shop.musicserver.cz

Dirty Vegas - Těžko říct, kam ještě můžeme dál

Vydáno: 22.08.2003 05:00 v sekci Rozhovory - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Paul Harris, jeden z trojice Dirty Vegas, nám při svém prvním koncertu v Česku na festivalu Creamfields poskytl rozhovor, ve kterém kromě jiného přiznal, že obrovský úspěch jeho kapely je něco, co nikdy nečekal. V rozhovoru najdete samozřejmě mnohem více.

Dirty Vegas
© facebook interpreta
Angličtí Dirty Vegas vylétli mezi hvězdy klubové scény jako dobře řízená střela. Stačilo, aby singl "Days Go By" použila ve své reklamě jedna nejmenovaná automobilka a za chvíli zněli z každého rohu. Nic se nezměnilo ani po vydání jejich debutového alba. Ba právě naopak, jejich kariéra nabrala ještě větších obrátek. Úspěch na obou stranách oceánu, ceny Grammy a MTV Award, vyprodané koncerty a popularita. Všechno přišlo neuvěřitelně rychle, přiznal DJ a producent Paul Harris - jedna třetina Dirty Vegas (na obrázku první zprava). Rozhovor nám poskytl v rámci festivalu Creamfields, kde Dirty Vegas vystoupili poprvé v České republice.

Na začátek jedna hloupá otázka. Proč Dirty Vegas? Proč dirty a proč Vegas?

My jsme se původně jmenovali Dirty Harry, ale pak nám pohrozila firma Warner, která vlastní práva na tenhle film s Clintem Eastwoodem a my jsme museli jméno změnit. Nechali jsme tam to dirty, a protože mám rád hazard, dali jsme tam i Vegas. Nic jinýho za tím nehledej.

Byl jsi někdy ve Vegas?

Jasně, snad šestkrát, sedmkrát. Hráli jsme tam třeba s Mobym, koncertovali jsme tam na několika místech a známe tam spoustu hotelů. Moc se nám tam líbilo.

Takže jsi zkusil zajít i do kasína?

No, zkusil. Ale moc jsem toho nevyhrál. Vlastně jsem prohrál úplně všechno.

Když mluvíme o Americe, je potřeba dodat, že tam máte obrovský úspěch. Jste vlatně jedna z mála anglických klubových kapel, která slaví úspěch za oceánem. Proč je tomu tak?

Asi to bude tím, že naše hudba se hodně používá v reklamách. A taky jsme měli perfektní videoklipy a díky tomu naše skladby patřily k nejžádanějším v amerických rádiích. No a taky jsme několik měsíců koncertovali s Mobym a deska šla hned po vydání na číslo 7 v žebříčku, což bylo neuvěřitelné. Příští rok se to snad bude všechno opakovat.

Navíc jste dostali Grammy, což je největší ocenění v hudebním průmyslu. A to všechno hned po první desce.

Je to až neuvěřitelný. První deska, první singl, první video a hned Grammy. Taky video dostalo spoustu cen... Těžko říct, kam ještě můžeme dál jít.

Čím to, že jste vlatně úspěšnější v Americe než doma?

Těžko říct, v Anglii se deska taky dobře prodává, byli jsme v Top Of The Pops. Teď chceme album podpořit i v Evropě. Hrajeme po festivalech, jako dnes večer. Minulý týden jsme byli v Japonsku a hráli pro pět tisíc lidí, v Srbsku přišlo čtrnáct tisíc, v Dánsku dvacet tisíc.

Hráli jste taky v Moskvě?

Měli jsme tam dva koncerty a oba byly vyprodané.

Jsou nějaké rozdíly mezi tím, jak vaši hudbu přijímají lidé v různých zemích?

Určitě jsou nějaké malé rozdíly, ale když se to vydaří, jsou lidé nadšení všude stejně. V Americe upřednostňují rockovější písničky, na jihu Evropy zase spíš tanečnější věci. Ale je super vidět, jak se lidi baví a zpívají naše skladby.

Dirty Vegas 02
© facebook interpreta
Jak je na tom house a taneční scéna v Británii? Mluví se o konci taneční scény...

To je težký říct. Klubová scéna je na tom v Anglii špatně, to rozhodně. Ale pořád je ještě pár klubů, kde to žije. Pak přijedeš do Evropy a vidíš, že se výborně daří třeba takovým festivalům jako Creamfields. Ve zbytku Evropy je, myslím, taneční scéna pořád stejně silná. A v Anglii nikdy nezmizí taková ta barová kultura.

Co vaše příští album? Říkal jsi, že ho doděláváte...

Teď ho dokončujeme. Máme hotové zhruba tři čtvrtiny, snad to všechno bude doděláno do října, do konce roku to zmixujeme a vyjde to v březnu příštího roku. No a zbytek roku budeme koncertovat. Třeba se pak vrátíme i sem.

Kam se na desce vydáte hudebně?

Je dost těžký nějak naši hudbu zařadit. Zase to bude takový mix taneční hudby, elektroniky a rocku. Já mám hodně rád taneční hudbu. Ne třeba přímo house, ale spíš elektroniku jako dělá třeba William Orbith. Steve má zase rád klasickou písničkovou tvorbu a Ben rock. Nakonec je to kompromis mezi námi třemi.

Už máte vybraný první singl?

Ještě ne. Dnes večer budeme hrát nějaké nové věci, takže ne abys to nahrával na diktafon! (smích)

Jaká je třeba hudba, která tě ovlivňuje?

Cokoliv. Mám rád všechno. Hip hop, ambient, mám dokonce rád i Britney Spears. Taky Justina Timberlakea nebo Dr. Dre. Poslední dobou mě dostávají The Neptunes. Jsou úžasní. Je to trochu něco jiného, než děláme my, ale mám je strašně rád.

Nějaká šance, že spolu budete spolupracovat?

To je zatím jen přání. Moc rád bych. Už jsem se s nimi párkrát potkal a bylo by super s nimi něco udělat. Třeba by mohli něco remixovat.

Prý jsou hodně drazí.

To už bude věc našeho manažera. (smích)

Dirty Vegas 03
© facebook interpreta
Není únavné být pořád na cestách?

Jasně, nevidíš svoji rodinu, přátele, pořád jen cestuješ, musíš být každý večer ve formě. Ale mně se to líbí. Pořád je to lepší než pravidelná pracovní doba od devíti do pěti...

Váš singl "Days Go By" se stal populární hlavně díky reklamnímu spotu, ve kterém byl použit. Není to trochu ošemetné, stát se populární díky reklamě?

Ne, nevidím to jako problém. Jde o to, že se naše muzika dostane k neuvěřitelnému počtu lidí. Navíc to byla výborná reklama. Lidi ji viděli, zkusili naši desku a přišli na koncert. Rozhodně nejsme kapela jednoho hitu.

Co jste si říkali, když vám reklamní agentura nabídla, že použije vaši skladbu?

Oni už předtím udělali to stejné s Groove Armadou nebo Barenaked Ladies, což jsou všechno výborné kapely. Taky se nám líbilo, jak byly ty reklamy udělány, ale nikdy jsme nepočítali s tím, že zrovna ta naše bude tak úspěšná. A vidíš, o rok později - Grammy, MTV Awards... Byl to pro nás super rok.

Cestujete po celém světě. Je ještě nějaké místo, kam by ses rád podíval?

Austrálie. Ještě jsme tam nebyli. Moc jsme chtěli do Asie a nedávno jsme tam byli. Bylo to šílené. Stejně, žiju v Evropě a ještě jsem nebyl ve spoustě evropských zemí. Třeba v Praze. Moc se mi tam líbilo. Rád bych cestoval třeba po Itálii.

Neplánujete nějakou přestávku?

V říjnu máme dva týdny pauzu. Počítám, že příští rok bude pěkně nabitý, protože vydáváme druhou desku a budeme ji muset celý rok propagovat.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Hrady CZ - Bezděz, podhradí hradu Bezděz, 30.-31.8.2024
Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru "Pojeď s námi na poslední koncert Lucie, zažiješ něco neobvyklého," přemluví mě nakonec kamarádi vyrazit na festival, nad nímž jsem dávno zlomil hůl a dlouhých čtrnáct let od poslední návštěvy Hradce nad Moravicí se na něm... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 20:14 v sekci Naživo
The Split - Mankind In Vitro 7/10
Recenze: Hutný prog rock olomouckých The Split na "Mankind In Vitro" ohromí i zahltí Olomoučtí The Split se před třemi lety svým debutem "Reminiscences" solidně etablovali na domácí progrockové scéně. Očekávání spojená s následovníkem byla přinejmenším napjatá. Deska "Mankind In Vitro" vyšla v červenci a... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 34. týden 2024
Domácí rádiový i albový žebříček stagnují, v digitálu udeřil Škwor "Sílou starejch vín" Čtyřiatřicátý týden roku 2024 patří v českých hitparádách k těm, v nichž se toho na předních pozicích mnoho nestalo - takových je ostatně naprostá většina. V rádiích, albech ani singlovém digitálu nedošlo ke změnám v top... čtěte zde
Vydáno: 29.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Dirty Vegas - Electric Love (20.01.2011 12:22)
- Recenze: Dirty Vegas vzkazují: Taneční hudba nejede, děláme pop (12.11.2004 05:00)
- Naživo: Masivní Creamfields (10.08.2003 22:17)
- Recenze: Když se výherní automat kousne a začne hrát jako kolovrátek (01.11.2002 05:00)

ALBUM TÝDNE 36/2024

Astrid S
Joyride

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Vladimír Mišík Prince Justin Bieber 2H+ Ed Sheeran Taylor Swift Coldplay Lucie Vondráčková Madonna Liam Gallagher Queen Mirai Oasis Adele Viktor Sheen Dua Lipa Eminem Billie Eilish Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe