shop.musicserver.cz
Festival Let It Roll dokazuje, že i obří akce se dá dělat ekologicky. Nedopalky se využijí na výrobu biocharu

Festival Let It Roll dokazuje, že i obří akce se dá dělat ekologicky. Nedopalky se využijí na výrobu biocharu

Vydáno: 26.07.2024 08:07 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: Let It Roll
Festival Let It Roll, jehož letošní ročník se uskuteční od 1. do 3. srpna, dlouhodobě dokazuje, že kde je vůle, tam je i cesta. Na tento drum'n'bassový open air, který je celosvětově největší žánrovou akcí svého druhu, proudí každý rok desítky tisíc návštěvníků z různých zemí. Patří tak mezi vůbec největší festivaly v České republice. I přesto se mu daří svou, pro mnohé utopickou, vizi o zredukování dopadů hromadných hudebních akcí na okolní prostředí úspěšně realizovat. Jak to dělá a jaká vylepšení se letos chystají?

V rámci dedikovaného ekologického programu Rollin' Green událost už od roku 2014 pravidelně zavádí nová vylepšení, jejichž primárním smyslem je redukovat dopad akce na životní prostředí. Od omyvatelných zálohovaných kelímků přes všudypřítomné třídící nádoby v areálu po jednotné nádobí a další opatření. Let It Roll zároveň klade důraz na maximalizaci využití všech druhů odpadu, které vyprodukuje - tak, aby žádný odpad neskončil pouze na skládce.

Cesta k cirkulárnímu využití odpadů je nekončící práce. Moc dobře to vědí i v týmu Let It Rollu, kde se díky spolupráci s návštěvníky za posledních pět let povedlo snížit objem vyprodukovaných festivalových odpadů téměř o třicet procent. "Současně jsme navýšili vytříděnost odpadů na dvaadvacet procent a zvládli jsme zajistit sto procent jeho materiálového a energetického využití. Dále jsme snížili množství odpadu vyprodukovaného na jednoho účastníka za jeden den konání festivalu z jednoho kila na 0,6 kg," uvádí Veronika Vrbová, koordinátorka ekologického programu Rollin' Green.

Pro letošní ročník bude využita nová technologická linka, která je energeticky méně náročná a tím i méně zatěžující pro životní prostředí. Zároveň je efektivnější, a dokáže tak vytřídit veškerý odpad z festivalu. Zároveň díky nižší frekvenci svozu pomohou nové technologie také podpořit snížení uhlíkové stopy související s logistikou i vlastním zpracováním odpadů.

I letos budou návštěvníci nabádáni ke správnému odkládání nedopalků do popelníků. Cigaretový nedopalek se totiž v přírodě rozkládá až patnáct let a je to jeden z nejčastějších plastových odpadů, kterým ohrožujeme nejen vodní, ale i suchozemské prostředí. "Rádi bychom tedy navázali na loňský sběr nedopalků ze všech druhů cigaret. Na místě festivalu se budou zdarma rozdávat kapesní popelníky, které se pak mohou vysypat na určeném místě a návštěvník se tak může účastnit slosování o vstupenku na příští ročník. Zároveň budou v areálu umístěny klasické popelníky," popisuje Veronika Vrbová.

Po skončení akce se nedopalky a použitá kávová sedlina od stánkařů použijí k výzkumným pracím na ČZU pro výrobu biocharu (pozn. biochar je zuhelnatělý materiál vyráběný z odpadu, nejčastěji biologického, využívaný za účelem zlepšení vlastností půdy nebo k odstranění znečištění odpadních či povrchových vod). Ukázka biocharu bude k vidění na stánku Rollin Green přímo na místě.

Slyšeli jste někdy o vodní stopě? Možná ano, i když všichni mluví o té uhlíkové. Vodní stopa je ale pro festival důležitá také proto, že letiště v Milovicích je bez stálého přívodu pitné vody a kanalizační sítě. Pro vaši představu - průměrná třídenní spotřeba pro jednoho účastníka Let It Roll je přes devadesát litrů pitné vody, přičemž její převážná část je používána k osobní hygieně (více než šedesát procent). Aby bylo možné zajistit tento objem vody, jen prostá přeprava pitné vody a odvoz odpadní vody generuje uhlíkovou stopu více než 2 t CO2e a na festivalu bylo pro návštěvníky v minulosti potřeba zhruba 400 chemických toalet.

V roce 2022 se pořadatelé rozhodli skoncovat s tak velkou spotřebou vody. "Navázali jsme spolupráci s firmou, která nově nabízela speciální vaky na zásobování vody, které nám umožnily zajistit vodu z kohoutku pro část z vás. V roce 2023 jsme zajistili vodní vaky pro většinu našich návštěvníků. Díky tomu jsme snížili počet mobilních chemických toalet na festivalu o sedmdesát procent, což představovalo o cca 300 m3 méně vyrobených chemických fekálních vod," shrnula Veronika Vrbová, koordinátorka ekologického programu Rollin' Green.

A co se chystá letos? Tentokrát bude kompletně napojen celý festivalový areál. "Díky tomuto opatření zajistíme maximální využití vody převážně z místních zdrojů a současně budeme moci její část po přečištění vrátit zpět. Dále se nám díky tomu podařilo minimalizovat havarijní úniky vody, které byly u cisteren velmi časté," uzavírá Vrbová.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kill the Dandies! - Weird In A Weird Way 7/10
Recenze: Kill the Dandies! se na "Weird In A Weird Way" vznášejí na psychedelických vlnách Kill the Dandies! ušli dlouhou cestu od garážového rocku až ke svébytné psychedelii. S tou ostatně koketovali mnohem dříve, než vyrostla nová generace mladších kapel, které jsou v tomhle žánru - a retro přístupu - až po uši.... čtěte zde
Vydáno: 26.07.2024 10:00 v sekci Recenze
Open'er festival, Den čtvrtý, Letiště Gdynia-Kosakowo, Polsko, 6.7.2024
Naživo: Závěr Open'er festivalu měli na starosti Hozier, Skrillex a Charli XCX Ani ve svém čtvrtém a posledním dni polský monstrfestival Open'er nepolevoval a více než 130 tisíc fanoušků zahrnul muzikou pestrého spektra. Na čtyřech pódiích se vedle hvězd tamní scény předvedly další velké taháky... čtěte zde
Vydáno: 25.07.2024 19:00 v sekci Naživo
Wolfmother, Lucerna Music Bar, Praha, 24.7.2024
Naživo: Wolfmother už hrají jen z podstaty. Sice stále skvěle, v Praze ale ukázali, že jako celek stagnují Horko, pot a řízná muzika. Tak vypadal koncert australské skupiny Wolfmother, která se do České republiky vrátila poprvé od roku 2016. Tehdy u nás propagovala album "Victorious", s nímž chytila pomyslný druhý dech. Nyní má na kontě... čtěte zde
Vydáno: 25.07.2024 12:00 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád - 29. týden 2024
Eminem si podrobil český albový žebříček, Benson Boone ovládl rádia Půl roku po masivním úspěchu (nejen) u českých posluchačů se Benson Boone s hitem "Beautiful Things" probojoval na nejvyšší pozici i v tuzemském rádiovém žebříčku. Albové pořadí opanoval Eminem, který s novinkou "The Death Of... čtěte zde
Vydáno: 25.07.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 29/2024 - od Deep Purple přes Childish Gambina po Glass Animals
Nové desky 29/2024 - od Deep Purple přes Childish Gambina po Glass Animals Minulý týden své novinky představili matadoři Deep Purple, indierockoví Glass Animals, Angličanka Griff, alternativci Highly Suspect, jazzman Al Di Meola, punkeři Soft Play, hiphopoví Denzel Curry a Blxst, poslední desku Childish Gambino,... čtěte zde
Vydáno: 24.07.2024 19:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: RIDO - The Prodigy mě magicky přitáhli k elektronické hudbě (20.07.2024 08:00)
- Let It Roll 2024 rozšiřuje seznam shows a hlásí další novinky (02.07.2024 18:12)
- Let It Roll 2024 oznamuje kompletní line-up a další informace (10.05.2024 10:56)
- Let It Roll míří na americký South By Southwest (25.02.2024 14:05)
- Let It Roll Winter 2024 o víkendu rozzářil O2 universum (20.02.2024 09:54)
- Rudimental míří na Let It Roll 2024 (17.01.2024 13:33)
- Naživo: Let It Roll se i přes propršenou sobotu letos opět povedl (22.08.2023 08:02)
- V Milovicích včera odstartoval největší drum & bassový festival světa Let It Roll 2023 (04.08.2023 16:20)
- Ve čtvrtek startuje na letišti v Milovicích festival Let It Roll 2023. Přiveze nejvíc zahraničních interpretů v historii (02.08.2023 23:43)
- Deset důvodů, proč vyrazit na Let It Roll 2023 (29.07.2023 11:10)

ALBUM TÝDNE 30/2024

The Warning
Keep Me Fed

Sesterské trio The Warning je v našich končinách stále ještě poměrně neznámé. Přesto u nás kapela stihla nedávno odehrát své první vystoupení, což ocenili především milovníci kvalitní rockové hudby. A nedlouho po dubnové zastávce v pražském MeetFactory představila své čtvrté album "Keep Me Fed".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 26.07.
Jazz ve městě (Zámek, Frýdek-Místek)
So 27.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Ne 28.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Po 29.07.
Scorpions (DE) (enteria Arena, Pardubice)
Čt 01.08.
Let It Roll (Letiště, Milovice)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Joefov, Jaroměř)
St 07.08.
Mr. Big (US) (Roxy, Praha)
Pá 09.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
So 10.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Adele Sam Smith Taylor Swift Lenny Kravitz Mirai Queen Dua Lipa mp3.com Kabát Madonna 2H+ Lucie Vondráčková Katy Perry Benson Boone Miley Cyrus Eminem
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe