Trutnovské bojiště bude v září patřit pohanským rituálům. Přijedou Heilung i Zeal & Ardor

21.02.2024 16:36 - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Jednodenní festival plný pohanské mystiky, prastarých rituálů a nečekaných hudebních spojení opanuje 7. září trutnovský areál Bojiště, jinak též tradiční dějiště festivalu TrutnOff nebo svátku všech podivností Obscene Extreme. Zatím jen částečně odhalené soupisce akce s názvem "Battlefield Rituals" vévodí šamani Heilung a jejich speciální hosté Zeal & Ardor, kteří svým spojením gospelu a black metalu uhranuli loňský festival Brutal Assault.

Dánsko-německo-norská formace Heilung vyráží na turné "Dreki Ferdhast" a právě trutnovský areál bude jeho největší zastávkou. Stylovému zařazení se vzpírající uskupení, v jehož tvorbě se prolínají prastaré nástroje, hypnotické rytmy, hrdelní zpěv i jemně použitá elektronika, přičemž naživo se jeho koncerty mění v téměř divadelní performance, zaujalo svým debutem "Ofnir" a od té doby je na vzestupné tendenci. V Česku hudebníci uhranuli Brutal Assault, divadlo Hybernia a předloni hravě vyprodali Forum Karlín, kam přijeli vyzbrojeni svou třetí deskou "Drif". V rámci "Dreki Ferdhast" tour navíc darují za každou zakoupenou vstupenku jedno euro na výsadbu stromů.

Vzácným hostem akce budou Zeal & Ardor, další z kapel, kterým je jakákoliv žánrová škatulka příliš těsná. Původně jednorázový projekt švýcarsko-amerického hudebníka Manuela Gagneuxe spojující black metal s gospelem se aktuálně rozrostl do podoby tří desek. Výsledkem je originální hudební rituál, který obřadní večer na Bojišti zasvětí ďáblovi. Večer doplní i další kapely, které budou oznámeny později.

Program ale nebude pouze hudební. Podle organizátorů z Obscure Promotion se mohou návštěvníci těšit například na rituální ohně, lukostřelbu, hod sekyrou, recitování poezie, přednášky o zbraních nebo stolní hry. Chybět nebudou ani workshopy o výrobě hudebních nástrojů, kožedělnictví i tetování. Vstupenky půjdou do prodeje 22. února 2024.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY