Vítězové Eurovize Kalush Orchestra to zkoušejí anglicky. V klipu k "Changes" jako superhrdinové brání domov před bombardováním

27.03.2023 15:18 - David Věžník | foto: ENKO Records

Podobně jako před nimi italští Måneskin i ukrajinští Kalush Orchestra teď rozšiřují řady těch vítězů Eurovision Song Contest, kteří původní jazyk svého repertoáru obohacují o angličtinu. Počátkem měsíce představili svůj první anglicky zpívaný singl "Changes". A doplnili jej o mrazivý videoklip, v němž otevřeně reflektují ruskou invazi.

"Je to píseň o našem domově - místě, kde žijeme a které jsme se naučili chránit," řekl kapelník Oleh Psiuk v tiskové zprávě a dodal: "Naše životy pokračují, i když se nad námi vznáší nebezpečí. Dům se může měnit s námi, ale to, co je skutečně důležité a co je pro naše tradice přirozené, zůstává."

Doprovodný snímek, který natočil Leonid Kolosovsky v Polsku, poselství skladby jen umocňuje. Naplno totiž odráží to, čím Ukrajina už rok a měsíc prochází. "Vyprávím o kouzelných postavách rodiny Kalush Orchestra. Každý její člen má svou vlastní superschopnost a svůj vlastní způsob obrany Domu. Někdo jej chrání modlitbou, někdo činem, někdo pravdou, někdo duchovnem a někdo magií," popisuje režisér.

Záběry jsou výborné, kostýmy nádherné, triky fascinující. Není ale potřeba dodávat, že z toho pohledu je na duši spíš úzko.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY