Na brněnském Jazz Festu zahraje monumentální saxofonista Kamasi Washington se svým gangem muzikantů

13.05.2024 08:40 - Jiří V. Matýsek | foto: Young

Již tradiční festival Jazz Fest Brno oznámil další hvězdné jméno do svého programu. Do centra Sono 5. listopadu 2024 zamíří jedna z nejzářivějších jazzových hvězd současnosti, americký saxofonista Kamasi Washington. Společně se svým ansámblem představí začátkem května vydanou desku "Fearless Movemant", další z albových monumentů tohoto kultovního umělce.

Brněnský festival se tak zařadí po bok takových multižánrových přehlídek typu španělské Primavery nebo britského Glostonbury. Tam všude totiž Kamasi Washington hrál a tamní publikum spolehlivě uhranul.

"Hudba Kamasiho Washingtona je nezařaditelná, na jedné straně hraje odvázané a svižné improvizace s funkovými grády, za které by se nestyděli třeba Sly And The Family Stone nebo Miles Davis v příslušných obdobích, na straně druhé je doslova hudebním architektem, který na svých koncepčních, vesměs tříhodinových albových projektech 'The Epic' (2015) a 'Heaven and Earth' (2018) využil mohutného orchestrálního zvuku, stejně jako postupů připomínajících psychedelickou hudbu," podotýkají pořadatelé na webu festivalu.

Aktuální album "Fearless Movemant" sice trvá jen necelou hodinu a půl, nabízí ale vzácné hosty v podobě rappera Andreho 3000 nebo kmotra funku George Clintona. Navíc muzikant, který zaujme svou mohutnou postavou, ale i neméně mohutným tónem svého tenor saxofonu, slibuje, že se jedná o taneční nahrávku. "Tanec pro mě představuje něco, co vyjadřuje pohyb lidského ducha, takže se podobá hudbě. A o to mi na albu jde," vysvětlil, jak svůj výrok myslel.

V rámci letošního ročníku Jazz Fest Brno se představí celá plejáda lákavých jmen. Už 12. května zahraje v Janáčkově divadle trumpetista Chris Botti, kterého si na své album "Brand New Day" vybral Sting, nebo Immanuel Wilkins, velká naděje současného jazzu. Mladý saxofonista zahraje 2. června v divadle Husa na provázku v rámci festivalu ve festivalu Slavnosti synkop.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY