Nová klubová scéna Štěrkovny Open Music nabídne intimní zážitky

17.07.2024 12:23 - Tisková zpráva | foto: Štěrkovna Open Music

Novou scénu letos připravují pořadatelé festivalu Štěrkovna Open Music, který se v Hlučíně u tamního jezera bude konat od 25. do 27. července. Ke 20. narozeninám sobě i návštěvníkům nadělili komorní klubovou scénu ŠOM Club Lenzing. Tam se budou konat koncerty, přednášky, kvízy či besedy. Za pořadatele to oznámil ředitel festivalu David Moravec.

"Součástí areálu máme sál místní restaurace, který jsme během dvacetileté historie festivalu využívali různě. Dlouho jsme přemýšleli, jak jej posunout, a letos se to podařilo. Spojili jsme se s architektem Jiřím Halfarem ze studia Místní architekti. Ten nám pomáhá s vizuální stránkou celého festivalu. A ten návrh klubu přijal jako velkou výzvu. Jsem zvědavý, co konečnému výsledku návštěvníci řeknou," řekl Moravec.

Dodal, že v klubu vystoupí například kytarista Milan Bátor, který se svými hosty k 80. výročí narození Karla Kryla zahraje jeho neslavnější písně. Vystoupí tam i kapela Retro B, která je složená z herců a uměleckých pracovníků Divadla Petra Bezruče v čele s herečkou Markétou Matulovou. V programu jsou i besedy. Popovídat si zájemci mohou s pořadateli či zpěvákem Petrem Harazinem, který otevřeně promluví o své alkoholové životní epizodě. Připravují se i hospodské kvízy o vstupenky na příští festival. Ve večerních hodinách pak bude pódium v klubu patřit cimbálovým muzikám.

"Našim cílem je zprostředkovat intimní zážitek na velké akci. S ohledem na velikost sálu je kapacita klubu omezená. Věřím, že si tam alespoň na chvíli cestu najde většina našich návštěvníků," dodal druhý z ředitelské dvojice Matěj Ostárek.

Architekt Halfar pro klub navrhl vestavbu ve stylu stupňovité elevace, kavárenské uspořádání pro sedící diváky a černými samety zakryl bílé stěny sálu. "Vytvoříme tři různé úrovně pomocí velkých typizovaných bloků. Jejich poskládáním vzniknou různě vysoké stupně hlediště a celý prostor získá dynamiku a zároveň již zmíněnou intimitu," uvedl. Dodal, že na každé výškové úrovni se bude dít něco jiného. Tu nejnižší zaplní řady židlí, které se po koncertě nebo besedě snadno odnesou, a tím se uvolní parket pro tanec. Nejvýše v hledišti se bude sedět u stolků nebo v křeslech.

Celkem letos festival Štěrkovna Open Music nabídne program na čtyřech scénách a v rodinné zóně. Vystoupí na něm například Divokej Bill, No Name, Rybičky 48, Ewa Farna, Wohnout, J.A.R. či Tři sestry. Chystají se i mimořádné projekty. Kytarista Michal Pavlíček přijede s orchestrem, Adam Plachetka s Ondřejem Havelkou a jeho Melody Makers zazpívají největší hity Osvobozeného divadla. Vrcholem festivalu pak bude projekt Symphonic Dance Music - mimořádné spojení Janáčkovy filharmonie a DJe Lowy a největších světových hitů taneční hudby.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY