Snění za dlouhé temné noci. Nick Cave servíruje "Long Dark Night", další ukázku z nové desky

25.07.2024 14:35 - Jiří V. Matýsek | foto: Martin Bambušek / musicserver.cz

Už jen zhruba měsíc schází do vydání očekávané albové novinky "Wild God" Nicka Cavea a jeho The Bad Seeds. Čerstvě nám představil další ochutnávku, skladbu "Long Dark Night". A pokud fanouškům tradičnější písničkové formy u minulé vlaštovky, hudebně poněkud abstraktnější a náročnější "Frogs", trochu zatrnulo, po poslechu novinky mohou opět spát klidně.

"Long Dark Night" už od úvodních klavírních akordů zní jako typicky caveovská skladba, s nosnou melodií i výrazným refrénem. Ke klavíru se postupně přidávají kytara a lehká rytmika, interpret se navrací ke svému temnému vypravěčství, zase se stává spíše tím barovým zpěvákem za klavírem než kazatelem, který divákům za doprovodu hudebních ploch předává své básnické výpovědi. A v každém případě je radost ho slyšet v této podobě - až z nové písně mrazí.

Textově autor pracuje s motivem titulní dlouhé temné noci a jejích specifických snů "bez zombies, skřetů a ďábla, zato s létajícím mužem s dlouhými rovnými vlasy". Vedoucí linku zde přebírá síla imaginace, ale i hmatatelný pocit z atmosféry dlouhé noci, v níž se může stát cokoliv.

Vydání alba je naplánované na 30. srpna. K dispozici bude titul digitálně, na CD a ve třech variantách vinylů - černé, šedé a transparentní. Nový materiál představí muzikanti i na koncertním turné. V itineráři nechybí ani zastávka v Praze. Nick Cave & The Bad Seeds zahrají v libeňské O2 areně 17. října, v roli předkapely se představí The Murder Capital.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY