shop.musicserver.cz
Johnny Cash - Songwriter

Albu Johnnyho Cashe "Songwriter" by prospěla větší odvaha producentů

Vydáno: 12.07.2024 09:20 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: UMG Recordings, Inc.

O tom, jak ošemetné může být vydávání nového materiálu již nežijících hudebníků, už byly prodiskutovány hodiny. Výsledek většinou nostalgicky zahřeje u srdce, ale zároveň vyvolává otázky, zda by ho takto dotyčný umělec skutečně vypustil ze tmy archivu. To platí i o počinu "Songwriter" Johnnyho Cashe.

7/10

Johnny Cash - Songwriter

Vydáno: 28.6.2024
Celkový čas: 31 minut

Skladby: Hello Out There, Spotlight, Drive On, I Love You Tonite, Have You Ever Been to Little Rock?, Well Allright, She Sang Sweet Baby James, Poor Valley Girl, Soldier Boy, Sing It Pretty Sue, Like A Soldier

Vydavatel: UMG Recordings

"Songwriter" je čtvrtou - nepočítaje jednu kompilaci nevydaného materiálu - posmrtně zveřejněnou deskou muže v černém. Ty tři předchozí měly to štěstí, že jejich dokončovatelé pracovali s koncepty v zásadě již hotovými. Dvojice nahrávek "American V: A Hundred Highways" a "American VI: Ain't No Grave" vznikla pod dohledem producenta Ricka Rubina a velmi přirozeně navázala na předchozí čtyři části slavné série. "Out Among The Stars" z roku 2014 bylo v podstatě hotovým albem z první poloviny osmdesátých let, které zpěvákův syn John Carter Cash jen drobně vyšperkoval. Šlo o silnou připomínku muzikantské síly Johnnyho Cashe.

Letos představená kolekce jedenácti položek se opírá o demoverze, které zpěvák natočil v době, kdy se ocitl bez smlouvy s nahrávací společností - a co se kariéry týče, nevypadalo to s ním zrovna růžově. Pomocnou ruku mu nakonec podal již zmíněný producent Rick Rubin. S první částí "American Recordings" vytvořil oporu pro Cashovo finální vzedmutí. Demonahrávky proto, až na dvě výjimky "Like a Soldier" a "Drive On", jež se objevily právě na prvním dílu americké série, šly pochopitelně k ledu.

Muzikantův syn společně s Davidem R. Fergusonem (ten se s Rubinem podílel na již zmíněné sérii) a celou kapelou vzali původní nahrávky a oholili je pouze na umělcův hlas a kytaru. Vše ostatní dodělávali po novu: do studia v Cashově srubu si proto našli cestu mimo jiné muzikantovi dávní spolupracovníci jako basák Dave Roe nebo kytarista Marty Stuart, v obou případech legendy svého druhu, dále zpěvák Vince Gill nebo Dan Auerbach z The Black Keys a další.

Výsledný tvar se pohybuje od skvělých uměleckých rozhodnutí až po ta méně šťastná, od odvážnějších k těm až příliš opatrným. Jako by si ani producenti sami nebyli jistí, kudy se vydat - aby nakonec skončili v zásadě u drobně přifouknutého a modernizovaného zvuku "American". Přínosné se ukázalo být spojení s Danem Auerbachem ve "Spotlight", kde jeho charakteristicky zamlžená kytara původní skladbu posouvá. Škoda že jeho potenciál zůstal dále nevyužit.

Deska je nejsilnější, v duchu jejího titulu, ve své písničkářské stránce, kdy Cashův sytý baryton doprovázejí jen akustické nástroje, jemné přihrávky kláves a mandolíny ("Have You Been To Little Rock?"), nebo kytarovými licky pomrkává na staré dobré časy - například citací "I Still Miss Someone" v závěrečné "Like A Soldier". Celku naopak škodí zbytečné přeslazování zvuku smyčci - "She Sang Sweet Baby James" vyniká silným textem a přidaná patetická vrstva jí nepomáhá, podobně jako sbory a echa hned v první "Hello Out There".

Ještě že počinem prostupuje esence uvěřitelného vypravěče, který dovede líčit vtipné historky z prádelny ve "Well, All Right", milostnou serenádu milované June Carter "I Love You Tonite" i dát prostor těm méně viditelným ("Poor Valley Girl").

Nejde o špatnou připomínku Johnnyho Cashe, to určitě ne. Jen k ní nemuseli producenti přistupovat s přílišnou pietou. Takto se zdá, že by písničky možná lépe vyzněly ve svých původních verzích, jakkoliv neučesaných a syrových, zato ale nahraných bez vnějšího zásahu. Základ desky "Songwriter" totiž skvělý - a zdravý - bezesporu je.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 31/2024 - od The Smashing Pumpkins přes Khalida po Orvilla Pecka
Nové desky 31/2024 - od The Smashing Pumpkins přes Khalida po Orvilla Pecka Mírné zklidnění v přívalu hudebních novinek minulý týden narušili The Smashing Pumpkins, Khalid, s deskou plnou hostů Orville Peck, koncepční Meshell Ndegeocello, australská zpěvačka Tones And I, poslední deska X, latinorockoví Los... čtěte zde
Vydáno: 07.08.2024 13:30 v sekci Novinky | Nové desky
Taylor Swift, PGE Narodowy, Varšava, Polsko, 3.8.2024
Naživo: Taylor Swift se svojí "The Eras Tour" ve Varšavě předvedla show, kterou i ona sama bude těžko překonávat Pro někoho je Taylor Swift modla, pro jiné jen nafintěná slepice, ale ať se nám to líbí, nebo ne, vládne světu a může vše. Vydala se na masivní světové turné, aby za dvě stě minut shrnula svou kariéru. My jsme se na ni jeli... čtěte zde
Vydáno: 06.08.2024 12:00 v sekci Naživo
Zuzana Michnová - Rány (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: Znovu vydané "Rány" Zuzany Michnové a Michala Pavlíčka dávají rockovou tvář folkové lyrice Když o sebe křísnou dvě osobnosti, navíc upečené ze značně odlišných těst, vzniknout může ledacos. I případy neúspěšných spojení bychom v hudební historii našli. Sólovku Zuzany Michnové "Rány", na jejíž podobě se velkou... čtěte zde
Vydáno: 06.08.2024 08:40 v sekci Recenze
Jack White - No Name 8/10
Recenze: Jack White se na svém bezejmenném albu vrací zpět do stínu garáže a vtahuje posluchače do hry Jack White bude jednou hodnocen jako jedna z nejdůležitějších hudebních osobností počátku jednadvacátého století. Pomineme-li jeho muzikantský talent, lze mu směle připsat výrazný podíl na revivalu garážové muziky i na tom, že... čtěte zde
Vydáno: 05.08.2024 00:00 v sekci Recenze
Genesis - The Lamb Lies Down on Broadway: Půl století rockové opery
Zaprášenosti: Genesis - The Lamb Lies Down on Broadway: Půl století rockové opery V roce 1974 vydali Genesis album "The Lamb Lies Down on Broadway" - ambiciózní konceptuální počin, přesněji temnou rockovou operu se složitým příběhem, která rozdělila fanoušky i kritiky. Padesát let po vydání tohoto díla se... čtěte zde
Vydáno: 04.08.2024 08:00 v sekci Recenze | Zaprášenosti
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 26/2024 - od Imagine Dragons přes Camilu Cabello po Steva Aokiho (03.07.2024 12:00)
- The Black Keys zrušili celé severoamerické turné. Fanoušci si nekoupili vstupenky (27.05.2024 08:50)
- Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí (06.05.2024 00:00)
- Johnny Cash jako "Songwriter". Nové album nabídne jedenáct dosud nevydaných autorských písní (29.04.2024 09:48)
- Nové desky 14/2024 - od X Ambassadors přes The Black Keys po Bensona Boona (10.04.2024 10:00)
- Video: The Black Keys se v klipu k "On The Game" vracejí ke svému tančícímu hrdinovi (08.04.2024 15:42)
- Audio: The Black Keys se v coveru "I Forgot To Be Your Lover" noří do soulu (19.02.2024 09:49)
- Audio: The Black Keys chystají nové album. Pilotní singl "Beautiful People (Stay High)" napsali společně s Beckem (15.01.2024 16:43)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 32/2024

Jack White
No Name

Jack White bude jednou hodnocen jako jedna z nejdůležitějších hudebních osobností počátku jednadvacátého století. Pomineme-li jeho muzikantský talent, lze mu směle připsat výrazný podíl na revivalu garážové muziky i na tom, že vinyl je zase po letech sexy. A teď se o něm díky nové desce mluví zase.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 07.08.
Mr. Big (US) (Roxy, Praha)
Pá 09.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
So 10.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Taylor Swift mp3.com Deep Purple Lucie Vondráčková Madonna Queen Mirai Pokáč Ed Sheeran Kabát Ellie Goulding Adele Eminem Viktor Sheen Dua Lipa Calum Scott
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe