Highly Suspect konečně přestávají experimentovat. Albem "As Above So Below" se snaží o návrat na rockový vrchol

17.08.2024 10:30 - Ondřej Kocáb | foto: Jimmy Fontaine

Highly Suspect v čele s Johnnym Stevensem pokračují v pouti za nápravou své reputace. Tu pošramotily nepovedenými výlety mimo rockovou škatulku. Aktuálně přicházejí s dalším, velmi ambiciózním, příspěvkem do své diskografie "As Above, So Below", který je má nasměrovat zpět na výsluní.
7/10

Highly Suspect - As Above So Below

Skladby: Summertime Voodoo, Suicide Machine, The Blue-Eyed Devil, Mexico, Plastic Boxes, Melatonia, The Reset, Run For Your Death (More Pills), Champagne At Our Funeral, The 8th Of October (To August 17th), Then Mickey 2
Vydáno: 16.7.2024
Celkový čas: 55:26
Hlavní postavou pětičlenné formace z Cape Cod v Massachusetts je Johnny Stevens. I tentokrát se příběh stáčí především k jeho osobním prožitkům, z nichž v posledních letech všechny ostatní převyšovalo utápění se v drogách a alkoholu. Než se jeho cesta posunula k typickému rokenrolovému klišé, vydali spolu s dvojčaty Richem a Ryanem Meyerovými pod hlavičkou Highly Suspect dvě velmi povedené desky "Mister Asylum" a "The Boy Who Died Wolf".

Po několika nominacích na Grammy ale šlo vše ke dnu s dalšími pokusy "MCID" a "The Midnight Demon Club", kdy se po příchodu Matta Kofose a Marka Schwartze z kapely stal kvintet. Parta poháněná Stevensovým egem se spojila s Gojirou nebo Young Thugem. Byl z toho mišmaš různých stylů a první přešlap. Namísto rostoucí slávy přišel pád, který měla zvrátit druhá zmíněná nahrávka. Návrat do starých kolejí se ale nekonal, naopak pokračoval propad v zapomnění: album můžeme nazvat jako absolutní prodejní flop.

Jenže Stevens si se svou závislostí opět sáhl na dno, což má nyní znamenat restart pro celé uskupení. Je to znát jak na Johnnym, jenž promoval novou studiovku za pomoci vtipných vlogů, tak hlavně na samotném zvuku. Už pilotní singl "Summertime Voodoo" vysílal jasný signál, že blues-rock/hard-rock v podání Highly Suspect je zpět, v podobné formě jako na debutu. Dle slov frontmana jde o první kapitolu jeho fáze, kdy "opravdu na vše s*al a spadl na úplné dno".

Bluesovým a vášnivě odehraným otvírákem to zdaleka nekončí. Podobnou záplavu riffů nabízí "Mexico", vztekem posedlá "Suicide Machine" tempo trochu zvýší a nebrzdí ho ani potenciální hit "Plastic Boxes". Ústředním bodem se stává první zpomalení v podobě songu "Melatonia": emocionální vrchol se zastavuje až na sedmi minutách, což v tomto případě není na škodu.

Jako by se však tempo baladou uprostřed tracklistu zaseklo a formace ho nedokázala znovu nakopnout. Zbytečnou instrumentálku "The Reset" následují povedené věci "Run For Your Death" a "Champagne At Your Funeral". Závěr však opět pokulhává. Další baladě "The 8th Of October (To August 17th)" chybí gradace. Podobným problémem trpí i závěrečná "Then Mickey 2". I u té se kapela nedokázala rozhodnout, kam chce vlastně zamířit, a tak zůstala stát uprostřed ničeho.

Highly Suspect jsou zpět. A nezbývá než podotknout, že ve formě. Album "As Above, So Below" obsahuje všechny ingredience, které partu, začínající původně jako revival, proslavily. Bude to stačit k návratu mezi aktuální rockovou špičku? To se ukáže až časem, ale tipoval bych, že muzikanti budou muset odvést ještě další kus povedené práce.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY