Guided By Voices sázejí na svém již jednačtyřicátém albu na delší stopáže

02.07.2024 09:00 - Kateřina Spacek | foto: Tony Nelson

Guided By Voices i v loňském roce dokazovali, že do starého železa nepatří ani za mák. Posluchačům totiž představili rovnou tři alba. Zdá se ale, že letos se americká skupina rozhodla přece jen trochu zpomalit vydáním jen jedné studiovky "Strut of Kings".
7/10

Guided By Voices - Strut of Kings

Skladby: Show Me the Castle, Dear Onion, This Will Go On, Fictional Environment Dream, Olympus Cock in Radiana, Caveman Running Naked, Timing Voice, Bit of a Crunch, Serene King, Bicycle Garden.
Vydáno: 28.6.2024
Celkový čas: 35:44
Vydavatel: Guided By Voices, Inc.
Guided By Voices, v čele s lídrem Robertem Pollardem, jsou již čtyři desetiletí výraznou součástí indierockové scény. Formace proslula mimo jiné i svou plodností: vydala řadu alb, na kterých předvádí svůj dynamický a neustále se měnící zvuk. "Strut Of Kings", jediná nahrávka, kterou GBV letos vydají, nese v jejich diskografii číslo čtyřicet jedna.

Tento nejnovější počin, nahraný v Brooklynu, přináší některé z nejzapamatovatelnějších melodií kapely za poslední roky. Pro zástupy fanoušků představuje mistrovskou třídu indierockové brilantnosti, v níž se mísí úderné melodie s procítěnými baladami, a to vše podané s charakteristickou syrovou energií. Ani tentokrát tak Pollarda neopouští elán, se kterým se vždy vrhá do tvorby.

Dokazuje to i písnička "Fictional Environment Dream", která odráží jedinečný styl Guided By Voices. Song se vyznačuje silnými akordy připomínajícími období "Mag Earwhig!" z konce devadesátek. Pollardův sebejistý zpěv z něj činí skutečný vrchol alba.

"Bit Of A Crunch" pak ukazuje, že i energií sršící Bob zvládne vykouzlit působivou baladu. "Serene King" se vrací k charakteristickému rukopisu této partičky. Zvučná lyrika, nezapomenutelné kytary a silný refrén tvoří trojici předností, které tuto skladbu definují. A nesmíme zapomínat ani na chytlavou basovou linku!

Skalní přívrženci Guided By Voices vědí, že délka jejich písniček jen zřídka přesahuje tři minuty. Pollard & spol. však tentokrát toto pravidlo boří: už otvírák "Show Me the Castle" trvá dokonce přes čtyři minuty. Otázkou zůstává, zda se skladby dočkaly štědřejší stopáže proto, aby si fanoušci formaci dostatečně užili, když už jí letos žádná další deska nezvykle nevyjde. Nebo si s námi muzikanti jen pohrávají?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY