Zemřel Honza Kalina, frontman skupiny Sto zvířat

19.08.2023 08:53 - Jiří V. Matýsek | foto: Marie Strnadová

V pouhých osmapadesáti letech zemřel v pátek 18. srpna Honza Kalina, zpěvák, výtvarník a hlavně jeden z frontmanů domácí ska stálice Sto zvířat. Muzikant se tak bohužel nedožil vydání její nové desky "Noční ptáci", jejíž vydání je naplánováno na 15. září. Zprávu o jeho úmrtí sdílela na sociálních sítích řada jeho přátel a známých, bez dalších podrobností ji pro Headliner potvrdili jeho spoluhráči.

Kalina vystudoval střední výtvarnou školu v Praze, poté na Karlově univerzitě absolvoval češtinu a výtvarnou výchovu. Už při studiu působil v divadelních spolcích a studentské rock'n'rollové kapele, kterou v roce 1990 přeměnil ve Sto zvířat. Tehdy to byl jeden z prvních bandů u nás, který hrál ska a rocksteady. Hlavní inspirací jeho členů byla britská formace Madness, Kalina byl tehdy bubeníkem. V devadesátých letech platila divoká skupina za koncertní senzaci, odjela i kolem sta koncertů ročně.

V roce 2006 se Kalina přesunul od bicích za mikrofon, kde vytvořil klasickou dvojici se zpěvačkou Janou Jelínkovou. Potvrzením kvalit nové sestavy budiž cena Anděl, kterou jí vyneslo album "Rozptýlení pro pozůstalé". Tři dekády existence hudebníci oslavili deskou "30 let testováno na lidech".

Coby výtvarník se Kalina podílel na většině vizuální identity Zvířat, působil i v reklamním byznysu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY