Jelen startuje novou éru silným, emotivním singlem "Touha a pláč"

02.06.2023 09:00 - David Böhm | foto: Native Films

Kapela Jelen slaví své desáté narozeniny. Od svých počátků, kdy pánové - ještě jako trojice - vypomohli Kateřině Marii Tiché s písní "Tančíme spolu", sestava značně rozšířila své řady na aktuálních osm členů. Na dva roky starém albu "Věci & sny" muzikanti oblékli svůj folkový sound (i díky bubeníkovi Vítu Polákovi) do modernějšího kabátku. Na podobné vlně se nese i novinka "Touha a pláč".

Tu produkoval Honza Balcárek alias Johny Rainbow. I přes nový, kapelnější zvuk má balada typický jelení rukopis: jsou tu trubky i sborové "ooo" v pozadí refrénu. Výsledek je však mnohem lepší než singly z předchozí desky - "Jediný co chci" nebo "Ještě jednu noc" se sice v rádiích zabydlely, byly ale poněkud jalové. "Touha a pláč" je o poznání osobitější a vítězí i po textové stránce.

Doprovodného klipu se ujal Ondřej Kudyn. S ním Jelen spolupracoval už před lety na videu k písni "Spím v obilí". "V té době ještě neměl na kontě zdaleka tolik úspěšných projektů jako dnes, ale hned od začátku nás uchvátil jeho vrozený cit pro detail i celek. Jsem moc rád, že jsme se po několika letech dohodli na další spolupráci," přibližuje frontman Jindra Polák.

Ke snímku pak dodává: "Atmosféra při natáčení nás všechny vtáhla a cítili jsme se spíš jako na rozjetém klubovém koncertě než ve studiu. A když jsem potom viděl výsledek, včetně příběhových částí, vyrazilo nám to dech. Výběrem herců i vystavěním jejich osudů totiž Ondra instinktivně vystihl základní motto naší tvorby - že ať se děje cokoli, na konci tunelu je vždycky světlo." Videoklip nemá ony příběhové linky nějak zásadně rozvinuté, potřebné emoce však předává dobře a se skladbou si tak celkově pěkně sedl.

Nový počin vychází přesně půl roku před velkým milníkem v jelení kariéře. Tím bude koncert v pražské O2 areně, který se uskuteční 2. prosince. "Touha a pláč" je prvním singlem z připravované studiovky. Tu chce kapela stihnout vydat ještě letos a měli by na ní hostovat Robert Křesťan s Druhou trávou nebo skupina Rybičky 48.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY