Keane málem měli song "Love Actually" ve stejnojmenném vánočním filmu. Dvacet let poté ho představují světu

03.12.2023 08:20 - Dan Hájek | foto: Alex Lake

Příští rok bude pro skupinu Keane ve znamení velkých oslav. Její dnes již téměř ikonický debut "Hopes And Fears" totiž oslaví své druhé kulatiny. Měli bychom se tedy dočkat jeho speciální reedice a k tomu rozsáhlého turné. Nejen k této příležitosti nyní muzikanti uvádějí skladbu "Love Actually".

Pokud vám její název připomíná stejnojmennou filmovou komedii (u nás ji známe pod titulem "Láska nebeská"), nejste daleko od pravdy. Coby demo tento song vznikl již v roce 2002 a od té doby ležel jaksi nevyužit. Tim Rice-Oxley vzpomíná, že ačkoliv tehdy Keane ještě neměli podepsanou nahrávací smlouvu, zkusili ji přes svého manažera (s trochou mladistvé drzosti) nabídnout režisérovi Richardu Curtisovi, zda by ji ve svém snímku použil. To se bohužel nakonec nestalo, ačkoliv jim prý Richard vzkázal, že se mu písnička velice líbí.

Ve finále nenašla své místo ani na zmíněné "Hopes And Fears", a tak vychází až nyní, symbolicky ke dvacátému výročí od premiéry "Love Actually". Byla ovšem natočena od základu znovu a pořádně, včetně vokálů Toma Chaplina. Její aranžmá je tedy blíže jejich současné tvorbě, nechybějí ani emocemi protkané party pro smyčce. Výsledek v sobě kloubí náladu samotného filmu i atmosféru Vánoc.

Evropská část turné Keane je beznadějně vyprodána. Nejblíže České republice budou v německém Kolíně nad Rýnem (21. a 22. dubna), ale další termíny mají být ještě oznámeny. Zveřejňují se rovněž letní festivalové zastávky, takže nic není zcela ztraceno. Detaily k reedici "Hopes And Fears" jsou zatím střeženy pod pokličkou, dá se však předpokládat, že "Love Actually" na ní nalezneme mezi bonusy. A jak by se vám vlastně ve filmu líbila?



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY