Slipknot překvapili fanoušky novým singlem "Bone Church" - i se znepokojivým videoklipem

03.02.2023 07:53 - Jiří V. Matýsek | foto: Martin Bambušek / musicserver.cz

Od vydání alba "The End, So Far" uplynulo sotva pár měsíců a Slipknot jsou tu s novým singlem. Ten je spíše dárkem pro příznivce, než aby předznamenával nějakou rozsáhlejší nahrávku (ale jeden nikdy neví). A ačkoliv se jedná o píseň, jejíž základy byly položeny už před mnoha lety, duchovně zapadá do trendu, který zatím poslední studiovka maskované devítihlavé saně z Iowy nastolila.

Jak v tiskovém prohlášení připomíná M. Shawn "Clown" Crahan, skladba vznikla na základě jamu na jedné ze zastávek šňůry k desce ".5: The Gray Chapter". "Když jsme na turné, máme vždycky u pódia 'zkušebnu', kde hrajeme, cvičíme, rozcvičujeme se a občas zkoušíme nové nápady. A právě tam se zrodila 'Bone Church'. Postupně jsme ji přibližovali více a více k životu a teď je tady."

Výsledkem je temná, chladná kompozice, která připomíná hororovou povídku - jen koncentrovanou do intenzivní zvukové podoby. Pohybuje se v pomalém valčíkovém rytmu, nedočkáme se žádného hněvivého výbuchu ani agresivity, která bývala jedním z poznávacích znamení iowské sebranky. Corey Taylor zpívá čistě, do jeho hlasu, i když místy i křičí, jako by byl pevně vepsán smutek. Mnohovrstevnatý sound v sobě skrývá spoustu jemných nuancí, elektronických ruchů, hluků i zvonící kytary, vše pohánějí kupředu bicí, které v některých pasážích připomínají neodbytný tikot hodin.

Videoklip k písni natočil "Clown" Crahan a poskládal jej z neurčitých obrazů, ve kterých se pokroucená lidská těla zdvojují a tváře skrývají za maskami. Snímek s působivou atmosférou má v sobě cosi z Lynchových fantasmagorií a je to velmi znepokojivých šest minut. Živě si kapelu budeme moci užít v červnu na festivalu Rock for People.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY