Party na pláži se Sugar Ray

09.09.2003 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Pokud byste se někdy měli účastnit party na pláži u moře, vezměte sebou rozhodně nové album kapely Sugar Ray "In The Pursuit Of Leisure". Stylový mix žene dopředu hlavně dobrá nálada, skvělé melodie a slunce v celé stopáži. Jedním slovem pohoda.
7/10

Sugar Ray - In The Pursuit Of Leisure

Skladby: Chasin' You Around, Is She Really Going Out With Him?, Heaven, Bring Me The Head Of..., Mr. Bartender (It's So Easy), Can't Start, Photograph Of You, 59 Hope Road, Whatever We Are, She's Different, In Through The Doggie Door, Blues From A Gun
Celkový čas: 41:10
Sugar Ray jsou tak trochu zvláštní kapela. Ačkoli jejich počátky nebyly po hudební stránce nijak zvlášť nakloněny mainstreamu, na druhé desce trošku čichli k popu (hitovka "Fly") a později se do něj úplně ponořili. Ovšem, jak chytrý čtenář určitě ví, není pop jako pop. Ten od Sugar Ray je mimořádně chutný. Přitažlivá je také jejich láska k ironii a humoru obecně (album z roku 1999 se jmenuje "14:59" - každý má přece svých patnáct minut slávy a oni už jsou téměř na konci...), stejně jako skutečnost, že si dokázali vytvořit svůj styl, takže jdou bezpečně poznat. Pokud si pamatujete největší hity z posledních dvou desek "Every Morning" nebo "When It's Over", pak určitě víte, co mám na mysli - mix různých stylů podpořený skvělými melodiemi a uvolněnou atmosférou.

Páté řadové album "In The Pursuit Of Leisure" dotáhlo jejich party styl na takovou úroveň. až si myslím, že pro příště budou muset přijít s něčím jiným. I když na druhé straně je to neskutečná pohoda. Z celého alba úplně dýchá atmosféra party na pláži (která nemá nic společného třeba s "Asereje"!), rytmy se většinou líně převalují, občas naskočí nějaký reggae rytmus, hlavně ale ze všech písniček čiší skvělá nálada. Jakkoli u nás o Sugar Ray štěkl jen málokterý pes a i doma za oceánem už jsou jejich nejlepší dny s komerčním úspěchem sečteny, přesto kapela sází jednu hitovku za druhou s tak silnými refrény, že si je budete zpívat po prvním poslechu a pohupovat se v bocích od začátku do konce hrací doby.

Chcete po mně nějaké tipy na zaručené pecky? Osolte to hned od začátku - trojice "Chasin' You Around", "Is She Really Going Out With Him?" (coververze skladby Joe Jacksona) a "Heaven" se vám musí vrýt pod kůži. A když ne, dejte cédéčko zpátky do regálu. I když možná by vám do uší mohly vlézt třeba i "Can't Start" nebo "Photograph Of You", další plážové pohodovky. Možná ale radši vynechejte dvojici písniček, kde jsou hosté. Pilotní singl "Mr. Bartender" s rapperem ProHoeZakem a "59 Hope Road" s Shaggym jsou drobet horší liga. Škoda jen, že s vyšším číslem tracku Sugar Ray docházejí nápady a vaří jen z již mnohokrát omletého, nepomůže ani rockový nápřah v "In Through The Doggie Door" - v kontextu alba jistě zajímavé, ale samostatně nudné a zbytečné. Poslední tři písničky dojem z celé desky poněkud kazí, škoda jich.

Pokud máte domek někde na pláži, cédéčka Sugar Ray máte určitě dávno srovnané v pěkné řadě, ti ostatní, pokud mají rádi skutečně pohodovou hudbu, by jim na chuť mohli přijít určitě také. Příjemnější a přitom i hudebně zajímavou letní desku pořídíte totiž jen těžko.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY