Návrat ke kořenům a surovému hardcoreu: Soulfly rozpálili Ostravu

03.08.2024 15:20 - Marek Odehnal | foto: Tomáš Rozkovec / musicserver.cz

Soulfly v čele s legendárním Maxem Cavalerou se do Česka vrátili poprvé od pandemie. Přivezli s sebou syrovou energii a intenzivní hardcore. V ostravském Garage Clubu předvedli setlist tvořený hlavně z prvních pěti alb a dokázali, že i po letech umí pořádně rozproudit krev v žilách.

Live: Soulfly

místo: Garage Club, Ostrava
datum: 2. srpna 2024
setlist: Back To The Primitive, No Hope = No Fear, Superstition, Downstroy, Seek 'n' Strike, Prophecy, Bumbklaatt, Frontlines, Tribe, Rise Of The Fallen, Filth Upon Filth, Fire / Porrada, Blood Fire War Hate, Boom, No, Bumba, Bleed, Jumpdafuckup, Eye For An Eye

Fotografie pocházejí z jednoho z předchozích koncertů skupiny v Česku - na tomto vystoupení jsme neměli fotografa.

Soulfly, Roxy, Praha, 22.července 2018
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Nejenže Soulfly s Maxem Cavalerou odehráli první tuzemský koncert po vypuknutí covidu, ale především to po dlouhé době vypadalo, že frontman ví, kde je jeho místo a co od něj fanoušci očekávají.

Nejdřív se ale musím zmínit o sále, kde se akce konala. Situována byla tentokrát do Ostravy - konkrétně do Garage Clubu. Na tak specifickém místě s absolutním geniem loci jsem na koncertě ještě nebyl.

Členitý prostor na vás dýchne starou dobrou Amerikou první poloviny dvacátého století. Všude motorkářské rekvizity a hlavně propojení s restaurací, kde si můžete dát poctivý burger hned vedle stage - to se jen tak nevidí.

V Ostravě si fanoušci podobných událostí zřejmě váží, protože i při vyšší ceně vstupenek na vystoupení bez předkapely bylo absolutně vyprodáno. Takovou klimatickou saunu jsem na koncertě dlouho nezažil. To samé se dá říci i o mimořádně žhavé atmosféře.

Vraťme se ale ještě k načaté myšlence z úvodního odstavce. Soulfly vznikli jako přímé pokračování sepulturovského směru z "Roots". Takže součástí jejich prezentace byly čistokrevné hardcoreové skákačky, surovost, intenzita a animální, pralesní agrese.

Soulfly, Roxy, Praha, 22.července 2018
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Po založení Cavalera Conspiracy s bráchou Igorem si Max dopřál zase i kvapíkový osmdesátkový thrash/death metal. A dokud takto odděloval obě entity, bylo vše naprosto v pořádku.

Jenže v minulé dekádě se to všechno začalo slívat - jak studiově, tak koncertními setlisty. A i když jste šli na Soulfly, dostali jste spíš Cavalery. Zároveň na Maxe začal dopadat věk a špatná životospráva - viditelně se pěvecky šetřil, sloky jen deklamoval a pořádně zařval pouze v refrénech, nebo je rovnou nechal líně na publiku.

Takoví byli Soulfly před dvanácti lety, kdy jsem je v pražském klubu Roxy viděl naposledy. Tentokrát šlo ale o krásný návrat ke kořenům a pořádnou dávku nostalgie. Setlist tvořily výhradně skladby z prvních pěti desek, Max se v rámci možností fakt snažil - a skákalo se jako za mlada. Žádná sóla, dvojkopáky, sypačky, ale přímočarý houpavý hardcore na první signální.

Soulfly, Roxy, Praha, 22.července 2018
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Také Maxův syn Zyon za bicími spíš navazoval právě na groovy rytmy starého dobrého Roye Mayorgy. Aby byla rodina kompletní, zahostoval si v "Bleed" samozřejmě i jeho další syn Richie.

A zlatý byl i hispánský kytarista Mike DeLeon, který neustálým úsměvem a masivním pornoknírem připomínal hypotetické hodné dvojče Pabla Escobara. Bylo to intenzivní, ale krátké.

Respektive, osmdesát minut je na Soulfly v pořádku, ale bez předkapely večer skončil zrovna v momentě, kdy se atmosféra dostala na své maximum. Snad příště pořadatel přidá na úvod alespoň nějakou místní formaci, aby večer získal rozumnou časovou dotaci.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY