Festival Let It Roll dokazuje, že i obří akce se dá dělat ekologicky. Nedopalky se využijí na výrobu biocharu

26.07.2024 08:07 - Tisková zpráva | foto: Let It Roll

Festival Let It Roll, jehož letošní ročník se uskuteční od 1. do 3. srpna, dlouhodobě dokazuje, že kde je vůle, tam je i cesta. Na tento drum'n'bassový open air, který je celosvětově největší žánrovou akcí svého druhu, proudí každý rok desítky tisíc návštěvníků z různých zemí. Patří tak mezi vůbec největší festivaly v České republice. I přesto se mu daří svou, pro mnohé utopickou, vizi o zredukování dopadů hromadných hudebních akcí na okolní prostředí úspěšně realizovat. Jak to dělá a jaká vylepšení se letos chystají?

V rámci dedikovaného ekologického programu Rollin' Green událost už od roku 2014 pravidelně zavádí nová vylepšení, jejichž primárním smyslem je redukovat dopad akce na životní prostředí. Od omyvatelných zálohovaných kelímků přes všudypřítomné třídící nádoby v areálu po jednotné nádobí a další opatření. Let It Roll zároveň klade důraz na maximalizaci využití všech druhů odpadu, které vyprodukuje - tak, aby žádný odpad neskončil pouze na skládce.

Cesta k cirkulárnímu využití odpadů je nekončící práce. Moc dobře to vědí i v týmu Let It Rollu, kde se díky spolupráci s návštěvníky za posledních pět let povedlo snížit objem vyprodukovaných festivalových odpadů téměř o třicet procent. "Současně jsme navýšili vytříděnost odpadů na dvaadvacet procent a zvládli jsme zajistit sto procent jeho materiálového a energetického využití. Dále jsme snížili množství odpadu vyprodukovaného na jednoho účastníka za jeden den konání festivalu z jednoho kila na 0,6 kg," uvádí Veronika Vrbová, koordinátorka ekologického programu Rollin' Green.

Pro letošní ročník bude využita nová technologická linka, která je energeticky méně náročná a tím i méně zatěžující pro životní prostředí. Zároveň je efektivnější, a dokáže tak vytřídit veškerý odpad z festivalu. Zároveň díky nižší frekvenci svozu pomohou nové technologie také podpořit snížení uhlíkové stopy související s logistikou i vlastním zpracováním odpadů.

I letos budou návštěvníci nabádáni ke správnému odkládání nedopalků do popelníků. Cigaretový nedopalek se totiž v přírodě rozkládá až patnáct let a je to jeden z nejčastějších plastových odpadů, kterým ohrožujeme nejen vodní, ale i suchozemské prostředí. "Rádi bychom tedy navázali na loňský sběr nedopalků ze všech druhů cigaret. Na místě festivalu se budou zdarma rozdávat kapesní popelníky, které se pak mohou vysypat na určeném místě a návštěvník se tak může účastnit slosování o vstupenku na příští ročník. Zároveň budou v areálu umístěny klasické popelníky," popisuje Veronika Vrbová.

Po skončení akce se nedopalky a použitá kávová sedlina od stánkařů použijí k výzkumným pracím na ČZU pro výrobu biocharu (pozn. biochar je zuhelnatělý materiál vyráběný z odpadu, nejčastěji biologického, využívaný za účelem zlepšení vlastností půdy nebo k odstranění znečištění odpadních či povrchových vod). Ukázka biocharu bude k vidění na stánku Rollin Green přímo na místě.

Slyšeli jste někdy o vodní stopě? Možná ano, i když všichni mluví o té uhlíkové. Vodní stopa je ale pro festival důležitá také proto, že letiště v Milovicích je bez stálého přívodu pitné vody a kanalizační sítě. Pro vaši představu - průměrná třídenní spotřeba pro jednoho účastníka Let It Roll je přes devadesát litrů pitné vody, přičemž její převážná část je používána k osobní hygieně (více než šedesát procent). Aby bylo možné zajistit tento objem vody, jen prostá přeprava pitné vody a odvoz odpadní vody generuje uhlíkovou stopu více než 2 t CO2e a na festivalu bylo pro návštěvníky v minulosti potřeba zhruba 400 chemických toalet.

V roce 2022 se pořadatelé rozhodli skoncovat s tak velkou spotřebou vody. "Navázali jsme spolupráci s firmou, která nově nabízela speciální vaky na zásobování vody, které nám umožnily zajistit vodu z kohoutku pro část z vás. V roce 2023 jsme zajistili vodní vaky pro většinu našich návštěvníků. Díky tomu jsme snížili počet mobilních chemických toalet na festivalu o sedmdesát procent, což představovalo o cca 300 m3 méně vyrobených chemických fekálních vod," shrnula Veronika Vrbová, koordinátorka ekologického programu Rollin' Green.

A co se chystá letos? Tentokrát bude kompletně napojen celý festivalový areál. "Díky tomuto opatření zajistíme maximální využití vody převážně z místních zdrojů a současně budeme moci její část po přečištění vrátit zpět. Dále se nám díky tomu podařilo minimalizovat havarijní úniky vody, které byly u cisteren velmi časté," uzavírá Vrbová.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY