The Black Crowes se po čtrnácti letech vracejí. Song "Wanting and Waiting" je poctou starosvětskému rocku

16.01.2024 14:54 - Jiří V. Matýsek | foto: Silver Arrow Records

Američtí (svého času) rockoví hrdinové The Black Crowes byli na komerčním vrcholu v první polovině devadesátých let. Na počátku nového milénia se formace z Georgie, v jejímž čele stojí bratři Chris a Rich Robinsonové, rozešla (pochopitelně - ta stejná krev působí jisté tenze).

Tehdy to bylo poprvé. Znovu to dali dohromady jen o tři roky později. Podruhé se bratři rozhádali v roce 2015 a tentokrát to i kvůli tahanicím o vlastnictví skupiny samotné vypadalo definitivně. Jenže čas léčí, a od roku 2019 už jsou The Black Crowes zase zpět. Turné sice zrušil covid, nakonec se ale muzikanti na pódia vrátili, vydali živák a EP s covery. A nyní chystají studiovou desku, první po čtrnácti letech.

Napjatě vyhlížená novinka se bude jmenovat "Happiness Bastards" a vyjde 15. března na jejich vlastním labelu Silver Arrow Records. "Je to náš milostný dopis rokenrolu," nechal se slyšet frontman Chris Robinson. "S Richem píšeme hudbu odjakživa. Nikdy nás to nepřestalo bavit a v téhle činnosti pokaždé najdeme společnou řeč. Ta nahrávka to odráží."

"Toto album je pokračováním našeho příběhu jako kapely. Jsou v něm otištěné naše dlouholeté zkušenosti se psaním a tvorbou i s cestováním po světě. Skvěle nás při tom vedl jeden z nejlepších producentů v oboru Jay Joyce. Jsem neuvěřitelně hrdý na to, co jsme dali dohromady," neskrývá nadšení druhý z bratří, kytarista Rich Robinson.

Jako ochutnávku pánové vybrali skladbu "Wanting and Waiting". A je to skutečně starosvětsky pojatá pocta rockové muzice amerického střihu, v tom dobrém i v tom špatném. I s tou nutnou špetkou patosu a country melodiky v refrénech, s nabroušenými kytarami. Pozitivní je i fakt, že rozhádaní bráchové našli - alespoň v hudbě - společnou řeč a na čerstvém materiálu je to znát. Překvapení se tu nekonají, přesto je skvělé zase tuhle bandu slyšet pohromadě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY