shop.musicserver.cz
Royal Blood, Ledárny Braník, Praha, 11.7.2024

Pšššššt! Royal Blood na Ledárny Braník nejspíš nebudou vzpomínat v dobrém. A jejich fanoušci také ne

Vydáno: 12.07.2024 11:20 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Jan Kuča

Britské rockové duo fungující od roku 2011 se podruhé ukázalo v České republice. Cestou na slovenský festival Pohoda ale Royal Blood odehráli koncert, který byl pohodový až moc. Konal se totiž v pražských Ledárnách Braník - na místě, kam se pro radost z muziky už nějaký ten pátek jezdí stále obtížněji.

Royal Blood

místo: Ledárny Braník, Praha
datum: 11. července 2024
setlist: Out Of The Black, Come On Over, Boilermaker, Mountains At Midnight, Lights Out, Blood Hands, How Many More Times, Trouble's Coming, Typhoons, Pull Me Through, One Trick Pony, Loose Change, Limbo, Little Monster, How Did We Get So Dark?, The Firing Line, Ten Tonne Skeleton, Figure It Out

Možná jste si všimli, že reportáží z Ledáren Braník nejen na musicserveru výrazně ubylo. A to i přesto, že se tam už několikáté léto za sebou konají koncerty prakticky každou chvíli. Sympaticky přestavěný areál, který se zejména s končící pandemií stal rájem pro všechny, jimž v době covidu chyběla živá muzika, a tak se v něm stihla vystřídat téměř všechna větší domácí jména, už nějakou dobu bojuje o přežití. A ten boj momentálně prohrává.

Royal Blood, Prague Open Air, Ledárny Braník, Praha, 11.7.2024
© Jan Kuča
Aktivista a podnikatel s elektřinou Miloš Závora, jenž naneštěstí disponuje právním vzděláním, se pomocí tlaku na úřady dlouhodobě snaží o ztišení tamní hudební produkce nebo ještě lépe - její úplné ukončení. To se mu ostatně nedávno podařilo v Kasárnách Karlín, v důsledku čehož se stalo tohle.

Jenže hudební akce z logiky věci nemohou hrát potichu. Živá muzika na tlaku a silných vibracích stojí, to ony napomáhají tomu, že vám hudba doslova prostupuje tělem a dělá z koncertů návykový zážitek. Ještě jiné intenzity to nabírá na vystoupeních noisových seskupení typu Swans, ale i kdybychom se bavili třeba o domácích Wohnoutech, také to je formace, kterou nedává smysl poslouchat potichu.

Ledárnám Braník se tedy v poslední době začali vyhýbat nejen hudební pisálci, ale zkrátka i citlivější hudební fanoušci, kteří chtějí ze živých vystoupení odcházet spokojení. Bouřliváci z Royal Blood však znamenali takové lákadlo, že mu šlo jen těžko odolat. Tím spíš, když se nám skupina až do předloňského Rock for People tak dlouho vyhýbala.

Royal Blood, Prague Open Air, Ledárny Braník, Praha, 11.7.2024
© Jan Kuča
Dvojice Mike Kerr a Ben Thatcher (naživo je ještě místy doplňuje klávesista) si udělala jméno na tom, že z kombinace bicí a basová kytara vytvořila pomocí různých pedálů a efektů zvuk, v němž pak i basová kytara zní jako elektrická. A jak praví slavná historka: poté, co si bubeník Arctic Monkeys na Glastonbury oblékl jejich tričko, kapela vystřelila ke hvězdám. Oceňovaný debut "Royal Blood" z roku 2014 letos slaví deset let, formace z něj proto vytáhla hned sedm kousků, zatímco z aktuální čtvrté studiovky "Back To The Water Below" z loňského roku pohříchu jen čtyři.

Na rozdíl od minulého turné už s sebou Ben Thatcher nevozí obrovský zlatý gong a i světelný park tentokrát působil chudším dojmem. Projekce chyběly úplně, proslovy směrem k divákům skoro taky. Jen bubeník se hned v první skladbě vydal do davu, což později ještě zopakoval a také fanouškům naházel spoustu paliček. Jenže to jsou tak zhruba všechny neutrální, až lehce pozitivní věci, které lze k prvnímu pražskému koncertu povědět.

Royal Blood, Prague Open Air, Ledárny Braník, Praha, 11.7.2024
© Jan Kuča
Právě i kvůli tahanicím s panem Závorou začínal program už v osm večer, konec musel být o půl desáté a to celé proběhlo bez předkapely. Aktuální situace tak jen nahrává tomu, že mladé formace budou čekat na svou velkou šanci dále - a to se nám v kulturním světě za pár let vrátí jako bumerang. Až si proto budete kamarádům stěžovat, že stadiony i rádia okupují stále stejná jména, vzpomeňte si, že i aktuální krize ve zdejším areálu má na tom svůj podíl.

A když jste jako pořadatelé postaveni do situace, že máte sice zabookovanou fantastickou kapelu, ale musíte ji nechat hrát za světla a ještě k tomu tak potichu, že se diváci mezi sebou mohou bavit bez toho, aniž by na sebe museli křičet, dobrý koncert z toho nevykřesáte. Znát to bylo i na publiku, které většinu času spíše jen postávalo s pivem a kouřilo jednu za druhou, na nějaké zdvižené ruce nebo drobné circle pity došlo jen sporadicky.

Atmosféra bujarého rockového večírku s kapelou, jež dokázala složit i takové hymny jako "Typhoon", "Trouble's Coming" nebo závěrečnou "Figure It Out", byla s tím, co se odehrálo v Hradci Králové, na polském Open'eru, ale i jinde naprosto nesrovnatelná. "Jste připraveni na pořádný rock'n'roll?" ptal se frontman diváků v úvodu vystoupení. A pak začalo cosi, co znělo asi jako když si v kanceláři k práci pustíte rádio. Taky vás to neroztančí.

Za nanicovatý večer ale nemůžou Royal Blood, pořadatelé ani fanoušci. Může za to pán, který proti znovu a znovu zkoušené kultuře bojuje a minimálně v Ledárnách se mu to, bohužel, daří. Rocková muzika a nízká hlasitost prostě nejdou k sobě.

Vyjádření Miloše Závory

1) Nejsem žádný podnikatel s elektřinou. Můj otec má na střeše svého domu několik solárních panelů a proto musí mít jako každý kdo má na střeše panel registraci. Máme stejné jméno. Já pracuji 27 let u stejného zaměstnavatele jako zaměstnanec. Uvádíte tedy nepravdivé informace, které si neověřujete.

2) Nikdy jsem neuvedl, že chci zrušit hudební produkci v ledárnách Braník. Naopak všude je dohledatelné že jsem usiloval o regulaci. To ostatně vyplývá i z návrhu vyhlášky MHMP z roku 2022. Uvádíte nepravdivé informace. I server novinky.cz tuto nepravdivou informaci ze svého článku odstranil.

3) Vyvoláváte dojem že jsem jediný stěžovatel což není pravda. Na Ledárny přišlo několik stovek stížností. Petici podepsalo 845 lidí kteří zde žijí. Žalobu jsem já nepodal a minulý týden vyhověl soud v prvním stupni žalobcům z Barrandova, když produkci v ledárnách omezil na 64 dB na jejich pozemku. Státní zdravotní ústav jako největší autorita v zemi posoudil hluk z festivalu v Ledárnách a konstatoval nepřijatelnost hluku ve všech parametrech, když navíc uvedl, že lokalita je pro zesílenou hudební produkci zcela nevhodná pro odrazy od Vltavy a skal. Tedy zde je ten problém.

4) Pořadatel z Ledáren o stížnostech ví od prvních koncertů v roce 2021. Nikdy je opravdu neřešil, komunikaci mám. Věděl, že svojí bezohledností může zavařit ostatním slušným pořadatelům, ale přesto neplnil ani svoje vlastní sliby a okolí ignoroval.

5) V ostatních státech Evropy je HVP pod širým nebem poměrně přísně regulována. Nikde by se tak nemohlo dít že na jednom místě uprostřed obydlených čtvrtí budou desítky koncertů v těchto parametrech. To už máme ověřeno a regulace z jednotlivých zemí postupně dáváme na svoje stránky. Nikomu nevadilo pár hlasitějších koncertů za sezonu, což to bylo, do roku 2021, ale toto je opravdu moc. 220m od ledáren je první bytový dům, ti taky pochopitelně Ledárny žalují. Opět ne Závora. Mimochodem kvůli takovým pořadatelům jako v ledárnách se k regulaci opět blížíme.

Žádám Vás tedy zdvořile o uvedení informací na pravou míru. Domnívám se, že publikací těchto informací širokému počtu uživatelů došlo k zásahu do mých osobnostních práv. Žádám Vás tedy o upuštění od neoprávněného zásahu a odstranění škodlivého následku tohoto zásahu ve lhůtě do 10 kalendářních dnů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 31/2024 - od The Smashing Pumpkins přes Khalida po Orvilla Pecka
Nové desky 31/2024 - od The Smashing Pumpkins přes Khalida po Orvilla Pecka Mírné zklidnění v přívalu hudebních novinek minulý týden narušili The Smashing Pumpkins, Khalid, s deskou plnou hostů Orville Peck, koncepční Meshell Ndegeocello, australská zpěvačka Tones And I, poslední deska X, latinorockoví Los... čtěte zde
Vydáno: 07.08.2024 13:30 v sekci Novinky | Nové desky
Taylor Swift, PGE Narodowy, Varšava, Polsko, 3.8.2024
Naživo: Taylor Swift se svojí "The Eras Tour" ve Varšavě předvedla show, kterou i ona sama bude těžko překonávat Pro někoho je Taylor Swift modla, pro jiné jen nafintěná slepice, ale ať se nám to líbí, nebo ne, vládne světu a může vše. Vydala se na masivní světové turné, aby za dvě stě minut shrnula svou kariéru. My jsme se na ni jeli... čtěte zde
Vydáno: 06.08.2024 12:00 v sekci Naživo
Zuzana Michnová - Rány (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: Znovu vydané "Rány" Zuzany Michnové a Michala Pavlíčka dávají rockovou tvář folkové lyrice Když o sebe křísnou dvě osobnosti, navíc upečené ze značně odlišných těst, vzniknout může ledacos. I případy neúspěšných spojení bychom v hudební historii našli. Sólovku Zuzany Michnové "Rány", na jejíž podobě se velkou... čtěte zde
Vydáno: 06.08.2024 08:40 v sekci Recenze
Jack White - No Name 8/10
Recenze: Jack White se na svém bezejmenném albu vrací zpět do stínu garáže a vtahuje posluchače do hry Jack White bude jednou hodnocen jako jedna z nejdůležitějších hudebních osobností počátku jednadvacátého století. Pomineme-li jeho muzikantský talent, lze mu směle připsat výrazný podíl na revivalu garážové muziky i na tom, že... čtěte zde
Vydáno: 05.08.2024 00:00 v sekci Recenze
Genesis - The Lamb Lies Down on Broadway: Půl století rockové opery
Zaprášenosti: Genesis - The Lamb Lies Down on Broadway: Půl století rockové opery V roce 1974 vydali Genesis album "The Lamb Lies Down on Broadway" - ambiciózní konceptuální počin, přesněji temnou rockovou operu se složitým příběhem, která rozdělila fanoušky i kritiky. Padesát let po vydání tohoto díla se... čtěte zde
Vydáno: 04.08.2024 08:00 v sekci Recenze | Zaprášenosti
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Koncert Royal Blood v obrazech (12.07.2024 14:39)
- Royal Blood poprvé v Praze: zahrají v Ledárnách Braník (02.07.2024 11:58)
- Video: Wohnout v hororovém klipu umírají pod tíhou obézní "Nevěsty" (08.04.2024 08:10)
- Royal Blood se objeví poprvé v Praze, zahrají v Ledárnách Braník (02.02.2024 15:33)
- Fotogalerie: Swans (alespoň) v obrazech (03.11.2023 09:52)
- Legendární Swans v Praze představí 1. listopadu novinku "The Beggar" (21.10.2023 11:14)
- Nové desky 35/2023 - od Bratrů Ebenů přes Royal Blood po Icona Pop (06.09.2023 20:00)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Milovníci hudby a sportu, pozor! Souboj kapel v nohejbalu Festonda Cup startuje už ve středu (23.07.2023 09:03)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)

ALBUM TÝDNE 32/2024

Jack White
No Name

Jack White bude jednou hodnocen jako jedna z nejdůležitějších hudebních osobností počátku jednadvacátého století. Pomineme-li jeho muzikantský talent, lze mu směle připsat výrazný podíl na revivalu garážové muziky i na tom, že vinyl je zase po letech sexy. A teď se o něm díky nové desce mluví zase.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 07.08.
Mr. Big (US) (Roxy, Praha)
Pá 09.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
So 10.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Taylor Swift mp3.com Deep Purple Lucie Vondráčková Madonna Queen Pokáč Mirai Ed Sheeran Kabát Ellie Goulding Adele Eminem Viktor Sheen Dua Lipa Calum Scott
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe