Štěpán Urban v singlu "High" poznává vrcholy i pády

21.06.2024 19:32 - Milan Menčík | foto: Táňa Lvovská

Častokrát se v našich médiích zmiňuje, že drtivá většina finalistů všech ročníků SuperStar neprošla sítem času a zapomnělo se na ně. Při vyjmenovávání těch, kteří se nevzdali a vydrželi náhlý propad popularity a boj o získání vlastní hudební identity, se ale jméno Štěpána Urbana příliš neobjevuje. Přitom je to u soutěžícího z ročníku 2015 škoda.

Dokazuje to i nový singl a videoklip "High", který předznamenává chystané album. To vyjde pod hlavičkou labelu Tranzistor na podzim letošního roku. Urban v něm vsadil na klidné melodické popové skladby, protože ty jeho hlasu velmi svědčí, a také na český jazyk. Proto anglický název působí jako pěst na oko. I při vědomí toho, kolik anglicismů dnešní mladá generace používá v běžné mluvě, je v této písničce slovo "high" dost roubované a na sílu, i když se k němu v refrénu pojí český protipól "v háji".

"'High' je pro mě tak trochu bilancováním nad tím, co bylo. Ale paradoxně je pro mě důležitým prvním krůčkem do budoucna. Je to první vlaštovka z chystaného alba, ale taky je to první autorská písnička, kterou vydávám po spolupráci s Matějem Soukupem. Jsem šťastný, že se do ní povedlo dostat všechno, co jsem chtěl sdělit. Určitou osobitost, naléhavost... ale hlavně tu naději," doplňuje autor a interpret v jedné osobě.

Velmi povedený videoklip, skládající se ze záběrů ze spousty lokací, se točil ve městě obuvi - Zlíně - pod taktovkou dvojice Šimon Lovecký a Jonathan Momchew. Už nyní se přitom chystá další ochutnávka v podobě skladby "Brighton". Ta by měla vyjít v srpnu a stejně jako v aktuálním songu i zde se pod textem spolupodepsal Paulie Garand.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY