Jack Cooper se svým projektem Modern Nature je na folk-jazzové desce "No Fixed Paint My Space" zamyšlenější

08.10.2023 13:00 - Kateřina Spacek | foto: James Robert Sharp

První tři studiovky od Modern Nature znamenaly pro Jacka Coopera rozchod s minulostí. Zatímco v dřívějších projektech se věnoval spíše svižnějšímu indie rocku, nyní britský muzikant přichází s něčím tradičnějším. Ale ani tentokrát neváhá experimentovat. Na "No Fixed Paint My Space" laškuje dokonce s jazzem.
8/10

Modern Nature - No Fixed Paint My Space

Skladby: Tonic, Murmuration, Orange, Cascade, Sun, Tapestry, Ensō.
Vydáno: 29.9.2023
Celkový čas: 41:21
Vydavatel: Bella Union
Pokud patříte mezi fanoušky umělců, jako je Jana Horn, Ryley Walker nebo Vanishing Twin, pak by vám neměl uniknout ani projekt Jacka Coopera Modern Nature. Rodák z anglického Cambridge byl dříve členem rockových kapel Mazes a Ultimate Painting a působil jako koncertní hudebník Andrewa Savage (Parquet Courts) a The David Nance Group.

Před necelými pěti lety se ale rozhodl vydat vlastní cestou a založil projekt Modern Nature. V roce 2019 vydal debut "How To Live", o rok později následovalo album "Annual" a před rokem třetí řadovka "Island of Noise". Svůj impresionistický styl psaní písní přenáší i na svůj čtvrtý počin "No Fixed Paint My Space".

Ten je plný zvukových krajin. Chvílemi máte pocit, že posloucháte až severský minimalismus, vzápětí však nastoupí jazzové prvky a saxofon, které songy dokonale doplňují. Najednou si uvědomíte, že procítěnost a hloubka, které Jack do své hudby dává, jsou jako molekuly kyslíku, které prostupují vaším tělem.

Na albu se podílela také anglická zpěvačka Julie Tippetts, jejíž vokály jsou zkrátka nezaměnitelné. Muzikant je na desce znovu svůj a znovu se vydává za hranice své vlastní fantazie. Album je až skoro jakýmsi kontrastem k dnešní hektické době a donutí vás zpomalit. A zaposlouchat se. A zamyslet se. Nad tím, jak funguje vesmír. Nad tím, proč jsou naše těla tvořená z vody. Nad tím, zda by nás černá díra přenesla do paralelního vesmíru nebo nás roztrhala.

Pokud jste ale zastánci svižnější hudby a dřívější Cooperovy tvorby, pak by vás "No Fixed Point In Space" mohla zklamat. Tvorba Modern Nature je spíše intelektuální, ale své posluchače si rozhodně najde. A kdybyste přece jen byli zmatení pouhými sedmi skladbami, pak vězte, že tento anglický gentleman sází na heslo "Kvalita nad kvantitou".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY