shop.musicserver.cz
Dogstar s debutovým albem "Our Little Visionary" před téměř třiceti lety předběhli dobu

Dogstar s debutovým albem "Our Little Visionary" před téměř třiceti lety předběhli dobu

Vydáno: 12.06.2024 15:00 v sekci Zaprášenosti - Kateřina Spacek | foto: Evan Agostini

Američtí alternativní rockeři Dogstar se dali dohromady už v roce 1991, o jedenáct let později se rozpadli, ale relativně nedávno ohlásili návrat. A v pátek 14. června zahrají Keanu Reeves, Robert Mailhouse a Bret Domrose na festivalu Rock for People. Připomeňme si proto jejich debut "Our Little Visionary".

Dogstar - Our Little Visionary

Datum vydání: 28.9.1996
Vydavatelství: Zoo Entertainment
Skladby: Forgive, Our Little Visionary, No Matter What, Breathe Tonight, Nobody Home, History Light, Honesty Anyway, And I Pray, Enchanted, Bleeding Soul, Goodbye, Denial

U zrodu Dogstar stálo náhodné setkání Roberta Mailhouse a Keanu Reevese v supermarketu v roce 1991. Mailhouse měl na sobě svetr Detroit Red Wings a vášnivý hokejový fanoušek Reeves se ho zeptal, zda nepotřebuje brankáře. Mezi oběma muži rychle vzniklo přátelství, ale místo ledu se začali scházet v garáži, kde spolu jamovali. V roce 1992 se k dvojici přidal Gregg Miller jako původní kytarista a zpěvák.

O dva roky později se připojil Bret Domrose jako další zpěvák a kytarista a v roce 1995 ještě čtyřčlenná formace absolvovala rozsáhlé turné po USA a Asii. Po konci šňůry sestavu opustil Gregg Miller a zbývající členové začali připravovat svůj debut "Our Little Visionary". V té době pochopitelně nikdo netušil, že se trojice za pár let rozejde, aby o dvacet let později slavila comeback - a to v sakra velkém. Dnes také málokdo ví, že se Dogstar měli českému publiku představit na festivalu Rock for People už v daleké minulosti. Než se ale vše stihlo zařídit, kalifornská parta se rozpadla.

Dogstar - Our Little Visionary
© Zoo Entertainment
Zmíněnou prvotinu nahráli muzikanti v A&M Studios v Hollywoodu v Kalifornii. Na pultech obchodů se objevila 28. září 1996. Kdo od ní ale čekal grunge, dostalo se mu ho jen pomálu. Většina písniček se totiž nese spíše v duchu alternativního rocku než rozervaného grunge. Žánr, který se v té době linul ze všech klubů, si zamilovaly i kapely jako třeba Dishwalla.

Album sestává z dvanácti songů, posluchač si tak může vychutnat téměř tři čtvrtě hodiny kvalitní rockové tvorby. Krátký otvírák "Forgive" na nic nečeká: Bret v něm hned předvádí svůj kytarový um a do chytlavého refrénu se vokálně zapojuje také Keanu. Vedle toho, že tento slavný herec hraje na baskytaru, je totiž i skutečně talentovaným zpěvákem. Sami se o tom můžete přesvědčit na některých z archivních nahrávek na YouTube. Dokonce dodnes na internetu kolují debaty, že by se Reeves měl věnovat zpěvu aktivně. Jenže kdo představitele Nea z "Matrixu" sleduje, ten ví, že tento skromný introvert se stejně nejlépe cítí se svou basou.

Chytlavou "Forgive", kterou si lze snadno představit, jak zní v menším klubu nebo na letním festivalu, následuje "Our Little Visionary". Jedná se o pomalejší kousek, v jehož textu Domrose zpívá: "Tohle je ta pointa | Napříč našimi životy | Kdy musíme prozřít | Nebo zemřeme". V těchto slovech se skrývá skutečná hloubka.

"No Matter What" definují drsnější kytarové riffy - a i tentokrát lze slyšet v písni Reevesův hlas. Debutová deska působí tak trochu jako horská dráha, kde se v plné rychlosti rozjedete, abyste se hned volným pádem řítili dolů, nebo se naopak nekontrolovaně hnali kupředu. To přesně vystihuje song "Breathe Tonight" - při poslechu máte pocit, že chcete trochu zpomalit, abyste se nadechli, než ze sebe všechno vykřičíte. Stejně jako frontman po krátkém kytarovém sólu ve druhé minutě. A pak se vší silou opře do neustále se opakujícího refrénu.

Díky svým povedeným melodiím, baskytarovým vybrnkávačkám, kytarovým riffům a láskyplnému bušení do bicích album perfektně ztělesňuje podstatu devadesátkového alternativního rocku. Třeba "Nobody Home" se podobá rané hudbě Bush. Mimochodem, Keanu Reeves s Gavinem Rossdalem se dokonce jako herci sešli při natáčení snímku "Constantine".

"The History Light" jasně dokazuje, že Dogstar jdou i rockové ploužáky. Obdobně na tom je i následující písnička "And I Pray", zatímco "Enchanted" pro změnu otevírají řvoucí kytary, které doprovází nakažlivá vybrnkávačka. S "Goodbye" si navodíte pocit, že se zase probouzíte zpátky v rané pubertě, ruší vás otravný ranní svit, na zdi pokoje máte desítky plakátů s oblíbenými kapelami a den vesměs proflákáte. Nebyly to vlastně fajn časy?

V podobně nostalgickém duchu se nese celá píseň: "Neúprosným způsobem | Vzal dvacet let | Na co ten den myslel? | Nedožil se toho, jak se máš dnes". Představuje snad Naše malé poselství, jak bychom název přeložili do češtiny, pohled do budoucnosti? Je opravdu náhoda, že se kapela vrátila na scénu zrovna po dvaceti letech? Konspirační teorie ale nechme raději stranou.

Album, do kterého formace vrazila veškerou svou energii, také energicky končí. V nejkratší položce "Denial" se skoro až zdá, že se ji Bret snažil odezpívat na jeden nádech.

Mimochodem, pokud byste první dvě desky či EP "Quattro Formaggi" hledali na Spotify, neuspěli byste - kapela je dosud na svůj účet nepřidala. Fanouškům, kteří nevlastní fyzický nosič, proto nezbývá než pátrat na YouTube, což není tak těžké.

Jak by dopadlo naše finální resumé po osmadvaceti letech od vydání? Jde o počin, který byl ve své době lehce nadprůměrný a který musel dozrát. Nebo k němu musejí dozrát posluchači? Tak či onak, "Our Little Visionary" tvořila trojice s odhodláním dělat hudbu s nadšením, láskou, ale i pokorou. Dogstar doufali, že jejich melodie a hluboké texty si najdou své posluchače. A to se rozhodně podařilo. Vždyť tahle zaprášenost by se neztratila ani v dnešní době.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Katy Perry - 143 4/10
Recenze: Katy Perry na novince "143" trčí mezi dvěma světy, které jsou plné tematických rozporů a hudebních zklamání Královna rádiových hitů, vůdkyně minulé dekády, lodivodka mainstreamového proudu - to vše Katy Perry byla. Po pauze, kdy se věnovala mateřství a plnila všechny porotcovské závazky v americké "Superstar", se vrací na scénu. Zdá se... čtěte zde
Vydáno: 28.09.2024 08:30 v sekci Recenze
Miro Žbirka - Naivná 8/10
Video: Klip "Naivná" od Mekyho Žbirky propojuje tragédii na FF UK s velkou nadějí Tři roky po smrti Mekyho Žbirky stále vycházejí nové videoklipy, které vznikají jako obrazový doprovod písní z desky "Posledné veci". Nyní přišla na řadu skladba "Naivná", která byla úplně první, kterou dal obrýlený zpěvák na... čtěte zde
Vydáno: 27.09.2024 18:30 v sekci Audio / Video | Video
Linkin Park - Heavy Is The Crown 8/10
Video: První singl nebyl náhoda. "Heavy Is The Crown" potvrzuje silnou formu restartovaných Linkin Park Nová podoba Linkin Park, kteří do svého čela postavili Emily Armstrong, notně rozvířila internetové vody a rozdělila fanoušky. Někteří odmítají přijmout náhradu za nenahraditelného Chestera Benningtona, jiní se zase vášně... čtěte zde
Vydáno: 27.09.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Cirque Du Soleil - Corteo, O2 arena, Praha, 25.9.2024
Naživo: Cirque Du Soleil v programu "Corteo" nabízí osvědčenou klasiku a několik silných momentů Mezinárodně uznávaná společnost Cirque Du Soleil neboli Sluneční cirkus funguje už od roku 1984 a k dnešnímu dni světu představila na třiapadesát různých vystoupení. "Corteo" patří k nejstarším z nich, pódia dobývá od roku... čtěte zde
Vydáno: 27.09.2024 09:00 v sekci Naživo
The Cure - Alone 9/10
Audio: Čekání je u konce. Poslechněte si depresivní "Alone", první singl z novinky The Cure Kolik náznaků a lákání na nové album si museli fanoušci The Cure vyslechnout jen proto, aby se dočkali jednoho zklamání za druhým? Robert Smith několikrát tvrdil, že nahrávku téměř dokončili, na koncertech z ní hráli hned... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 15:30 v sekci Audio / Video | Audio
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Třetí den Rock for People nabídl pestrou mozaiku (15.06.2024 13:56)
- Hollywoodská hvězda Keanu Reeves se svojí kapelou Dogstar přijede v létě na Rock for People (08.11.2023 11:43)
- Video: Gavin Rossdale z Bush si v klipu "Nowhere To Go But Everywhere" hraje na cestovatele časem (05.11.2023 18:11)
- Recenze: Dogstar jsou po dvaceti letech zpět. Třetí album "Somewhere Between the Power Lines and Palm Trees" je nabité kvalitním alternativním rockem (16.10.2023 19:30)
- Nové desky 40/2023 - od Drakea přes Jelen po Škwor (11.10.2023 21:10)
- Video: Dogstar představují klip k "Breach". Keanu Reeves si ve skladbě střihl krátké sólo (12.08.2023 12:55)
- Video: Kapela Keanu Reevese Dogstar láká na chystané album působivým videoklipem "Everything Turns Around" (20.07.2023 19:31)
- Video: Dogstar s Keanu Reevesem se po 20 letech ukázali na pódiu. Na festivalu BottleRock představili nový materiál (29.05.2023 17:34)
- Skupina Dogstar, v níž hrál Keanu Reeves, je zpět. Chystá nový materiál i turné (03.05.2023 10:54)
- Nové desky 40/2022 - od Kabátu přes Lamb Of God po Willow (13.10.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 39/2024

London Grammar
The Greatest Love

Anglická indiepopová formace London Grammar patří mezi kapely, u nichž máte pocit, že by měly být slavnější, než jsou. Přitom trojice dosud představila řadu skvělých singlů jako "Nightcall", "Metal & Dust" nebo "Big Picture" a spoustu dalších. Změní to nové album "The Greatest Love"?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)
Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)
Pá 04.10.
Tereza Mašková (CZ) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 04.10.
Maceo Plex (US) (Roxy, Praha)
Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Prince The Prodigy Justin Bieber Linkin Park Lucie Vondráčková Taylor Swift Madonna Dua Lipa Queen Coldplay Oasis David Gilmour Billie Eilish Ed Sheeran Abba Biffy Clyro Viktor Sheen The Beatles BTS
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe