Slyšeli jsme nové album Vladimíra Mišíka "Vteřiny, měsíce a roky". Je to zase krása

26.06.2024 16:15 - Jiří V. Matýsek | foto: Zuzana Bönisch

Když před třemi lety ukončil Vladimír Mišík svou koncertní kariéru, nikdy neřekl, že muziku na hřebík věší definitivně. A tak už hned v září 2021 vydal skvělou desku "Noční obraz". Do úplného muzikantského důchodu se, i přes zdravotní potíže, zřejmě nechystá ani nyní - na 4. října tohoto roku ohlásil vydání novinky "Vteřiny, měsíce a roky". Opět se obklopil týmem muzikantů pod vedením producenta Petra Ostrouchova, opět přinesl pár svých textů, několik zhudebněných básní a originálů, a opět se nahrávalo ve studiích Sono.

Novou studiovku už jsme měli možnost slyšet na novinářské poslechové session právě v nouzovském studiu. Jakkoliv nechceme předbíhat a předjímat, v říjnu vyjde album, o kterém bude do konce roku hodně slyšet a figurovat jistě bude i ve výročních žebříčcích. A nostalgie nebude tím primárním motorem zájmu. Sama o sobě je totiž kolekce "Vteřiny, měsíce a roky" skvělou nahrávkou, která záměrně nechce vstupovat ani do bot "Jednou tě potkám" ani jeho následovníka. Opět si prošlapává vlastní cestu.

Zvuk Ostrouchovovy kapely Blue Shadows je sice nezaměnitelný, podstatnou posilu ale představuje kytarista Lukáš Martinek, který je na desce nepřeslechnutelný stejně jako Ondřej Pivec, jenž řadě skladeb dodal uvolněný, až jamovací charakter.

Zahraničních hostů na nahrávce najdeme tentokrát méně, jejich příspěvek je ale o to výraznější. Perkuse Michito Sancheze zní na deskách The Rolling Stones, Eltona Johna i Hoobastank a Mišíkově čerstvému počinu propůjčují nové zvukové barvy. Téměř na všech z patnácti písní se podílel i pedal steel kytarista BJ Cole - ten zase pro změnu hrál se Stingem, Depeche Mode, Rogerem Watersem nebo black midi. Backvokály přispěl také Mišíkův syn Adam.

Nové skladby jsou žánrově rozkročené, došlo v nich na ozvěny country, reggae, svižného ska (věnované zesnulému frontmanovi Sto zvířat Honzovi Kalinovi), nechybí ani typicky mišíkovské balady. Co se textů týče, vrací se básnické stálice Josef Kainar, František Gellner a Jan Skácel, jehož slova zní v titulní skladbě alba. Výraznou stopu na kolekci zanechal Michael Žantovský, který se kromě vlastních příspěvků podílel i na několika textech, jejichž základ napsal sám Mišík.

"Vteřiny, měsíce a roky" působí soudržně a jakkoliv nepatří mezi nejkratší nahrávky, rozhodně nenudí. Deska je jiná než ta předchozí, dříve naťuknuté rozvíjí a prohlubuje. Album vyjde 4. října, o měsíc dříve do éteru vystartuje první singl i s videoklipem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY