Folkové prázdniny startují už v sobotu. Přijedou Glen Hansard a - podržte se - Daniel Herskedal

24.07.2024 08:25 - David Věžník | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

V sobotu 27. července se Náměšť nad Oslavou už po osmatřicáté promění v hnízdo world music, folku, folklóru a vůbec všech dobrých múz. Začne zde totiž další ročník festivalu Folkové prázdniny. Během osmi dní se v malém městě na Vysočině vystřídají víc než dvě desítky umělců a umělkyň z celého světa, vše doplní tradičně velmi bohatý doprovodný program.

O úvod přehlídky, jejímž tématem jsou letos Generace, se postarají Polka-boys Jiřího Slavíka. Od neděle si pak budou předávat stage v zámeckém parku nebo v jízdárně například zpěvačka fada Lina_, Lucía Pulido, Firelight Trio, Kelly Hunt, Sona Jobareth a jejich tuzemští kolegové a kolegyně Bratři Ebenové, Marie Puttnerová nebo Rukynadudy.

Cele Folkovky pak neuzavře nikdo menší než Glen Hansard. Oscarem ověnčený muzikant se na Vysočinu vrátí po neuvěřitelných devíti letech, poprvé však vyzkouší, jaké to je hrát mimo nádvoří zámku.

A jestli chcete osobní tip, pak si výraznou barvou označte v kalendáři čtvrtek 1. srpna. Do Náměště toho dne přijede Daniel Herskedal. Tenhle můj vrstevník z Norska hraje na tubu a další žestě a ve své tvorbě míchá jazz s dalšími žánry. Třeba s ambientem! Před čtyřmi lety mě dostal svou nádhernou, dojemnou skladbou "Time of Water", a jeho set tak bude rozhodně patřit k vrcholům festivalu.

K účinkujícím z hlavního programu pak přidejte ještě ty z nočních koncertů, hudebního a divadelního šapitó nebo open scény a máte o zábavu postaráno. A kdybyste se přesto nudili, jsou tu ještě dílny, workshopy, kolokvium a spousta dalšího. Detaily toho všeho a info o vstupenkách najdete na webu Folkových prázdnin.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY