Nightwish se vracejí s osmiminutovým klipem "Perfume Of The Timeless"

25.05.2024 08:00 - Ondřej Hricko | foto: Tim Tronckoe

Finská metalová hvězda Nightwish před pár dny oznámila vydání svého desátého alba "Yesterwynde", které vyjde 20. září. Za ústřední téma kolekce formace tentokrát zvolila čas a právě tato veličina se objevuje i v prvnímu singlu "Perfume Of The Timeless", zveřejněném společně s megalomanským videem.

Osmiminutový opus s přehlídkou fantaskních propracovaných triků, ze kterých nelze spustit oči, má na svědomí finský režisér Ville Lipiäinen, který s kapelou mnohokrát spolupracoval již dříve. Obrazově jde o rozmáchlé dílo, plné metaforických detailů a odkazů.

Skladba zaujme nejen svou délkou, ale také vokálním zapojením Floor Jansen až po více než dvou a půl minutách dlouhém instrumentálním prologu. Refrén dorazí dokonce o další minutu později. Kapela rozhodně zvolila první ochutnávku z nahrávky poměrně odvážně. Dočkáme se v ní tradičně výborné produkce, bohatých symfonických aranží i mnohých dramaturgických zvratů a skoků v plynulosti, jen tím vším bohužel trochu trpí soudržnost písně.

Jedná se o první počin od alba "Wishmaster" bez baskytaristy a zpěváka Marka Hietala, který do Nightwish přišel v roce 2001. Ten aktuálně jede turné s další bývalou členkou finských metalistů, zpěvačkou Tarjou Turunen. Jeho místo zaujal Jukka Koskinen z Wintersun.

Kolekce "Yesterwynde", jejíž název tvoří vymyšlené slovo, vyjde čtyři roky po předchozím počinu "Human. :II: Nature.".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY