Poly Noir nasává ve westernové gangsterce "A vymýšlíme dál" komiksovou poetiku

27.06.2024 12:48 - Jiří V. Matýsek | foto: Smile Music

Dark-country projekt frontmana Insanie Polyho s názvem Poly Noir získává čím dál tím konkrétnější obrysy. Venku už je k dispozici druhý singl z připravovaného alba "K mýmu ohni nesedej". Jmenuje se "A vymýšlíme dál" a na doprovodném videoklipu se opět podílela kouzla umělé inteligence.

Zase se tu před námi otevírá desperátská historka, která se duchovně pohybuje mezi westernem, gangsterkou a filmem noir.

"Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi. A nad propastí byla tma. A pak... vyšlo slunce. To když pustili bráchu z lochu. A já vím, věřím, že každej gauner, každej lump a všivák, ti všichni přinesli oběť za nás, abysme my mohli vymejšlet dál. A máme velký plány. Budeš mrkat," říká ke skladbě ústřední postava projektu Poly.

Tepající beat, skřípající slide kytara a lehké honky-tonk piano v druhé části nahradí symfoničtější atmosféry, které doprovázejí téměř rapovou dikcí přednášený text, nasycený typickým nadhledem a ironií.

Klip k písničce "A vymýšlíme dál" vytvořil s využitím AI nástrojů opět "Frenzy" Peter Suchý, který má na svědomí už předchozí vizuál. Výrazně v něm pracuje s komiksovou poetikou a oním klíčovým políčkem je Polyho tvář, resp. mnoho jeho tváří, jež byly syntetizovány z fotek a představují dlouhé defilé všemožných lumpů, křiváků a desperátů, kteří odkazují směrem k postavě Joea, který prochází texty formace Insania.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY