obyvatele - musicserver.cz">

Kapela Tak co? vzpomíná v klipu "Chodí sem i doktor Foltýn" na jeden olomoucký bar a jeho obyvatele

04.02.2023 08:19 - Jiří V. Matýsek | foto: se svolením Tak co?

Olomoucká kapela s neobvyklým názvem Tak co? představuje nový singl "Chodí sem i doktor Foltýn". Ten se ale, jak by se dalo očekávat, nestane předvojem nového alba - to debutové s názvem "Utajený výtah" vyšlo vlastním nákladem přede dvěma lety -, ale zahajuje sérii digitálně šířených singlů, které budou doprovázet videoklipy, případně lyric videa. Dalším v pořadí bude píseň "Podzim", kterou formace připravuje ve spolupráci s producentem Janem "Ponorkou" Ponocným.

Skladba je poctou zaniklému olomouckému baru, jeho atmosféře a hlavně štamgastům v čele s titulním doktorem Foltýnem, známým olomouckým lékařem. Ten v baru podle autora textu a baskytaristy Davida Hrbka působil vyloženě jako "zjevení". "Působil jako někdo, kdo ze světa 'tam venku' přináší normálnost, k níž je možno se vztáhnout, a naopak se díky němu oddělit od zbytku štamgastů, kteří bývali jedním ze zdrojů pocitu samoty nejen v tomto konkrétním místě, ale taky v tomto globálním světě plném lidí prchajících před válkami v různých částech glóbu," popsal Hrbek.

Houpavou píseň, která stojí na textu a ve výstižné zkratce dokáže postihnout charaktery "obyvatel tohoto světa sama pro sebe", doprovází černobílý animovaný klip. Vytvořila jej na poli hudebního videa debutující Kateřina Havlíčková, studentka prvního ročníku Ateliéru animované tvorby na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Do klipu se otiskly reálie místa, zároveň je ale vše vnímáno mírně zkreslenou optikou nostalgie a děravé paměti.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY