osmdesátkami - musicserver.cz">

Vampire Weekend jsou zpět. Klipy "Capricorn" a "Gen-X Cops" jsou prosáklé osmdesátkami

20.02.2024 08:08 - Kateřina Spacek | foto: Drew Pierce

Americká indierocková partička Vampire Weekend v polovině února potěšila fanoušky informací o tom, že chystá páté album. Ponese název "Only God Was Above Us" a vyjde 5. dubna. Upíří se nejspíš vyžívají v napětí, a tak tuto zprávu tehdy doplnili pouze o teaser k nové studiovce.

Čekání na první ochutnávku je ale nyní u konce: kapela před pár dny představila hned dvě čerstvé písně. "Gen X Cops" je optimistickým surfrockovým kouskem se zběsilou melodií a textem o generačních válkách. "Capricorn" je oproti tomu meditativní a melodická píseň o stárnutí, plná pěkných klavírních tónů, meziher a smyčců.

Obě nové skladby doprovázejí videoklipy, které zachycují ducha New Yorku 80. let. Obsahují mimo jiné archivní záběry opuštěných vagonů tamního metra. Ty natočil Steven Siegel, umělec, který pořídil fotografii, jež zdobí přebal "Only God Was Above Us".

Nahrávka vznikala mezi Manhattanem, Los Angeles, Londýnem a Tokiem již nějakou dobu. Ezra Koenig totiž napsal většinu textů v letech 2019 až 2020. A podle dvou níže uvedených ochutnávek by mohlo jít o opravdu povedené dílo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY