shop.musicserver.cz
Nickelback, Lottery Winners, O2 arena, Praha, 6.6.2024

Nickelback v Praze odehráli úplně jiný koncert než posledně

Vydáno: 07.06.2024 13:00 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Kanadská rocková skupina Nickelback se po osmi letech vrátila do pražské O2 areny. Předvedla v ní setlist, který byl o poznání vyrovnanější co do zastoupení různých žánrů než posledně, kdy naopak hrála převážně své tvrdší věci. Navzdory tomu ale hala duněla snad ještě více - koncertu totiž ubližoval zvukař.

Live: Nickelback

support: Lottery Winners
místo: O2 arena, Praha
datum: 7. června 2024
setlist: San Quentin, Savin' Me, Far Away, Animals, Someday, Worthy To Say, Figured You Out, When We Stand Together, This Afternoon, Hero (Chad Kroeger feat. Josey Scott cover), Don't Look Back In Anger (Oasis cover) (společně s Lottery Winners), Photograph, Rockstar (společně s fanouškem Jeffem), Those Days, How You Remind Me, Gotta Be Somebody, Burn It To The Ground
Fotogalerie

Nickelback, O2 arena, Praha, 6.6.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Už v minulém reportu z koncertu Nickelback jsem psal o tom, jak to vlastně s touhle kapelou a jejími antifanoušky chodí. S přibývajícími léty od jejího nejslavnějšího období už dávno spousta vášní vychladla. Kanadská čtveřice totiž musela ustoupit novým hrdinům, a tak si teď rozbouřené emoce a vášnivé názory vyměňují příznivci i hateři třeba Imagine Dragons, Taylor Swift nebo Billie Eilish. A i ti, kteří Chadu Kroegerovi a spol. dříve nemohli přijít na jméno, dneska uznávají, že vlastně nejsou zas tak špatní, a po včerejším koncertě v O2 areně uznale pokyvují, že se až nečekaně dobře bavili. Ten večer se totiž vážně povedl. Ale velkou roli v něm hrála nostalgie.

Po Skillet a Monster Truck si tentokrát roli předskokanů vybojovali Lottery Winners (někdy psaní i s určitým členem The na začátku). Ti však nepocházejí zpoza oceánu jako jejich předchůdci, ale z Británie. Jejich doménou není nabroušený rock, nýbrž jakási změť žánrů. Wikipedie je označuje za indie pop, v jejich hudbě ale nechybí ani prvky pop-rocku, country či místy i grimeu. To proto, že frontman Thom Rylance, který vypadá i mluví jako ztracený bratr Caleba z farmy Jeremyho Clarksona, do některých svých písní spíše povídá, než že by zpíval.

A také fandí umělé inteligenci - opakovaně totiž k publiku promlouval jejím ženským hlasem v češtině pomocí připravených nahrávek ve svém telefonu. Dojímal se tak například nad tím, že hrají v O2 areně, o čemž by se dvanáctiletému Thomovi nikdy nesnilo, i nad tím, že lidi mávají telefony, že tleskají... Zkrátka to s tím dojetím trošku přeháněl. Hudebně navíc nebylo moc o co stát, většina písniček obsahovala stále se opakující slogany, a tak by po dvaceti minutách z připravených pětačtyřiceti už jejich vystoupení stačilo.

Nickelback, O2 arena, Praha, 6.6.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Vysvětlení, proč právě oni, ehm, vyhráli v loterii a stali se předkapelou na aktuálním turné, dodal asi o hodinu později frontman Nickelback, když vysvětlil, že jeho formaci velmi pobavila pirátsky naladěná coververze jejich hitu "Rockstar", který Lottery Winners vyvěsili na TikTok a slavili s ním velký úspěch. A na stvrzení nového přátelství skupinu v půlce vlastního koncertu znovu vytáhl na stage a obě formace společně zahrály "Don’t Look Back In Anger" od Oasis. Právě v této chvíli působili předskokani nejsympatičtěji.

Samotní protagonisté na scénu nastoupili až čtyři minuty před devátou hodinou, tedy těsně poté, co trailer na jejich dokumentární film "Hate To Love: Nickelback" nechtíc odhalil, že i oni, podobně jako třeba Kings Of Leon, používají na koncertech čtecí zařízení. Kdo se bál, že uvidí totožný koncert jako minule, toho rychle vyvedli z omylu.

Nickelback, O2 arena, Praha, 6.6.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
A to i přesto, že z nové, poměrně vydařené desky "Get Rollin'"zazněly jen dvě věci. Nabroušená "San Quentin" show otevírala, rádiovější "Those Days" s projekcemi, na nichž se objevovaly záběry například z "Hříšného tance", "Magnuma" nebo "Knight Ridera", zazněla v druhé půlce. V obou případech singly velmi dobře zafungovaly a překvapený komentář z pozitivní odezvy ke druhé zmíněné přidal i sám zpěvák.

Scéna samotná sice nabízela velkoplošné projekce, většinu času se na nich ale promítalo pouze dění na pódiu. Předpřipravených videí mnoho nebylo a vesměs se týkaly žluté dodávky vycházející z GMC Vandury zdobící obal aktuální kolekce. Ta se nejprve díky letícímu fénixovi proměnila v neméně populární Pontiac Firebird (chápete tu slovní hříčku, že?), následně se ještě proměňovala v Delorean z "Návratu do budoucnosti" nebo Ecto-1 z "Krotitelů duchů". Pointu nehledejte, není tam.

Nickelback, O2 arena, Praha, 6.6.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Koncert nenabídl žádné plameny, lasery nebo snad konfety, Nickelback prostě celý večer postavili na síle svých hitů. A že bylo z čeho vybírat. Oproti minulému vystoupení se kapela totiž rozhodla namíchat kombinaci, jaká uspokojí pokud možno všechny.

Z popových balad přecházeli přes rádiový pop-rock či country až k hard-rocku a post-grungi, program tak neztrácel na síle a pořád přicházel s něčím novým. Ve "Figured You Out" stříleli do davu trička, při "When We Stand Together" doprovodné záběry upozornily na nadaci manželky kytaristy Rayna Peaka pomáhající při záplavách, zemětřeseních a dalších katastrofách, v "This Afternoon" se kamery zaměřily na fanoušky v hale, což už tak velmi příjemnou atmosféru ještě podpořilo.

Během songu "Rockstar" si Chad Kroeger vytáhl z publika fanouška Metalliky Jeffa, který si do mikrofonu zazpíval spolu s kapelou. Zazněla také nepříliš často hraná "Hero" anebo do akustické podoby převedená "Photograph". Ta se plnohodnotného refrénu dočkala ale až na úplném konci a bohužel to nefungovalo. V případě téhle písničky měli radši zůstat u klasické verze.

Zabolely také balady "Savin' Me" a především "Far Away", u nichž si leckdo vzpomněl na bolestivé rozchody na středních a vysokých školách s vysněnými partnery, kdy jste si mysleli, že se vám právě zboural celý svět. Nostalgie si ale musela dát na delší dobu pauzu, protože naživo se kvůli přebuzenému zvuku a nesouladu ve vokálních stopách tyto oblíbené písně úplně rozsypaly. Členům kanadské hudební síně slávy to tak sice zejména v prostoru stání u pódia hrálo hodně nahlas, ale celá první půlka koncertu kvůli zvukaři dost bolela a zlepšilo se to až v té druhé.

Nickelback, O2 arena, Praha, 6.6.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Na minulých turné často opakovaná a zbytečně protahovaná etuda s nošením panáků na stage se tentokrát omezila na jediný, navíc velmi svižný přípitek před "Burn It To The Ground", jež vystoupení uzavírala. Na klišé s bubenickým sólem nedošlo vůbec a taky nikomu nechybělo. Silácká gesta, nacionalismus nebo patos nechali muzikanti za oceánem, a formace z Alberty tak zůstala v Praze sympaticky normální.

Nickelback, O2 arena, Praha, 6.6.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Chad Kroeger, Ryan Peake, Mike Kroeger a Danial Adair se s přechodem do dvacátých let jedenadvacátého století stali legendami a soubor jejich singlů je po kariéře trvající od roku 1995 tak pestrý, že stejně jako jejich kolegové z Red Hot Chili Peppers, U2, Pearl Jam, Bon Jovi a dalších mohou kdykoliv seskládat setlist plný hitů a přitom pořád ještě zbude spousta dalších písní, u nichž si budete říkat, že je to škoda, že tentokrát ve vymezené hodince a půl nezazněly. A tím spíš pak zadoufáte, že se na ně dostane třeba příště. I v tom spočívá jejich síla. Klidně by proto do Prahy mohli jezdit častěji.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pet Shop Boys - Nonetheless 8/10
Recenze: Pet Shop Boys na "Nonetheless" vyhlížejí budoucnost a zároveň kvitují svou minulost Na následovnici desky "Hotspot" jsme si museli počkat čtyři roky. Tohoto času však Pet Shop Boys na "Nonetheless" naplno využili - předkládají nám totiž svou nejkomplexněji pojatou nahrávku za dlouhé roky. Zároveň ukazují své... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 15:15 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 24. týden 2023
Návrat "Houdiniho", Rolling Stones poprvé v nejlepší desítce. Česká rádia omílají loňské hity Po sedmitýdenní pauze se do čela tuzemského rádiového žebříčku vrátila Dua Lipa s loňským singlem "Houdini". Poprvé se do top desítky probojovali veteráni The Rolling Stones se songem "Mess It Up". Albům podruhé vévodí Calin s... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 24/2024 - od Mobyho přes Black Country Communion po Lindsey Stirling
Nové desky 24/2024 - od Mobyho přes Black Country Communion po Lindsey Stirling V polovině června jsme se dočkali novinky Mobyho, který si pozval fůru hostů. Doplnili ho rockeři Black Country Communion, The Decemberists, Widespread Panic a John Grant, americká houslistka Lindsey Stirling, countryový zpěvák Luke Combs,... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 12:15 v sekci Novinky | Nové desky
Chorobopop - Nad našimi jasně položenými kvízovými otázkami někteří fanoušci stále tápou
Rozhovory: Chorobopop - Nad našimi jasně položenými kvízovými otázkami někteří fanoušci stále tápou Rožnovské hudební podhoubí vydalo již nejeden výrazný projekt převážně z punkového či alternativního ranku. Patří k nim i Chorobopop, za kterým stojí Daniel Stibor zvaný Ctib. S tříčlennou kapelou jsme si povídali zejména o... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Kolektivní halucinace - Horníci 8/10
Video: V novém klipu Kolektivní halucinace odhalují "Horníci" své tváře Na jaře tohoto roku vydala formace Kolektivní halucinace své čtvrté studiové album "Nejistota" a nyní z něj v premiéře představuje syrový videoklip "Horníci". Jedná se o první skladbu z desky, která dostala vizuální podobu.... čtěte zde
Vydáno: 18.06.2024 19:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Návrat "Houdiniho", Rolling Stones poprvé v nejlepší desítce. Česká rádia omílají loňské hity (20.06.2024 08:00)
- Video: Billie Eilish zazpívala u Colberta "The Greatest". Předvedla suverénní výkon. Samozřejmě (17.06.2024 10:29)
- Calin s novinkou "Bieber Fever" sesadil Billie Eilish z čela českého albového žebříčku (13.06.2024 20:00)
- Video: Billie Eilish v "CHIHIRO" odhaluje anatomii toxického vztahu (12.06.2024 09:05)
- Nové desky 23/2024 - od Bon Jovi přes Charli XCX po Auroru (12.06.2024 08:00)
- Fotogalerie: Nickelback zaplavili O2 arenu přívalem hitů (07.06.2024 10:21)
- Rýpla si Billie Eilish do Taylor Swift? Podle ní o tříhodinové koncerty nikdo nestojí (29.05.2024 17:11)
- Video: Imagine Dragons se v romantickém klipu k "Nice to Meet You" vydávají do baru poznat novou lásku (29.05.2024 13:41)
- Vítěznou Taylor Swift v českém albovém žebříčku stíhá Travis Scott, uspěl i výběr z Eurovize (22.05.2024 17:30)
- Nové desky 20/2024 - od Billie Eilish přes Slashe po Zayna (22.05.2024 11:00)

ALBUM TÝDNE 25/2024

Aurora
What Happened to the Heart?

Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to nejlepší, aby v dnešní válkami a nenávistí zmítané době zažehla pochodeň naděje.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 21.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
So 22.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (Roxy, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Parkway Drive Prince Vladimír Mišík Bring Me The Horizon Avril Lavigne mp3.com Beyoncé Sia Taylor Swift The Offspring Rush Dario G Mirai Kabát Queen Bono Lucie Vondráčková Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe