Ewa Farna si vede svou - "No a co"

18.09.2023 14:28 - Hana Bukáčková | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Ewa Farna měla před měsícem kulaté narozeniny a s fanoušky je oslaví za měsíc, konkrétně 14. října, pompézním koncertem v O2 areně. Potenciálním lákadlem je singl "No a co", který v půlce srpna získal neobvyklé prvenství - video k němu je první interaktivní hudební klip na světě.

K vidění byl tehdy pouze na webu zpěvačky. Jak to celé fungovalo? Autorská dvojice Michal Orsava a Michaela Lovecká použila speciální technologii - umělou inteligenci -, díky které se mohli diváci stát součástí vizuálu a svými rozhodnutími (přidáním fotek, nápisů a podobně) ovlivňovat vývoj scén ve snímku (nedá mi to nesrovnat to se čtyřicetiletým televizním seriálem "Rozpaky kuchaře Svatopluka" založeným na podobném principu, samozřejmě v novodobější formě, haha - pozn. aut.). Nejzajímavější varianta klipu je nyní k vidění v klasické, sestříhané verzi.

Po hudební i textové stránce stojí za skladbou vedle Ewy Lukáš Chromek, Jan Vávra a Kristian Komedie. "Pro mě má ta písnička několik rovin. Osobně v ní cítím lehkost a trochu zlobení, vyzpívávám se i z pocitu, jako bych chtěla prožívat druhou pubertu a dělat občas nevinné věci, třeba zazvonit u paneláku na všechny zvonky a zdrhnout. Hudebně jde o odlehčený letní song, po kterém jsem ve svém repertoáru zase po delší době toužila," vysvětluje interpretka.

K poselství pak doplňuje: "Když jsme ji tvořili, myslela jsem na svůj plánovaný první koncert v O2 areně. Na lidi, kteří se na něj těší a odvážou se. Na lidi, kteří zapomenou na to, že je čeká zítřek, nebo na to, že by měli jít spát v deset večer jako obvykle, a rozhodnou se dneska dělat i to, co se nemá… 'No a co!' "

Myšlenka songu i zpracování, které odpovídá dnešní digitální době, jsou chvályhodné. Navíc zapojením fanoušků s nimi Ewa navazuje vřelejší vztah, což kvituji. Téma rezonuje, máme se vykašlat na to, co říká společnost, co nám diktuje, co máme dělat, jak máme vypadat, jak se chovat, v kontrastu k výzvě nebát se vyjet ze zajetých kolejí, vzorců. Zpěvačka tak pokračuje v zavedeném módu, kdy fandila tomu například přijmout tělo takové, jaké je... Tak v sobě probuďte své druhé (třeba dětské) já. V klipu se mimochodem mihne i neméně slavný Pokáč.

Jako bonus si můžete pustit i polskou verzi videoklipu, který se ale, asi aby zmátl všechny fanoušky, jmenuje anglicky - "Partner In Crime".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY