vězeňská fotka Donalda Trumpa - musicserver.cz">

Green Day se toho nebojí. Trička k albu "Nimrod" zdobí čerstvá vězeňská fotka Donalda Trumpa

02.09.2023 12:25 - Robin Sedlmaierů | foto: WEA International

Zpráva o tom, že si Donald Trump pořídil portrét z vězení, obletěla celý svět. Zarytý republikán se tak stal prvním bývalým prezidentem, který byl takto zvěčněn. Ale vzhledem k tomu, že šlo v letošním roce už o čtvrté zatčení, není se čemu divit. Na této vlně popularity se svezla i hudební skupina Green Day a přišla s pohotovou reakcí.

Muzikanti v uplynulém týdnu na instagramu zveřejnili oznámení, že na následujících 72 hodin dávají do prodeje naprosto unikátní merch k albu "Nimrod" z roku 1997. Místo obvyklého coveru desky totiž tričko zdobil právě Trumpův mug shot. Veškerý zisk z prodeje tohoto módního kousku potom putoval organizaci Greater Good Music Charity, která pomáhá lidem, které nedávno postihl požár na ostrově Maui na Havaji. Živelná katastrofa si vyžádala přes sto obětí na životech, charitativní organizace dodává přeživším jídlo.

To, že se Green Day nebojí politiky, ale není žádná novinka. Jako správní pankáči od nepaměti hlasitě mluvili o věcech, které se jim nelíbily. Populární album "American Idiot" z roku 2004, které jim vysloužilo Grammy, bylo inspirováno válkou v Iráku a svůj protest vyjádřili i po inauguraci Donalda Trumpa v roce 2017.

Nejvíc ale z této kauzy paradoxně vytěžil tým kolem bývalého prezidenta USA. Poté, co musel zaplatil kauci 200 000 dolarů, sdílel twitterový příspěvek s odkazem na speciální e-shop. Jeho voliči tak měli šanci nakoupit hrnky, trička nebo plakáty s onou fotografií a sloganem "Nikdy se nevzdám". Během několika dnů se Trumpovi podařilo vytřískat z lidí přes devět milionů dolarů (v přepočtu necelých 200 milionů korun) pro svou kampaň na následující prezidentské volby.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY