Stále stejná písnička Blackmore's Night

12.08.2003 05:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Rok po vydání živého dvojalba "Past Time With Good Company" přicházejí bardi Blackmore's Night se studiovou novinkou "Ghost Of A Rose". Těžko se ovšem dá říci, že tato novinka přináší něco opravdu nového.
6/10

Blackmore's Night - Ghost Of A Rose

Skladby: Way To Mandalay, 3 Black Crowes, Diamonds And Rust, Cartouche, Queen For A Day Part 1, Queen For A Day Part 2, Ivory Tower, Nur Eine Minute, Ghost Of A Rose, Mr. Peagram's Morris And Sword, Loreley, Where Are We Going From Here, Rainbow Blues, All For One, Dandelion Wine
Celkový čas: 60:20
Na svém čtvrtém řadovém albu "Ghost Of A Rose" pokračují Blackmore's Night v nastoupené cestě, ze které neuhýbají ani o píď. Těžko říci, zda je to dobře nebo špatně, ale hlavní zpráva každopádně zní - kdo si zamiloval poprockové melodické písně aranžované v renesančním duchu, najde na nové desce přesně to, co čekal. A pokud se někdo těšil, že dojde v tvorbě Blackmore's Night k nějakému vývinu či posunu, nedočká se.

Z patnácti skladeb kolekce je třináct z pera Ritchieho Blackmora a jeho souputnice Candice Night, která je výhradní autorkou všech textů. Aranže jsou opět plné akustických kytar, houslí a viol, dud, píšťal a tamburín. Sem tam (ale velmi opatrně) se ke slovu dostane elektrická kytara, a to je většinou jen ku dobru věci. Nejzajímavěji znějí skladby v rychlejším tempu ("Way To Mandalay", "All For One", "Loreley", "Cartouche"), ty vás svojí náladou přenesou v představách do středověké krčmy a nutí ústa pít a zpívat a nohy tančit. Inspirace krčmou vyplouvá na povrch naplno, nalistujete-li v bookletu stranu věnovanou písni "Cartouche", kde vedle textu najdete také čtyři fotky z této pražské (!) restaurace spolu s mapkou Starého města pražského, kde se hospůdka nachází.

Pokud zní pomalé balady, nemůžete se ubránit dojmu, že skladatelská invence lehce vyprchává a že jste tu melodii již někde určitě slyšeli a pravděpodobně od téže kapely. To je případ třeba "3 Black Crows", "Ivory Tower", "Queen For A Day Part 1" nebo titulní "Ghost Of A Rose". Zajímavé jsou tři krátké instrumentálky - obzvláště povedený je odpichový dodatek vedený na CD jako samostatná skladba "Queen For A Day Part 2". Nejdelší z nich, téměř dvouminutová "Mr. Peagram's Morris And Sword", jako by z pera vypadla Karlu Plíhalovi - ten by jen asi nepoužil tamburínu, ale vystačil by si s kytarou.

Samostatnou kapitolou jsou pak dvě coververze. "Diamonds And Rust" od Joan Baez prakticky nezaregistrujete jako píseň napsanou někým jiným, tak do konceptu a stylu alba zapadá. To "Rainbow Blues" od Iana Andersona je jiná káva - elektrická kytara zní celou píseň, basy i bubny duní jak u hardrockových kapel a dokonce jindy něžný a jemný hlas Candice Night nalezl o chloupek hrubší polohu a moc mu to sluší. Jen nerozumím tomu, proč v bookletu nejsou texty těchto dvou převzatých písní, když všechny ostatní tam naleznete.

Blackmore's Night natočili další příjemnou desku, která se moc hezky poslouchá, asi nikoho neurazí a má opět nádech něčeho, co nikdo jiný v populární hudbě nedělá. Na druhou stranu je ale úplně jedno, vložíte-li do přehrávače některé ze tří předchozích alb nebo novinku "Ghost Of A Rose" Uslyšíte totiž prakticky totéž.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY