Byt číslo 4 proklíná "Tvoje oči"

03.06.2024 10:59 - Hana Bukáčková | foto: Anna Bartolotti

Skupina Byt číslo 4, kterou pasuju na jeden z velkých objevů české scény poslední doby, čeká velký rok. Začíná se prosazovat, objeví se třeba na festivalu Hrady CZ, hlavně ale vydala debutové album "Čtyři stěny". Na tom najdeme i song "Tvoje oči".

Vyklidněná balada působí jako protipól předchozích zveřejněných písniček "Znamení" či "Nechoď daleko". Navíc trvá pět minut, což je v dnešní uspěchané době příjemným zpestřením.

Samotná skladba i doprovodné video se zabývají tématem sebevzkříšení a nezlomné touhy po životě. Je z nich cítit snaha o odražení se ode dna a opětovného nadechnutí. Zkrátka - pro jedno kvítí slunce nesvítí. A když něco končí, něco nového začíná.

Klip natočený Zbyňkem Lolou nás zavede do podhůří Jeseníků, na zámek Bludov a okolí Šumperska, domova kapely. Ústřední roli dostala Shalom Eleonora Raichová, která ve videu strhává veškerou pozornost na sebe.

Na kapele miluju její čitelný rukopis a hlasově charakteristický rozpoznatelný projev. Sama ji označuju za mladou Vypsanou fiXu a věřím, že ji čeká podobný osud. Debutovou desku produkoval převážně Thom Fröde, jen první trojici songů si vzal na starost Alois Pospíšil. Jak název napovídá, album vznikalo mezi čtyřmi stěnami. V písních se zrcadlí různé mezilidské vztahy, které zpěváka a textaře Pavla Mazáka provázely během dospívání, skladby vznikaly postupně jako důsledek osudových setkání.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY