Videoklip ke krásné písni "Tak dobře" uvádí do světa říjnové album Vladimíra Mišíka "Vteřiny, měsíce a roky"

13.09.2024 12:42 - Jiří V. Matýsek | foto: Zuzana Bönisch

Očekávaný třetí plod spolupráce Vladimíra Mišíka s producentem Petrem Ostrouchovem nazvaný "Vteřiny, měsíce a roky" jsme vám představili již na začátku léta po prvním poslechu. Nyní už známe i datum vydání - stane se tak v pátek 11. října na CD a 2LP s obsáhlým fotobookletem z natáčení a s texty písní, album bude dostupné také na streamovacích platformách - a také první videoklip.

Muzikanti nakonec za první ochutnávku zvolili skladbu "Tak dobře". Křehká píseň dobře vystihuje náladu celého kolekce a v tracklistu ji oprávněně najdeme na prvním místě. Slova napsal přímo pro Vladimíra Mišíka jeho dlouholetý přítel, mimo jiné vynikající textař a překladatel Michael Žantovský.

"Možnost zopakovat si spolupráci s Vladimírem Mišíkem není něco, nad čím člověk váhá, naopak se snaží tomu jít vstříc. 'Vteřiny, měsíce a roky' je celkem osobní Vláďovo album, z většiny sestavené z obyčejných příběhů ze života. Kromě možnosti spolupráce s Vláďou si na něm cením především toho, jakou skvělou kapelu se podařilo dát dohromady a že album bylo v podstatě celé natočeno postaru, metodou živého nahrávání všech hudebníků najednou (bez dotáček a oprav), kdy každý při hraní ovlivňuje každého, všichni přicházejí se skvělými aranžérskými nápady a nahrává i míchá se analogově, do pásu. Písním to dodává neopakovatelnou živost a myslím, že ta atmosféra sounáležitosti kapely a radosti ze společně stráveného času je v nahrávkách poznat," říká Petr Ostrouchov, producent a spoluautor novinky.

Sounáležitost ve studiu zachycuje doprovodný videoklip filmaře Matěje Štěpána. Ten se svým štábem dokumentoval celé natáčení a připravuje klipy také k dalším kouskům z nové desky, které budou postupně vycházet během letošního podzimu, i celovečerní dokument o projektu, který dokončí v příštím roce. Ve videu se skvěle podařilo zaznamenat momenty pracovního soustředění, ale také chvíle drobných radostí a úlevy, které po povedeném taku následovaly. Společně s vnitřně opravdovou písní je výsledek prostě dokonalý.

Album obsahuje patnáct nových skladeb s texty Vladimíra Mišíka a Michaela Žantovského, po jedné básni muzikanti vybrali ze sbírek Josefa Kainara, Jana Skácela, Jiřího Dědečka a Františka Gellnera. Jeden text Mišíkovi na tělo napsal Tomáš Belko, Ostrouchovův někdejší souputník z kapely Sto zvířat.

Ve studiu se sešla desetičlenná kapela, jejímž jádrem je - stejně jako na předchozích dvou albech - kvarteto Blue Shadows, tedy kytaristé Josef Štěpánek a Petr Ostrouchov, baskytarista Matěj Belko a bubeník Martin Novák. Dále se pak nahrávání účastnili klavírista Jan Steinsdörfer a v USA žijící hráč na Hammondovy varhany Ondřej Pivec (oba se podíleli již na studiovce "Noční obraz"), kytarista Lukáš Martinek, kontrabasista Tomáš Liška a dva vzácní zahraniční hosté, jejichž otisk lze nalézt v mnoha projektech slavných kolegů (Sting, Rolling Stones, Elton John, Depeche Mode, Crosby, Stills and Nash, James Taylor, David Gilmour, R.E.M., Björk, Stevie Wonder a řada dalších) - americký perkusista kubánského původu Michito Sanchez a britský hráč na pedálovou steel kytaru BJ Cole.

Doprovodnými zpěvy na album přispěl mimo jiné Mišíkův syn Adam. "Uvědomil jsem si, že Adamův zpěv má úplně shodnou barvu se zpěvem Vládi, když byl v Adamově věku, a lákalo mě oba hlasy spojit a vytvořit duet 'sám se sebou' přes oblouk padesáti let,", říká k angažmá Adama Mišíka Ostrouchov.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY