Lukáš Oravec Orchestra zve albem "Big City Moods" na projížďku nadčasovým hudebním velkoměstem

29.06.2024 18:00 - Jiří V. Matýsek | foto: Radim Malíček

O síle a vnitřní energii Lukáš Oravec Orchestra netřeba dlouze diskutovat. Přední hráči i aranžéři, koncepční uvažování, svěží přístup k bigbandovému hraní - to jsou základní pilíře tvorby tělesa kolem trumpetisty Lukáše Oravce, jenž se realizuje i ve svém Quartetu. S orchestrem letos vydal desku "Big City Moods".
8/10

Lukáš Oravec Orchestra - Big City Moods

Skladby: Kaunis, Ali, Hangin', World Watching, D1, Intro, Mood For Wood, Kulosaari
Vydáno: 18.2.2024
Celkový čas: 54 minut
Vydavatel: vlastní náklad
"Big City Moods" je třetím albem, které pod hlavičkou Lukáš Oravec Orchestra vyšlo. "Light of Blue" znamenalo první smělé vykopnutí, na které navázala do latiny zahalená skvělá nahrávka "The Sun". Zahostoval na ní a svou horkokrevností ji obohatil význačný portorický perkusionista Sammy Figueroa. Nyní se big band vrací z prosluněných pláží do habitatu pro jazz naprosto přirozeného - do velkoměsta.

Do světa nočních klubů, barů, ulic lesknoucích se deštěm, neonových nápisů i podivných existencí vyrazil ansámbl posílený na celkem osmnáct hlav. Mimo jiné v sestavě najdeme výrazná jména jazzové scény, jako jsou Pavel Zlámal (mimo jiné B-Side Band) nebo Radek Zapadlo (Four in Blue). Dirigentského vedení se jako již tradičně ujal Pavel Klimashevski.

Hned v úvodní swingující "Kaunis" se orchestr vrhá přímo do roztančeného nočního klubu, kde to na pódiu vaří početná kapela a uhánějící rytmika dává dostatek prostoru k sólovým výstupům i nájezdům mocného zvuku celého souboru. Následující "Ali" vytahuje z rukávu blízkovýchodní atmosféru posazenou na až v duchu filmových soundtracků vybudovaný opus o délce téměř devíti minut. Film noir v káhirských uličkách? I takové obrazy skladba vyvolává. "Hangin'" zdobí krásný přechod od klavírního sóla Ľudovíta Kotlára do mocného hávu celého ansámblu, "D1" zase do nálady alba přidá špetku nevyzpytatelné uvolněné nervozity.

Vše ale jasně směřuje k jedenáctiminutovému finále jménem "Kulosaari", které, těžko říct proč, seznam skladeb uvádí jen coby bonus track. A to sem přitom tak hezky zapadá a do celku "Big City Moods" patří - dovede ho až závěrečnému východu slunce po noci strávené v ulicích velkoměsta. Okolní svět ožívá, ale v úplně jiných barvách.

Velkoměstské nálady v podání Lukáš Oravec Orchestra nabízí hudebně plastický, ale překvapivě přístupný - ovšem bez prvoplánovosti - velkokapelní jazz. Moderní přístup si tu podává ruku s tradicí a vzniká nadčasovost. Nezáleží na tom, jestli se před posluchačem vynořují vybledlé černobílé fotky, nebo naopak vize opulentních megapolí budoucích staletí. Tahle skvělá hudba by mohla znít kdykoliv. Ona městskost je do ní ale velmi hluboce vetkána. A to budiž celému orchestru připsáno ke cti.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY