Ve Výročních cenách OSA za rok 2023 bodoval Calin, zvítězil hned třikrát

12.06.2024 10:13 - Hana Bukáčková | foto: Petr Klapper

Již podevatenácté se uskutečnilo předávání Výročních cen OSA, které oceňují přední domácí skladatele a textaře populární i klasické hudby ve čtrnácti kategoriích. Slavnostním večerem na scéně Archy+ provedla 10. června po dvouleté pauze opět moderátorská dvojice Petr Prokop a Ondřej Cihlář.
Práci zmíněného dua bych vyzdvihla: moderátoři byli vtipní, pohotově reagovali a zaujali i stylově folklórním oblečením. Večer odsýpal, měl spád. Tento tandem by si zasloužil více pozornosti - třeba by mohl dostat příležitost i při předávání Cen Anděl. Slavnostní vyhlášení poprvé živě vysílala České televize, konkrétně kanál ČT Art, a to v hlavním vysílacím čase.

Ceny OSA
© Petr Klapper
Tématem galavečera byl národní folklór jako zdroj inspirace pro hudební tvorbu, řeč padla na jednotlivé regiony s ním spjaté. O živý doprovod se postarala Hrubá Hudba pod vedením Jury Hradila (dříve Tata Bojs). S nimi a s pokorou ke kořenům tradice vystoupili Dan Bárta a Václav Dufek, Gabriela Eibenová a Adam Viktora, Ondřej Havelka, Katarzia, Kato a Kamila Tomšejová.

Každý z nich si vybranou píseň zpracoval po svém. Nejvíce mě zahřálo u srdce číslo s Ondřejem Havelkou, který přidal step, či vystoupení Katarzie. Škoda že si rapper musel pomoci s textem napsaným na papír. Ale není divu, protože svůj part si dopsal teprve den předem. Dan Bárta se tradičně svíjel jak žížala, což pak vtipně okomentovali moderátoři. Vysvětlení přidal i sám zpěvák - prý se tímto způsobem uvolní a hudba jde svobodně ven.

Ceny OSA
© Petr Klapper
Ocenění pro nejúspěšnějšího skladatele a textaře populární hudby a současně pro nejúspěšnějšího streamovaného autora si odnesl Calin. Společně s Davidem Kopeckým stojí autorsky také za vítěznou populární skladbou roku "Hannah Montana". Interpret se osobně nedostavil, cenu za něj převzal v zastoupení jeho manažer s omluvou zítřejších státnic. Tento důvod absence se dá samozřejmě pochopit.

Zlatou cenu OSA za celoživotní přínos obdržel skladatel a zakladatel Moravanky Jan Slabák. Do Zlatého fondu OSA byl zapsán hudební skladatel a textař známý zejména v oblasti dechové hudby Karel Vacek (in memoriam). Ze skladeb se pak tohoto uznání dostalo hitu "Stín katedrál", pod který se podepsali Karel Svoboda a Ivo Fischer. Píseň zazněla v samotném závěru i naživo.

Ceny OSA
© Petr Klapper
V oblasti vážné hudby se dařilo Janu Valtovi, který se stal nejúspěšnějším skladatelem roku a současně jeho "Kingdom Come: Deliverance - suite for choir and orchestra" zvítězila v kategorii Vážná skladba roku. Nejúspěšnějším autorem v zahraničí byl za uplynulý rok Theodor Vachler.

Ocenění pro nejúspěšnějšího nakladatele získala společnost A-Tempo Verlag spol. s r. o. Ochranný svaz autorský odměnil padesáti tisíci (což opět satiricky okomentovala dvojka Cihlář a Prokop tak, že by se částka vzhledem k inflaci měla zvýšit) mladé autory do pětatřiceti let. V sekci vážné hudby byla v této kategorii vyhlášena Darja Kukal Moiseeva a v populární hudbě uspěl producent Daniel Suchánek známý jako ÜBeatz.

Souhrn ocenění devatenáctého ročníku Výročních cen OSA:

Zlatá cena OSA: Jan Slabák
Zlatý fond OSA - autor: Karel Vacek
Zlatý fond OSA - skladba: "Stín katedrál" - Karel Svoboda, Ivo Fischer
Cena za propagaci a šíření české hudby: Jiří Chvála
Populární skladba roku: "Hannah Montana" (David Kopecký, Calin)
Vážná skladba roku: "Kingdom Come: Deliverance - suite for choir and orchestra" (Jan Valta)
Nejúspěšnější skladatel a textař populární hudby: Calin
Nejúspěšnější streamovaný autor: Calin
Nejúspěšnější skladatel vážné hudby: Jan Valta
Nejúspěšnější nakladatel: A-Tempo Verlag spol. s r. o.
Nejúspěšnější mladý autor populární hudby: Daniel Suchánek (ÜBeatz)
Nejúspěšnější mladá autorka vážné hudby: Darja Kukal Moiseeva
Nejúspěšnější autor v zahraničí: Theodor Vachler



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY