Tvorbu Petra Skoumala připomene vzpomínkový koncert a dvojalbum "Pět myšů"

25.02.2023 16:55 - Milan Menčík | foto: Milan Kubica

S písničkami pro děti jsou dnes u posluchačů spjati hlavně Svěrák s Uhlířem, na Petra Skoumala by se však také zapomínat nemělo. Dne 7. března by se tento muzikant dožil osmdesáti pěti let a k tomuto výročí vychází u Supraphonu výběrové album "Pět myšů". Jsou na něm skladby, které si rády poslechnou děti i jejich rodiče. A právě 7. března proběhne v Malostranské besedě speciální koncert v podání Skoumalových někdejších spoluhráčů.

Petr Skoumal - Pět myšů
© Supraphon
"Myslím si, že Petr svoji tvorbu pro děti a dospělé posluchače úplně neodlišoval, proto ty písničky fungují úplně na všechny. S Petrem jsme nesnášeli, když se ve tvorbě pro děti interpreti pitvořili nebo dokonce šišlali. Dětem není potřeba se lacině podbízet! Pokud tedy Petr ty písničky psal tak, že mohou potěšit i dospělé, což teda myslím, že můžeme všichni potvrdit, tak to je prostě správně," vypráví o písních svého manžela herečka Ilona Svobodová a ještě dodává: "To, že Petr Skoumal miloval dětský svět, se v jeho písničkách slyšitelně odráží. A tím, že měl dobré texty od Pavla Šruta, Emanuela Frynty, Jirky Dědečka a Honzy Vodňanského nebo Zdeňka Svěráka, se jejich kvalita posilovala a vznikalo takové svébytné 'hraní si v písničkách'."

Se Skoumalem spolupracoval i Jaroslav Olin Nejezchleba, muzikant, který je nyní spjatý s Ivanem Hlasem. "Nejraději vzpomínám na období, kdy jsme s Petrem hráli v triu s Norbi Kovácsem. Užili jsem si to nejen po hudební stránce, ale i po té lidské. S Petrem byla obrovská pohoda, člověk si z něj mohl dělat legraci, navzájem jsme se hecovali, nikdy se neurazil. Mnohokrát jsem po návratu z koncertu vystupoval z auta, a ještě jsem brečel smíchy... Škoda, že to už nikdy nezažiju."

Album "Pět myšů" vydal Supraphon v pátek 24. února 2023 na CD i v digitálních formátech.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY