Richard Galliano předvede tango s newyorským feelingem

16.11.2023 12:24 - Tisková zpráva | foto: JMW

Když slavný francouzský akordeonista pojmenuje tangové trio po hlavním městě jazzu, je jasné, že se opět vydává za nadžánrovým dobrodružstvím. Přesvědčit se o tom můžeme 21. listopadu 2023 v exkluzivním prostředí Dvořákovy síně pražského Rudolfina.

O čem bude letošní návštěva fenomenálního akordeonisty, napovídá už název projektu - Richard Galliano New York Tango Trio. Jméno tria samozřejmě odkazuje k albu "New York Tango" (1996) se stejnojmennou skladbou, ačkoliv to vzniklo v jiné sestavě, mimo jiné s Georgem Mrazem a americkým bubeníkem Alem Fosterem. Tentokrát akordeonista vytvořil kapelu s francouzskými spoluhráči, s gypsy-jazzovým kytaristou Adrienem Moignardem (*1985, na kontě má několik alb pod vlastním jménem) a jazzovým kontrabasistou Diegem Imbertem (*1966, též Archie Shepp, Frédéric Schlick či Ro Gebhardt). Ovšem inspirativní koncepce spojení tanga s kosmopolitními jazzovými prvky i klasicizujícími postupy zůstala zachována.

Richard Galliano má také silné vazby k Česku. Vystupoval u nás například i s Filharmonií Brno. S Pražským smyčcovým kvartetem natočil album "Tribute To Michel Legrand" (2019) na pomezí latin jazzu a klasiky. A jeho poslední, letošní titul "Madreperla" vznikl ve spolupráci s Jihočeskou filharmonií. Je dobrou zprávou, že se k nám vrací i s aktuální sestavou tangového tria. Koncert je součástí koncertní série Jazz Meet World, vstupenky na něj pořídíte zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY