Einstürzende Neubauten v "Ist Ist" zase jednou experimentují. Lákají na novou desku i koncert v Praze

29.03.2024 07:27 - Jiří V. Matýsek | foto: Thomas Rabsch

Věční němečtí experimentátoři Einstürzende Neubauten vydají už 5. dubna nové studiové album nazvané "Rampen (APM: Alien Pop Music)" a nyní z něj odhalují první ukázku, skladbu "Ist Ist".

Blixa Bargeld v ní zpívá o tom, jak moc obtížně lze dosáhnout osvícení. Zároveň v ní vzpomíná na svou návštěvu u Niagarských vodopádů i "konce Evropy", kde nenašel "to, co tam být mělo" - ať už ono "to" ukazuje na cokoliv. Abstraktní text doplňuje typicky hypnotický sound plný ruchů, hluků, kovových industriálních ploch a nehudebních zvuků, ale i znepokojivý klavír a hrátky s hlasem.

Německá formace, jeden z pionýrských spolků industriální hudby, se v ní jasně vrací ke své experimentálnější tváři. Ostatně, album se opírá o improvizace, které kapela hrála coby přídavky na svém předloňském turné k desce "Alles in Allem".

"Na albu jsem našel několik odpovědí a formuloval jsem věci tak, jak jsem je předtím neformuloval, protože mi nikdy nebyly tak jasné," nechal se Blixa Bargeld slyšet. "Jsem člověk, který věří, že prostřednictvím hudby lze dosáhnout poznání. Vždycky to tak bylo. Řídím se tímto přesvědčením. Najdu v hudbě něco, co jsem předtím nevěděl. A zazpívám něco, co jsem neznal. Něco, co se ukáže být pravdivé. Nebo, abych to vzal trochu z gruntu, něco, co má alespoň nějaký smysl."

Nové album přivezou Einstürzende Neubauten představit i do Prahy - 18. října zahrají ve Foru Karlín. Koncert pořádá agentura 10:15 Promotion, vstupenky jsou k dispozici v sítích Ticketmaster a Ticketportal.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY