Album "Last Chance" pražských Red Baron Band rozhodně není šancí promarněnou

28.09.2023 19:00 - Jiří V. Matýsek | foto: Red Baron Band

I když éteru vládnou jiné styly, poctivě střižený hard rock stále žije a má se celkem fajn. Třeba na čerstvé desce pražských Red Baron Band, nazvané - možná trochu osudově a mírně ironicky zároveň - "The Last Chance". Jestli je tohle poslední šance na záchranu, je to dobré. Žánr přežil.
7/10

Red Baron Band - Last Chance

Skladby: Victoria, Working Hard, Strange Spider, Have You Ever Been, Holy Water, Burning Now, Silent Room, Without You, Last Chance, Who Knows
Vydáno: 29.6.2023
Celkový čas: 43 minut
Vydavatel: Roulette Records
Na vlnu skupiny Red Baron Band je vcelku snadné naskočit. Inovací hudebního stylu je tu pomálu, nikterak to ale nevadí. Desítku písní na albu "The Last Chance" plní syrové a šťavnaté riffy a přímočarý beat, má to odpich a energii. Ale také nadhled, jak ostatně napovídá i cíleně béčkový obal, na němž se dívčina mizící v útrobách žraloka (frontwoman formace Marika Postlerová) pokouší vyfotit své poslední selfie. Ne snad že by si Red Baron Band tropili z rockové muziky nějaké neuctivé šprýmy. Jen se prostě neberou tak smrtelně vážně jako mnohé jiné kapely.

Formace neobjevuje Ameriku, svou tvorbu staví z prvků, které jsou prověřené a místy příjemně povědomé. Někdy znějí jako sabbathovský proto-heavy metal - škoda, že jinak velmi povedou titulní skladbu ředí prostřední atmosférická pasáž -, jindy, jako třeba v klipové "Without You", se jim daří výborně spojit šťavnaté blues s rádiově příznivým finále. "Have You Ever Been" má v sobě párplovskou naléhavost a už od úvodního společného riffu kytary a hammondek spolehlivě stahuje do svých tenat.

Slabší momenty si kolekce bohužel vybírá hned na začátku: "Strange Spider" a úvodní "Victoria" jsou sice solidní, chvílemi v nich zavoní country (hlavně v prvně jmenované), jen trochu tendují ke snadné oposlouchatelnosti. S přibývajícími minutami ale kvalita zázračně stoupá a posluchače dovede až k akustické baladě "Who Knows", která prožitým podáním napravuje i poněkud klišovitý text - tahle složka tady, obecně vzato, nepatří k nejsilnějším. Jenže Marice Postlerové a jejímu zakouřenému hlasu to tak nějak věřím.

A to je vlastně to nejdůležitější. "Last Chance" je solidně vystavěné dílo plné poctivého, ničím nekomplikovaného hard rocku. Hezky plyne, melodie zachytávají ucho posluchače, riffy solidně šlapou, nápady baví a letmá pomrknutí těší. Co si vlastně přát víc? Dobrá práce!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY