Ve věku 59 let zemřel basák The Smiths Andy Rourke

19.05.2023 15:28 - Kateřina Spacek | foto: Dana Yavin

Andy Rourke, basák legendárních The Smiths, již nějakou dobu bojoval s rakovinou slinivky. Svůj boj se zákeřnou nemocí nyní prohrál, když se dožil pouhých 59 let. Zprávu o jeho úmrtí potvrdil jeho přítel a kytarista Johnny Marr na svých profilech na sociálních sítích.

"S hlubokým zármutkem oznamujeme, že po dlouhé nemoci s rakovinou slinivky zemřel Andy Rourke. Ti, kdo ho znali, budou na Andyho vzpomínat jako na laskavou a krásnou duši a hudební fanoušci jako na mimořádně nadaného hudebníka. V této smutné chvíli prosíme o zachování soukromí," napsal a poté pokračoval i v osobnější formě: "Byli jsme nejlepší přátelé, chodili jsme všude společně. Když nám bylo patnáct, nastěhoval jsem se k němu a jeho třem bratrům a brzy jsem si uvědomil, že můj kamarád je jedním z těch vzácných lidí, které nemá absolutně nikdo nerad. Andy a já jsme trávili veškerý čas studiem hudby, zábavou a prací na tom, abychom se stali těmi nejlepšími muzikanty, jakými jsme mohli být."

Oblíbená rocková kapela je známá především díky skladatelské genialitě Morrisseyho a Marra, důležitá byla ale samozřejmě i její rytmická sekce. Bubeník Mike Joyce měl jedinečný přístup k bicím, zatímco melodické basové linky Andyho Rourka často dotvářely celek jednotlivých skladeb. Stačí si vzpomenout například na songy jako "This Charming Man", "Hand In Glove" nebo "How Soon Is Now?".

Svůj hold talentovanému muzikantovi vzdala také řada kolegů z branže, mezi nimi i baskytarista Suede Mat Osman. Ten o něm řekl následující: "Andy byl naprostý unikát - vzácný baskytarista, jehož zvuk poznáte během prvních pár vteřin. Jasně si vzpomínám, jak jsem si ten break v 'Barbarism Begins at Home' pouštěl pořád dokola, snažil se ten riff naučit a žasl nad jeho genialitou."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY