Vojtěch Dyk v písni "Táto" řeší smrt a rodinná pouta. A chystá koncert v O2 areně

24.11.2023 12:07 - Hana Bukáčková | foto: David Van

Vojtěch Dyk střídá různé typy písní, po rozšafné "Duhömö" či filmové skladbě "Slovo" s Lenkou Dusilovou nyní přichází se svým projektem D.Y.K. s novým singlem "Táto", jejž věnoval především svému otci. Zároveň se ale jedná o obecné zamyšlení nad vztahy otců a synů. Pod novinkou je podepsán samotný interpret s Ondřejem Pivcem.

"Píseň 'Táto', věnovaná mému otci, měla původně vzniknout dříve. Ale nestalo se tak. A můj otec zemřel. A já si na jeho odcházení uvědomil spoustu věcí. Například, že se o smrti stále ještě bojíme mluvit. Že ji vytěsňujeme ze svých životů, ale i to, že smrt ve své krutosti může být i krásná. Když si uvědomíme, že smrt je matka našeho druhého života a my pouze součástí přírodního cyklu. O tom všem je tato píseň," říká zpěvák.

V černobílém klipu plného autentických záběrů vidíme Dyka s jeho synem Aloisem a jeho dalšími, vyženěnými syny Františkem a Cyrilem. Nejsou sami, video je plné mužského plémě, otců, synů, dědů, vnuků... Krátký snímek režíroval David Van, který mu vdechl citlivou, jemně a jednoduše zpracovanou náladu. Je z něj cítit vděk, kdy nám je rodič vzorem, ukazuje nám svět a vzorce chování, snažíme se ho nezklamat a chceme i třeba jít v jeho šlépějích.

Současně s videem Dyk do světa vyslal informaci, že i on se příští rok vydá dobýt O2 arenu. Jeho velký koncert ponese název "Dykuvzdání" a bude se konat 27. listopadu 2024. Předprodej vstupenek bude spuštěn v pátek 24. listopadu 2023 ve 20 hodin v sítích Ticketportal a Ticketmaster.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY