Billie Eilish v "CHIHIRO" odhaluje anatomii toxického vztahu

12.06.2024 09:05 - Lukáš Boček | foto: Interscope Records

Třetí album se Billie Eilish extrémně povedlo. V naší recenzi obdrželo úctyhodných devět bodů z deseti a minimálně stejný počet si zasluhuje i videoklip k novému singlu "CHIHIRO".

Ještě než si fanoušci vizuál pustí, možná si položí otázku, zda v něm americká zpěvačka ztvární hook "open up the door, open up the door" z textu. Dlouho to vypadá na úplný opak. Billie v první části mnoho dveří zavírá, což možná symbolizuje snahu vytěsnit všechny bolestivé vzpomínky a cesty, které vedou k její nešťastné lásce. Ve druhé polovině pak ale jedny dveře skutečně otevře: ty ke svobodě.

To už sledujeme interpretku, jak se snaží z toxického vztahu vymanit. A přesně ve chvíli, kdy se zdá, že je z nejhoršího venku, ji její milenec doslova dožene. Závěrečná pasáž ve vysoké trávě, v níž dvojice svede vášnivý souboj a následuje (dočasné?) usmíření, patří díky vypjaté elektronické gradaci songu mezi nejlepší momenty dosavadní videografie dvaadvacetileté zpěvačky.

Zajímavostí zůstává, že vynikající klip si i tentokrát režírovala sama držitelka devíti cen Grammy. A pokud v textu písně marně hledáte slovo Chihiro z názvu, pak vězte, že se jedná o jméno hlavní postavy z filmu "Cesta do fantazie", k němuž píseň mnohými pasážemi odkazuje. Na závěr přidáme ještě jeden detail: překlad tohoto jména zní tisíc otázek, což se ve spojení s videem a skladbou zdá více než příhodné.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY