se experimentovat

Vydáno: 18.09.2024 08:00 v sekci Recenze - Hana Bukáčková | foto: Dalibor Konopáč

Kdo si myslel, že éra Ondřeje Ládka už skončila a prim nyní budou hrát mladší písničkáři podobného ražení a humoru jako Pokáč či Michal Horák, ten se šeredně mýlil. Xindl je zpět a se vší parádou: vydal svou osmou řadovku "Fén X", která má drive a její autor si na ní věří.

8/10

Xindl X - Fén X

Vydáno: 13.09.2024
Celkový čas: 40:14

Skladby: Fénix, Smíšený pocity, Si zabil, kámo feat. Katarína Knechtová, Černý stíny, Asociál, Proměna, Slabá vůle, Data, Anestezie, Cash feat Earth, Puerto, Pod bublinou, Alespoň jeden den, Smíšený pocity (pop-punk version)

Vydavatel: Universal

Nový přístup interpretovi vlil neskutečnou energii, která mu sedí. Xindl X proto dostál názvu aktuální desky a jako bájný fénix vstal z popela. Album šťavnaté jak burčák ve vás po ochutnání pěkně bublá. Obvykle nepatřím mezi příznivce balancování mezi styly v duchu co píseň, to jiná ves. V tomto případě mi to ale nevadí, ba dokonce mě baví nálady a temperament, které z jednotlivých skladeb srší.

Nahrávka poradí, jak se pokusit předejít syndromu vyhoření. Písničkář se obklopil známými tvářemi a kamarády z hudební branže (Jenda Vávra, Filip Vlček, Jan Steinsdörfer, Jakub Lenz, Radek Tomášek), s nimiž pak dotvořil své nápady, a to přitom hravě, ne na sílu. Dokazuje, že pop není mrtvý a nemusí sklouznout jenom do patosu, který jinak denně slýcháme z komerčních rádií.

Nebyl by to Xindl X, kdyby nereflektoval aktuální dění, včetně osobní roviny. Tentokrát z něj tryská optimismus, ač zde zpívá vesele mnohdy o neveselých tématech k zamyšlení. Album obsahuje i vánoční kus (ano, už se to zase pomalu blíží) "Alespoň jeden v roce", pravý opak staršího hitu "Štědrej večer nastal". Vyjmenovává zde důvody, proč si Vánoce oblíbit, nebo je aspoň akceptovat, pokud nepatříte mezi milovníky těchto svátků. Přitom nepropadá žádnému kýči a písnička se dá poslouchat i v létě na zahradě.

Prázdninově zní song "Cash", který se houpe v latino hiphopovém rytmu. Vypráví o materiálnu, penězích, které hýbou světem - jako byste bez nich neznamenali nic (samozřejmě obrazně).

"Pod bublinou" ukazuje, že každý má svůj vlastní svět, kde se cítí dobře. A pro "Asociála" jako Xindl je výzva si k sobě někoho pustit. "Smíšený pocity" pracují s protikladnými spojeními, které mě rozesmály, ale i utvrdily, že tyto stavy prožívá chvílemi každý. Na albu se píseň nachází hned ve dvou verzích, v jedné na hranici mezi popem a discem a pak jako bonus v původní punkovější podobě. Obě se do celku dostaly právem.

Se "Slabou vůlí" se mnozí z nás potýkají začátkem roku při nedodržení novoročních předsevzetí. Také Xindl se musí potýkat s chutěmi k jídlu, alkoholu, ale i leností, tedy nešvary, které nám rády vstupují do cesty při hledání nového životního směru či životosprávy. "Fénix" bojuje se syndromem vyhoření, který se v populaci vyskytuje stále častěji. Autor si hraje s češtinou a zpívá spíš o vyhoření vnějším než o tom vnitřním. Naštěstí ani jeden typ ho zatím nepostihl.

"Data" vypovídají, že náš mozek není nafukovací a dosahuje své kapacity, obvykle si proto pamatujeme malichernosti a to důležité zapomínáme. "Anestezie" nás zavede na zubařské křeslo: využívá doktorských pojmů, které lze samozřejmě aplikovat i do obecné roviny životního balancu.

Ládkovy písničky se poměrně často objevují ve filmech, proto využil jeden čas hojně používané spojení "Si zabil, kámo" - a hle, vytvořil tím rozvernou titulní skladbu pro seriál "Policie Hvar". Sekunduje mu v ní Katarína Knechtová. Hlasově si oba sedli, přitom spolupráce vznikla na dálku. Je to trochu paradox, protože zbytek alba tvořil hudebník v blízkosti lidí, chtěl si tím vynahradit samotu a oddělenost z covidové doby.

Na vážnější notu brnkají Kafkou inspirovaná a kabaretně-šansonově sentimentální "Proměna", která se zabývá stárnutím, a komorně zahrané "Černý stíny", které překonají nejednu vztahovou krizi.

Ondřejovi nikdo neodpáře pověst pana písničkáře, jeho rýmovačky si snadno zapamatujete (některé jsou dopředu čitelné), takže si je s ním můžete broukat už po pár posleších. Nic neztratil ze své vyřídilky ostré jako břitva a dál nazývá věci pravými jmény.

Kolekce třinácti písní vyšla v pátek třináctého. Třináctky ale rozhodně smůlu nepřinesly. Xindl X příjemně překvapil, nevyhořel a po pár letech (možná albech) natočil vyrovnanou desku: ač už osmá v pořadí, přináší něco nového a posluchačovi sedne hned na první dobrou.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 37/2024 - od Snow Patrol přes Xindla X po London Grammar
Nové desky 37/2024 - od Snow Patrol přes Xindla X po London Grammar Pátek třináctého přinesl vedle ničivých povodní i mnohem pozitivnější příval hudebních novinek. Těm vévodí Snow Patrol, z popela znovu zrozený Xindl X, rockoví Tindersticks, countryová Miranda Lambert, popová Suki Waterhouse,... čtěte zde
Vydáno: 18.09.2024 18:00 v sekci Novinky | Nové desky
David Stypka - Svítalo 7/10
Video: Vycházejí zapomenuté poklady Davida Stypky. Videoklip "Svítalo" uvádí album "Tula" nahrané před sedmnácti lety Ani tři roky po zveřejnění poslední, již posmrtně vydané studiovky "Dýchej" Davida Stypky a jeho kapely Bandjeez neustává zájem o zpěvákovu tvorbu. Hlad po jeho dalších písních možná na čas ukojí právě digitálně vydané... čtěte zde
Vydáno: 18.09.2024 12:02 v sekci Audio / Video | Video
Pět nejlepších skladeb Seala včetně hitu, který nejprve on sám zavrhl
Nejvíc nej: Pět nejlepších skladeb Seala včetně hitu, který nejprve on sám zavrhl Seal o sobě dal poprvé výrazněji vědět už v roce 1990, kdy nazpíval vokály pro britského DJe Adamskiho do taneční skladby "Killer". O několik let později se stal s klasikou "Kiss From A Rose" králem devadesátkových power balad. Jaké... čtěte zde
Vydáno: 17.09.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
The Weeknd - Dancing In The Flames 8/10
Video: The Weeknd s "Dancing In The Flames" otevírá svou další tvůrčí fázi Zkraje září odehrál The Weeknd letos ojedinělý stadionový koncert v brazilském Sao Paulu. Mimo jiné tam proběhla živá premiéra skladby "Dancing In The Flames", která nyní vyšla coby první singl z chystané albové novinky "Hurry Up... čtěte zde
Vydáno: 16.09.2024 12:30 v sekci Audio / Video | Video
David Gilmour - Luck and Strange 8/10
Recenze: Sympaticky skromný David Gilmour spojuje na "Luck and Strange" písničkářský přístup s hudební nostalgií Devět let trvalo studiové mlčení bývalého hlasu a kytary Pink Floyd Davida Gilmoura. Ohlášení kolekce "Luck and Strange" pochopitelně vyvolalo velká očekávání - ostatně jako každé nové album dlouze studiově spících veteránů. A... čtěte zde
Vydáno: 16.09.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 37/2024 - od Snow Patrol přes Xindla X po London Grammar (18.09.2024 18:00)
- Video: Xindl X zpívá v "Proměně" o stárnutí a v klipu se promění v brouka (17.09.2024 09:39)
- Video: Xindl X nemá v novém singlu kapacitu na nová "Data" (11.07.2024 13:21)
- Video: Xindl X v novém singlu zpívá o tom, že je asi "Asociál" (06.05.2024 09:35)
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- Video: Xindl X bojuje se "Slabou vůlí" poněkud slabou písní (31.01.2024 10:19)
- Audio: Xindl X nabádá, že "Alespoň jeden den" v roce bychom měli vypnout a užít si klidu s rodinou (25.11.2023 10:46)
- Video: Xindl X sází s "Černými stíny" na vážnější notu, v klipu mu hrají kolegové ze StarDance (13.10.2023 09:36)
- Video: Xindl X seká latinu (s popem) v písni "Cash" (24.06.2023 14:41)
- Video: Xindl X má v novém klipu "Smíšený pocity" (20.04.2023 14:25)

ALBUM TÝDNE 38/2024

David Gilmour
Luck and Strange

Devět let trvalo studiové mlčení bývalého hlasu a kytary Pink Floyd Davida Gilmoura. Ohlášení kolekce "Luck and Strange" pochopitelně vyvolalo velká očekávání - ostatně jako každé nové album dlouze studiově spících veteránů. A vždycky jsou na místě otázky, jak se podaří na slavnou minulost navázat.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)
Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)
Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Lucie Vondráčková Imagine Dragons Billie Eilish Madonna Linkin Park Dua Lipa Coldplay Taylor Swift Oasis Queen Viktor Sheen Ed Sheeran Abba Declan McKenna BTS Biffy Clyro
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe