Album "Fault Lines¹" od IAMX je hlubokým ponorem do lidské psychiky

17.05.2023 08:00 - Kateřina Spacek | foto: GRETCHEN

Když Chris Corner vyměnil černočernou barvu svých vlasů za platinovou blond, všem bylo jasné, že se chystá něco nového. Konec jedné éry? Návrat ke kořenům? Jedno bylo jisté: nový materiál je na obzoru! A v polovině května konečně vyšla deska "Fault Lines¹". Jaká je?
8/10

IAMX - Fault Lines¹

Skladby: Disciple, Fault Lines, In Bondage, The X ID, Radical Self-Love, Thanatos, The Truth, Army Of The Winter Sun
Vydáno: 12.5.2023
Celkový čas: 33:53
Vydavatel: UNFALL Productions
Ve chvíli, kdy frontman IAMX oznámil, že se chystá vydat další album svého projektu, fanoušci zajásali. "Fault Lines¹" je totiž prvním zpívaným počinem od roku 2018, kdy vyšla kolekce "Alive In New Light". V mezidobí ale Chris Corner nezahálel a vydal desku "Machinate", jakýsi syntezátorový experiment tohoto talentovaného muzikanta.

Jak se sám nechal slyšet, "Fault Lines¹" mělo být nahrávkou plnou temných syntezátorů. A podařilo se. Nová studiovka je ještě o něco temnější než "Metanoia". A celou tuto skutečnost umocňuje i zlato-černá estetika, která je zachycena i na coveru alba.

Oddaní fanoušci navíc mohli zrod novinky sledovat na sociální sítí Patreon, kde Cornerův projekt vystupuje jako "The Cult of IAMX". Komunitu se na této platformě rozhodl vybudovat jako podporu lidem, kteří trpí psychickými problémy, jelikož se s duševními potížemi sám v minulosti potýkal.

Zpět ale k "Fault Lines¹". Pokud by se vám zdálo, že album není tak úplně kompletní, zdání vás neklame. Na podzim je totiž ohlášena ještě druhá část. Jestli ale bude o něco pozitivnější než ta první, to se teprve dozvíme.

IAMX vystoupí v Česku, těšit se můžete hned na dva koncerty

A pokud byste se nového alba nemohli nabažit, budiž vám útěchou, že se zde projekt Chrise Cornera zastaví. A to hned dvakrát - nejdříve vystoupí 28. září v pražském Lucerna Music Baru a pak 25. října v brněnském klubu Fléda.

A jednička? Ta je hlubokou sondou do lidské psychiky. Zkoumá identitu každého z nás. Otevírá ji "Disciple". Ta už v prvních sekundách zní jako pohled do minulosti IAMX. Až z té nostalgie srdce zaplesá. A stejně je na tom vlastně i zbytek desky. Někdy jako by člověk slyšel "starého, dobrého Christophera", jindy má ovšem tak trochu pocit, že by z hudby šlo dostat ještě o malilinko víc.

Co se týká textů, tam není co vytknout. Empatie, sexualita, identita. A také boj za svobodu a svobodný projev své vlastní identity!

Ať už jste on, ona, oni či ono, ať už vypadáte jakkoliv, "Fault Lines¹" je jakousi berličkou pro všechny, kteří se cítí v tomhle světě ztraceni. Jako by k vám Chris a Janine a Jon Siren natahovali ruce, aby vás ukonejšili a servali z vás všechen bol.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY