Dunaj má klip k písni "Potichu". Kapele ho darovali fanoušci

25.06.2023 15:04 - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Brněnská formace Dunaj vydala v loňském roce velmi pozitivně přijatou desku "Za vodou". Byl to studiový návrat po více než čtvrtstoletí, pozitivní recenze na sebe nenechaly dlouho čekat a album se probojovalo na čtrnácté místo v žebříčku nejlepších domácích desek roku 2022. Nyní trojice Vladimír Václavek, Josef Ostřanský a Pavel Koudelka pilně koncertuje a spojuje nový repertoár vzniklý v produkci Petra Ostrouchova a Aid Kida se starými skladbami z první éry.

Aktuální album nyní Dunaj připomněl videoklipem k hypnotické skladbě "Potichu". Ten ovšem nevzešel, jak to většinou bývá, z popudu skupiny - vznikl jako dárek od příznivců. Vytvořila jej umělecká dvojice vystupující pod jménem Evijan - Eva Jungová, která se kromě vizuální tvorby věnuje i psaní poezie, a fotograf Jan Vávra zaměřující se na konceptuální inscenovanou fotografii.

"Dunaj je hudba, která mnou proudí a dotýká se mé DNA. Po koncertě v Plzni letos 22. 2. jsem 'Potichu' nemohla dostat z hlavy, tančila jsem a vířila divoce, v hlavě začaly naskakovat obrazy. A pak ta myšlenka. Je třeba to ztvárnit! No jistě, troufalé, ale nebylo zbytí. Zkusili jsme," říká o genezi díla Jungová.

"Postupně padly vize nějakých podrobných scénářů, najednou se vše dělo přirozeně a intuitivně. Vyjeli jsme s Janem ven a natáčeli vše, co nás napadlo, za neustálého znění 'Potichu' v našich hlavách. A pak už jen výběr a střih a otázka, zda jsme se trefili. Klip vypuštěn do světa a my šťastni, že se nám snad trochu podařilo s Dunajem souznít. Děkujeme!" dodává.

Černobílý snímek spojuje vodu, oheň, tanec, mystiku i pradávné rituály do jednoho snově proudícího celku, který se s textem písně velice dobře doplňuje. Konkrétní vyznění a význam leží v mysli diváka a rozhodně nepředkládá jednoduché odpovědi. Ostatně, takový ani Dunaj nikdy nebyl.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY