shop.musicserver.cz
Sziget - den druhý, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 8.8.2024

Otřesná Halsey na Szigetu poprvé odprezentovala nové songy, na Karin Ann nedorazil skoro nikdo. Potěšila Dagny

Vydáno: 09.08.2024 15:20 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Druhý den maďarského festivalu uvítal návštěvníky smradem z fekálií (nebo snad z hnoje?). Ten byl v úvodu odpoledne tak silný, až se pořadatelé v aplikaci museli vyjádřit, že s tím nemají nic společného - vítr ho přivál odněkud z venkova. Ať už to bylo jakkoliv, přinášíme vám shrnující reportáž.

Live: Sziget festival - den druhý

místo: Óbudai island, Budapešť, Maďarsko
datum: 8. srpna 2024
vystoupili: Halsey, Aurora, Karin Ann, Dagny, Meute, Grandson, Azahriah, Goldband a spousta dalších

setlist Dagny: Same Again (For Love), Backbeat, Bye Bye Baby, In My Bones, Pretty, Come Over, Love You Like That, Heartbreak In The Making, Strawberry Dream, Brightsider, Somebody

setlist Halsey: Nightmare, Castle, Easier Than Lying, You Should Be Sad, Graveyard, Lucky (světová živá premiéra), Hurricane, The Lighthouse, Honey, Bad At Love, 3am, Closer (The Chainsmokers cover) (rocková verze), úryvek nepojmenovaného, dosud nevydaného songu z chystaného alba puštěný ze záznamu, Gasoline, Experiment On Me, I Am Not A Woman, I'm A God, Without Me

Fotogalerie

Reportáž z prvního dne v čele s Kylie Minogue naleznete tady.

Dagny, Sziget - den 2, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 8.8.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Druhý den na hlavní scéně patřil Dagny (čti Dagny). Norská zpěvačka představila svůj severský pop už v červnu na Rock for People, oproti hradeckému festivalu ale do Budapešti přivezla i funkční, byť nepříliš zásadní projekce. Jinak však byla skoro stejná (tedy vynikající!), a to včetně rozezpívávání na tři části rozděleného publika v "Come Over", pozdravů s prvními řadami při "Love You Like That" nebo toho, jak neodolatelně sympaticky působila. Se širokým úsměvem přitom neopakovala věty slyšené už v červnu, v tom si interpretka uchovala přirozenost. Zůstalo jí ale bohužel i velmi prořídlé publikum, což jen svědčí o tom, že v Hradci Králové stejný problém nezpůsobila odlišná cílovka, ale prostě jen skutečnost, že ji zatím moc lidí nezná.

Do určité míry za to ale mohl i fakt, že šlo o úvod dne. V Maďarsku navíc zpívala poprvé. Také je potřeba vzít v úvahu jak kvůli teroristům zrušené trio koncertů Taylor Swift ve Vídni, tak konkurenční show Adele v Mnichově. Jakkoliv daleko od Budapešti se tyto akce konají (či měly konat), navzájem se chtě nechtě ovlivňují, protože oslovují stejnou skupinu movitějších a obecně náročnějších hudebních fanoušků, ochotných cestovat za svými oblíbenci velké vzdálenosti. Zda se to na Szigetu celkově podepíše pozitivně, nebo negativně, se teprve uvidí. Méně lidí oproti prvnímu dni se ale v areálu nacházelo zcela určitě, což se potvrdilo i při setu večerní headlinerky Halsey.

Joker Out, Sziget - den 2, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 8.8.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Podobně prázdno ale měli pod hlavní scénou i Joker Out. Šlo o další kapelu, kterou si pořadatelé vybrali na základě její loňské účasti v Eurovizi. Snad se z toho nestane trend. Slovinská formace zpívající až na jednu výjimku ve svém jazyce ale úspěch Måneskin pravděpodobně nezopakuje - na to je její pop-rock příliš přízemní a nezapamatovatelný.

Ve stanu Revolut mezitím sbírali další fanoušky všudypřítomní Nova Twins. A jak jejich nohy v pravidelných intervalech opouštěly zem, zvedal se s nimi i prach, který po loňské pauze opět úřaduje. Lidí s rouškou v obličeji tak zase přibývá.

Na stejném místě se následně ukázala síla Nizozemska. Formace Goldband se doma s koncem covidu i Kensington stala malou senzací, za jedno z nejlepších vystoupení letošního ročníku označil to jejich tamní festival Lowlands i jeho návštěvníci. Růst popularity zařídilo i šňupání kokainu přímo na stagei v roce 2023, za což se následně trio z Haagu omluvilo. Na Szigetu se muzikantům podařilo svými fanoušky zaplnit skoro celý stan. A kdybyste po zkušenostech z dřívějších let nevěděli, že takto tady dopadá každá nizozemská hvězda, neboť po Maďarech je Nizozemců v areálu rok co rok nejvíce, mohli byste si myslet, že tam snad vzniká nové náboženství.

Goldband, Sziget - den 2, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 8.8.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Což o to, chytlavá je jejich hudba dost a ukřičenost zpěváka Mila Driessena v jednoduchých popěvcích jistě leckomu imponuje, mimo jejich domovinu na ně ale patrně mnoho lidí nedorazí. Na víc než malé kluby po Evropě to momentálně nevypadá.

Joker Out, Sziget - den 2, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 8.8.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Na druhý nejprestižnější slot na hlavní scéně ale bylo plno ještě více. Domácí hrdina Azahriah se totiž během své pětileté kariéry stal v Maďarsku aktuálně dost možná nejžhavějším umělcem dneška. A to nejen proto, že cenu MTV pro nejlepšího maďarského interpreta Margaret Islandu v roce 2021 vyfoukl právě on.

Kariéra dvaadvacetiletého zpěváka a někdejšího YouTubera vystupujícího pod nickem Paul Street totiž vystřelila tak moc, že se mu podařilo letos v květnu zdejší Puskás Arénu s kapacitou šedesát tisíc lidí vyprodat hned třikrát po sobě. To se žádnému jinému maďarskému hudebníkovi ještě nikdy nepodařilo. A nezvládli to v ní ani Rammstein, Coldplay nebo Red Hot Chili Peppers.

Maďarský Marek Ztracený se ale svého Wembley nedočká a stropem pro něj kromě zmíněného stadionu nejspíš zůstanou právě zaplněná prostranství na ostrově Óbudai. Hraje totiž nepříliš vzrušivou hudbu, která jednou zní jako reggae, podruhé jako one hit wonder Tarkan, potřetí jako temný rap, počtvrté jde o regulérní rock a popáté evokuje zapomenutou hvězdu nultých let Arashe. Klíčové jsou texty, takže pokud maďarštinu neovládáte, nebudete se chytat. Domácí fanoušci však byli u vytržení, pro mnohé z nich se stal největší hvězdou druhého festivalového dne právě on.

Ve dřevěné kruhové chajdě Magic Mirror zasvěcené především LGBTQ+ komunitě se až na drobné výjimky program den co den opakuje. A když do ní přijdete v osm večer, narazíte tam na formaci říkající si Danny Beard And Their Band. Její lídr, vítěz britské verze reality show "Ru Paul's Drag Race", bezpochyby zaujme svým vzhledem. A ano, jak pseudonym napovídá, pod bílou maskou zakrývající tvář skutečně uvidíte strniště. Jinak jde ale cover band hrající největší hity od Anastacie, Britney Spears, Tiny Turner, Doji Cat či Dolly Parton, tedy dle slov interpreta všech významných gay ikon.

Danny Beard And Their Band, Sziget - den 2, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 8.8.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Zpěv ústřední postavy měl k dokonalosti daleko, náročnější party si proto na svá bedra brala backvokalistka, alespoň se ale hrálo naživo, což u podobných vystoupení zdaleka nebývá samozřejmostí. Tyto koncerty však nejsou důležité kvůli samotné hudbě, ale spíše kvůli jakési stand-up show, která probíhala mezi písničkami. Danny Beard si v nich utahoval z heterosexuálů, homosexuálů i ze všech ostatních a právě očividně přehrávaný drsný, černý humor byl na show tím nejlepším.

Ashley Nicolette Frangipane alias Halsey můžete mít rádi a chválit ji z mnoha důvodů. Například proto, že se rodačka z New Jersey nebojí ve své tvorbě střídat žánry. Že na poměry mainstreamu přichází s nesmírně upřímnými, syrovými texty. Že se z doprovodné zpěvačky v roce 2015, kdy začínali i její kolegové z The Chainsmokers, nespokojila se společným hitem "Closer", ale makala i na tom, abychom si ji pamatovali také pro její vlastní hudbu. S ní v roce 2021 kromě jiného vyhrála i výroční anketu musicserveru.

Sziget - den 1, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 7.8.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Ocenit ji můžete i za její hudební vkus, kdy mezi své vzory kromě popových princezen řadí i Taking Back Sunday, Panic! At The Disco, The Cranberries, Becka, nebo dokonce Marilyna Mansona. A především je třeba jí dát kredit za to, že se navzdory vážným zdravotním obtížím stále drží, a dokonce nahrává i nové album. To je skvělá zpráva, protože ve studiové podobě její tvorba vyniká. Z desky už stihla představit ústřední singl "Lucky", v němž refrénem i příběhem odkazuje na Britney Spears, účesem zase na Pink. Ve velmi emotivním videoklipu ale také bez příkras popisuje nejen bolestivý showbyznys, ale také opakující se vzorce jejích vztahů, kdy jí v dětství ubližoval otec a v dospělosti její partner. Nesmírně povedený klip, jakých se už moc netočí, má smysluplný děj, několik vrstev a odkazů a rozhodně byste ho měli vidět.

Sziget - den 1, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 7.8.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Jenže pak přijdete na koncert a můžete většinu pozitiv spláchnout do záchodu. Interpretka zcela zakázala všem profesionálním fotografům dělat svou práci, proto zde její fotky nenajdete. To ale byl nakonec nejmenší problém jejího vystoupení. S krátkými růžovými vlasy přesně ve stylu výše zmíněného klipu, řetězem kolem krku, v podprsence se vzorem kočkovité šelmy, s bílými chlapskými trenkami vykukujícími z džínových bermud a v bílých teniskách s růžovým proužky nastoupila před publikum s rockovou vypalovačkou "Nightmare". Ohně na jednoduše připravené scéně plály vysoko, před obrovskou obrazovkou s nepříliš nápaditými projekcemi se nacházeli na vyvýšeném stupínku bubeník s kytaristkou, na něž však světlo, jak dnešní trendy kážou, záměrně nesvítilo. To aby lidé pokud možno nevnímali, že samotná interpretka zpívá, či spíše křičí do mikrofonu, jenom občas. A jinak je všechno ostatní v područí zhusta využívaného halfplaybacku.

Ten hrál tak dominantní roli, že koncert Halsey místy připomínal hrůzný zážitek z loňského setu Lorde na tomtéž místě. Zpěvačka sama netančila, ale spíš jen bezcílně pochodovala sem a tam, žádné křoví si s sebou nedovezla, pokřikovala na lidi, ať, ku*va, skáčou v písničce "Castle", která k tomu vůbec není vhodná. A i tentokrát to došlo do fáze, kdy se těžko hledaly důvody, za co ji na místě pochválit.

Tkay Maidza, Sziget - den 1, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 7.8.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Bezpochyby mezi ně patří skutečnost, že v Maďarsku poprvé ve své kariéře vystoupila. Navíc šlo od ledna letošního roku o její vůbec první koncert, na němž ještě k tomu odprezentovala singl "Lucky" ve světové živé premiéře. Moc se to ale nepovedlo, protože lidé starající se o projekce zvolili pro tento song efekt, který připomínal ladění staré televize, takže jste na zpěvačku nejen pořádně neviděli, ale ještě to dost rušilo od samotného dění na scéně. Nadto se ještě devětadvacetiletá hvězda vyjádřila, že o novém albu zatím nikdo neví, jak přesně bude znít, o čem bude, kdy vyjde nebo jaký dostane obal. "Já si totiž ráda dělám věci po svém," vysvětlila. A krátce nato pustila z mptrojky ve světové premiéře ještě úryvek další, dosud nevydané a nepojmenované skladby, která působila hodně punk-rockovým dojmem.

Právě tento zvuk zůstal při její show dominantní, popových hitů zazpívala poskrovnu. A když už k nim sáhla, převedla je až na pár výjimek typu "Graveyard" do rockové či punk-rockové verze, což byl i případ megahitu "Closer", při jehož pasáži "...tattoo on your shoulder..." významně poklepala rukou na své pokérované rameno. Tvrdá verze zmíněného singlu zněla příšerně. "Vždyť vy už ten song stejně nenávidíte, co?"

Aurora, Sziget - den 2, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 8.8.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Ba co víc, na závěrečnou pasáž "The Lighthouse" jí technik pověsil na krk basovou kytaru, z níž interpretka použila přesně jednu strunu - a pouze se na hmatníku druhou rukou přesouvala z jednoho místa na druhé a zpět, dokud skladba neskončila. Dělala u toho ale grimasy, jak kdyby hrála jako Slash. Nejsměšnější sólo na basu v historii hudby tak můžeme zařadit po bok neméně legendárního (a podobně trapného) sóla na piano Justina Biebera na stejném místě před dvěma lety.

Druhý experiment s hudebním nástrojem přišel na řadu v písni "3am", kdy na elektrickou kytaru zahrála pár akordů. I tak to ale působilo, jako by se na oba nástroje teprve začala učit. A že taková myšlenka nemusí být daleko od pravdy, naznačila trojnásobná nominantka na cenu Grammy ve chvíli, kdy se diváků ptala na to, zda ji radši mají v její popovější, nebo rockovější poloze. "Víte, já bych ráda dělala obojí. Štve mě, že jsem tlačená k tomu, abych si vybrala," dodala správnou intonací netrápící se žena, která prodala už více jak milion svých alb a které v závěru přídavku "Without Me" vystřelily z pódia drobné rachejtle. Koncert Halsey si tak budeme pamatovat jako ten, u nějž jste rádi, že jste ho zažili a mohli posoudit, že naživo zpěvačka nemá čím oslnit. Podruhé už ale na vizuálně i hudebně chudé představení, oproti avizovanému času v aplikaci opět zkrácené o patnáct minut, vyrážet netřeba.

Sziget - den 1, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 7.8.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
A zatímco si po jeho konci užívala na Revolut stagei zaplněný stan norská víla Aurora, na jednom z nejmenších pódií naproti hlavní scéně, kde v minulých letech koncertovaly zejména revivaly, si svou premiéru na Szigetu odžila Slovenka Karin Ann. Rodačka z Čadce, která za svůj největší vzor považuje Billie Eilish, má ve svém životopisu už solidní položky - předskakováním na koncertech Imagine Dragons v Letňanech ještě před vydáním vlastního alba počínaje a objevením se na Times Square konče. Leccos se ale v hudebním světě dá zaplatit, máte-li naditou šrajtofli, proto je potřeba nepodléhat oslavným tiskovým zprávám a přesvědčit se na vlastní oči, jak to s její popularitou ve skutečnosti je.

Zpěvačka, která čerstvě oznámila, že na evropském turné předskočí umělci říkajícímu si Mehro a na americkém turné v klubech s kapacitou kolem dvou set lidí zase zahřeje pódium Renforshort, se snaží prezentovat jako velmi úspěšná. Ostatně už teď má za sebou víc zářezů než třeba Lake Malawi, kteří se o průlom za hranicemi pokouší celou svou kariéru, ale právě proto její úspěchy zvedají lidem v hudební branži nejedno obočí.

Sziget - den 1, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 7.8.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Dodnes nevíme, jak to bylo s jejím avizovaným koncertem na polském Open'eru, jejím číslům na YouTube rozstřeleným od milionových zhlédnutí až k několika stovkám také schází konzistence. A když s dvacetiminutovým zpožděním nastoupila na pódium s názvem JukeBox by Snowattack se svou čtyřčlennou kapelou, zdaleka už nepůsobila jako mezinárodní hvězda, ale spíše jako někdo, kdo je tam do počtu.

Ten koncert byl stejně jako její debutová deska mdlý, nudný a bez života, navíc zážitky z něj přehlušovala dunící hudba ze sousedního stánku Coca-Coly. Lidé kolem pódia procházeli bez většího zaujetí, těch, kteří její instrumentálně i pěvecky nevzrušivou hudbu reálně poslouchali, nebo si alespoň znaveně sedli poblíž a hráli si na mobilu, jsme ke konci vystoupení napočítali přesně padesát tři.

I to je zarážející a až nezvykle nízké číslo, neboť na Szigetu bývá zvykem své rodáky podpořit - a jakkoliv to české a slovenské publikum neprožívá tolik jako třeba zmínění Nizozemci, pořád platí, že prostranství pod svou scénou mívají naši umělci alespoň jakžtakž zaplněné. O tom by ostatně mohli vyprávět ADONXS, Thom Artway, Lenny a mnozí další, kteří si na zdejší hudební přehlídce zahráli v minulých letech. Karin Ann ale na Szigetu evidentně nezajímala ani mezinárodní diváky, ani ty domácí. Těžko říct, zda ji to však vůbec trápí - další zahraniční referenci do svého CV získala a málokdo se bude ptát na detaily. Sledovat kariéru této uspávačky hadů nadále ještě bude zajímavé, na to vemte jed.

Třetí festivalový den bude mít hned dva headlinery, na hlavní scéně se prostřídají Stormzy a Liam Gallagher. Kromě nich v Budapešti vystoupí ještě Yves Tumor, Warhaus, Liberato, Teezo Touchdown nebo další domácí zástupci - Bratři a badfocus.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Sziget - den první, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 7.8.2024
Naživo: S Kylie Minogue to na Szigetu byla láska na druhý pohled Ani jediná spadlá kapka vody a teploty útočící každý den na pětatřicet stupňů. Taková je předpověď až do 12. srpna, kdy třicátý ročník maďarského festivalu Sziget po více než tisícovce představení různého druhu... čtěte zde
Vydáno: 08.08.2024 20:00 v sekci Naživo
Folkové prázdniny 2024, zámecký park, Náměšť nad Oslavou, 27.7.-3.8.2024
Naživo: Příštím generacím: Třicáté osmé Folkové prázdniny byly ty, kdy parkem zněly písně Karla Gotta Tedy jedna píseň: "Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš". Co jiného taky v půlce prázdnin, že jo? A pokud vás zajímá, jestli Glen Hansard Náměšťským dokázal, že je v roce 2024 stále relevantní muzikant, pak vězte, že jo. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 08.08.2024 15:00 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád - 31. týden 2024
Kovboj Marpo zamíchal kartami v top desítce českého albového žebříčku Do stabilní sestavy nejžádanějších alb v domácí hitparádě promluvil pouze rapper Marpo, který s countryovým počinem "Cowboys & Dreamers" odstartoval na sedmém místě. Stále vede Calin. V rádiích se do čela dostal australský DJ... čtěte zde
Vydáno: 08.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 31/2024 - od The Smashing Pumpkins přes Khalida po Orvilla Pecka
Nové desky 31/2024 - od The Smashing Pumpkins přes Khalida po Orvilla Pecka Mírné zklidnění v přívalu hudebních novinek minulý týden narušili The Smashing Pumpkins, Khalid, s deskou plnou hostů Orville Peck, koncepční Meshell Ndegeocello, australská zpěvačka Tones And I, poslední deska X, latinorockoví Los... čtěte zde
Vydáno: 07.08.2024 13:30 v sekci Novinky | Nové desky
Taylor Swift, PGE Narodowy, Varšava, Polsko, 3.8.2024
Naživo: Taylor Swift se svojí "The Eras Tour" ve Varšavě předvedla show, kterou i ona sama bude těžko překonávat Pro někoho je Taylor Swift modla, pro jiné jen nafintěná slepice, ale ať se nám to líbí, nebo ne, vládne světu a může vše. Vydala se na masivní světové turné, aby za dvě stě minut shrnula svou kariéru. My jsme se na ni jeli... čtěte zde
Vydáno: 06.08.2024 12:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: První a druhý den třicátého ročníku maďarského festivalu Sziget ve fotografiích (09.08.2024 13:47)
- Naživo: S Kylie Minogue to na Szigetu byla láska na druhý pohled (08.08.2024 20:00)
- Video: Halsey v emotivním klipu "Lucky" odkazuje na Britney Spears. To zpěvačku rozlítilo a chtěla ji zažalovat (02.08.2024 12:18)
- Naživo: Závěr Open'er festivalu měli na starosti Hozier, Skrillex a Charli XCX (25.07.2024 19:00)
- Karin Ann se opět objevila na Times Square (30.06.2024 16:45)
- Naživo: Závěr Rock for People patřil Pendulum, Bombay Bicycle Club, The Darkness a dalším. Přinášíme i Top 10 toho nej z festivalu (17.06.2024 13:08)
- Fotogalerie: Finále Rock for People bylo přehlídkou tetování, účesů, sexy dam i vypracovaných břišáků (16.06.2024 20:02)
- Strach o Halsey. Zpěvačka oznámila vážnou diagnózu (13.06.2024 10:06)
- Video: Dagny pomocí "Hate Being Alone" servíruje učebnicový příklad skvělého popu (11.06.2024 17:37)
- Publicistika: Koho neprošvihnout na letošním Rock for People? (05.06.2024 19:00)

ALBUM TÝDNE 32/2024

Jack White
No Name

Jack White bude jednou hodnocen jako jedna z nejdůležitějších hudebních osobností počátku jednadvacátého století. Pomineme-li jeho muzikantský talent, lze mu směle připsat výrazný podíl na revivalu garážové muziky i na tom, že vinyl je zase po letech sexy. A teď se o něm díky nové desce mluví zase.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 10.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Taylor Swift Ed Sheeran mp3.com Mirai Madonna Lucie Vondráčková Kabát Queen Eminem Pokáč Adele Viktor Sheen Deep Purple Ellie Goulding Dua Lipa Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe